Philips TV 2021: telewizory OLED706 z Android TV 10, P5 Generation 5 z AI, HDMI 2.1 i Ambilight 3

Tresbien

New member
706 65" czy warto wrzesień 2022 ?

Witam,

Przymierzam się do kupna w cenie 5 tyś.
Tv potrzebuję do filmów, youtuba.
Poniżej przedstawiam negatywne wrażenia wyrażone przez użytkowników, czy są one sluszne ?

"Spory problem w oddaniem detali w czerni – zazwyczaj rozwiązywalny za pomocą kalibracji, jednak permanentny przy sygnale 4K 120Hz

But it has some glaring issues and once you see them, you cannot unsee.
Sadly compared to major competitors brands like Panasonic, Sony and LG, Philips 806 and 706 have a subpar posterization/color-banding solution and introduce/multiple noise/grain in grey images!
Additionally Dolby Vision in dark mode in this TV is too dark.
After comparing to LG C1 and Sony A80J, only Philips 806 exhibits those problems of grainy image and color-banding.
My worries were confirmed that this is Philips issue, not specific my model by reviews from HDTV Poland and Tv Televisione Netherland.
Those 2 issues with image quality defeates the whole point of OLED technology, as there are just too many artifacts and noise in the movies.

The issue is fixed with 936 model, hopefully it will be fixed with 807 model in 2022, will be waiting for that to get it.

Cherry on top is that the TV has know issue /multiple people on forums have issues with audio loss) when combined with external Audio Eqipment, eARC on HDMI2.
TV desipte it's promotional ads, does not support 4K 120hz VRR with HDR, the resolution is cut in half and it's not 4K.
Philips since release was unable to fix those issues, sadly"

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
DO tego służy kalibracja obrazu.
Więc szczegóły się pojawiają.

Co to znaczy pasów nie powinno być ?
Jaki masz sygnał ?

Tresbien

New member
DO tego służy kalibracja obrazu.
Więc szczegóły się pojawiają.

Co to znaczy pasów nie powinno być ?
Jaki masz sygnał ?

Czarne pasy wypalają pixele tak samo jak logo stacji telewizyjnych. Przynajmniej w lg c1 instrukcja piszą o tym jako charakterystyka Oledow, pomimo licznych zabezpieczen.
Sygnał - chciałbym oglądać filmy ściągnięte z internetu a tam format zwykle taki że pasy czarne na górze i dole są standardem.

W jaki sposób samodzielnie skalibrować obraz prośba o podpowiedź instrukcję .

😃👍 Pozdrawiam

Tresbien

New member
Pytanie jeszcze bo wyżej mogę edytować, nie warto chyba dopłacać do wersji 806 z 4 stronnym ambilight jeśli tv będzie stał na półce a nie wisiał na ścianie ?

Co do sygnału to nie wiem o co chodzi SDR, HDR, DV, HDR10+ co to jest nie mam pojęcia chcę poprostu oglądać filmy z internetu

Ostatnia edycja:

djrzz

Member
Ostatnia aktualizacja oprogramowania na tym tv to jakaś parodia, ciągle wyłączanie się listy ulubionych programów, znikanie programów z tej listy, przestał mi działać program do korekcji dźwięku(żaden już nie działa), częste przycinki obrazu w różnych momentach.

djrzz

Member
A nie da się odinstalować uaktualnienia ? Padake taką robią

Ogólnie firmy utrudniają a wręcz uniemożliwiają bezproblemowy powrót do poprzedniego softu, trzeba poszukać bo czasem są nieoficjalne sposoby na to. W pus7334 dało rady cofnąć do starszego softu, tylko problem jest taki że trzeba wszystko na nowo wgrywać, instalować, ustawiać itp, a nie powinno tak być! Firma powinna przetestować dokładnie oprogramowanie a nie wypuszczać bubla. No, chyba że to celowe działanie, to w takim razie jest to kpina...

djrzz

Member
Ostatnia aktualizacja oprogramowania na tym tv to jakaś parodia, ciągle wyłączanie się listy ulubionych programów, znikanie programów z tej listy, przestał mi działać program do korekcji dźwięku(żaden już nie działa), częste przycinki obrazu w różnych momentach.

Dodam do tego jeszcze następne co zaobserwowałem. Dziś telewizor sam włączył się koło 3ciej w nocy i około 12tej. to jakieś nieporozumienie, czyżby celowe wypalanie tv? Tak to sobie philips wykombinował? O to jest pytanie...

Tresbien

New member
Jak zrobić kalibrację ? TV w ciemnym pomieszczeniu, zależy mi aby nie raził w oczy, deliaktny dla oczu.
TV ma sluzyc do oglądania filmów.
QLED-20191-1024x564.png

Ostatnia edycja:
Do góry