tv po kablu ethernet zapina mi się tylko na 100 mbit, nigdzie nie mogę znaleźć czy ma gigabita czy nie?
AFAIK to jest w tym TV 'tylko' 100MBit. Zgadza się, że na plikach z wyższym bitrate'm potrafi się przycinać. Mam Zidoo X10, który ma GBit LAN, taki sam router i NAS'a. Wtedy pliki z wyższym bitrate'm odtwarzam na Zidoo i nie ma problemów z przycinaniem.
Jakość obrazu - ogólnie jest OK. Czasami rozjeżdża się po ponownym uruchomieniu układ parametrów (siła podświetlenia, kontrasty) - tak na oko, o około 20-30% względem faktycznie ustawionych.
Poskakanie po trybach i powrót do trybu w jakim to było początkowo najczęściej pomaga.
Zdaje się, że po prostu TTM (ten typ tak ma) i trzeba z tym żyć.
Co do jakości raz jeszcze - pikseloza, bitrate, jakość na wejściu (sygnał TV - NC+/inne, Netflix, ShowMax, HQ pliki w FHD/4K z NAS'a odpalane przez odtwarzacz w TV i przez inne apki (Archos, MX Player Pro, VLC, YouTube w 4K/Vimeo z bdb jakości materiałem) - różnie to bywa i rozmaicie.
Ale jako bywalec m.in. IMAX'a powiem szczerze, że nawet najdroższe produkcje w kinach, wyświetlane na DLP cyfrowych - mają pikselozę/szumy, nie zawsze można nazwać obrazu HDR'em, z ostrością też nie ma 'żyletek' jak się przyjrzeć tak dobrze jak to czynicie/czynimy czasem z naszymi TV
Zatem w ogólnym rozrachunku - nie jest tak źle z naszymi sprzętami o ile nie mają wybitnie rażących odstępstw. Ciemniejsze rogi/boki, jakieś drobiazgi, różnice (nieznaczne) w podświetleniu ekranu - to niestety urok tej technologii.