Philips TV 2021: telewizory OLED706 z Android TV 10, P5 Generation 5 z AI, HDMI 2.1 i Ambilight 3

marjanos

New member
Dziś zainstalowałem przez USB aktualizację FUS_TPM211EA_101.001.003.223. Jak na razie ładnie wszystko chodzi , dźwięk się przełącza na soundbar zgodnie z formatem (Atmos , DTS) , wszystkie aplikacje działają. Co najważniejsze na zagranicznych forach potwierdzają , ze dość mocno poprawiła się jakość obrazu. Wyeliminowano występujący problem zgłaszany Philipsowi , czyli posteryzacja/paskowanie w ciemnych (prawie czarnych) scenach całkowicie zniknęło, obraz jest dużo ostrzejszy , i wyraźniejszy i to potwierdzam , ponizej linki do info o aktualizacji i jak to zrobić;
Info jak zaktualizować , na stronie w kilku postach jest wyjaśnione
Update 223 Philips 706
Czy moglbys przetlumaczyc na Polski dla laika jak to zrobic krok po kroku ? Bo skumalem tylko tyle ze skads trzeba sciagnac plik na usb, zmienic mu nazwe, zainstalowac na tv, i zrobic twardy reset czyli chyba powrot do ustawien fabrycznych. Ale nawet nie wiem skad pobrac ten plik

marjanos

New member
O to by byla super sprawa jakby nie trzeba bylo resetowac do zera, chociaz pisza tam ze to bardzo wazne 🤷‍♂️

Okey to jak pobiore ten plik i zmienie mu nazwe na autorun.upg to potem z poziomu tv wystarczy ze wejde w nosnik tak zeby odczytac ten plik i zainstalowac ? I tyle ?

conqest

Well-known member
Bez reklam
Nie trzeba nigdzie wychodzić. Włóż pena i tv sam go znajdzie zapyta czy chcesz zainstalować. Dasz tak i poleci samo. To naprawdę bardzo proste. Co do resetu - też nie robiłem i działa ok.

SomnusDisney

New member
PXL_20221113_123255922.jpg
Czyżby matryca umierała ? Zauważyłem dopiero wczoraj jak chciałem pada zaktualizować do ps5. Telewizor zawsze pod prądem, czasami sam nawet wymuszalem czyszczenie matrycy.

ktoś jest mi w stanie napisać na temat przesyłania dźwięku z tego tv na soundbary przed hdmi erac
bo widzę po różnych forach i tych PL i tych zagranicznych że problem jest odkąd ten tv jest na rynku i philips do tej pory sobie z nim nie poradził...
zastanawiam się mocno nad tym TV a w domu mam soundbar TCL z dolby atmos no i jak ma mi to nie współpracować i działać prawidłowo to nie potrzebny mi taki TV

Michnik30

Member
Do osób które ręcznie chcą sobie zaktualizować soft.
Najprostsza metoda to:
Sciągniecie softu. Rozpakowanie go i nagranie rozpakowanego pliku na pendrive. Zmiana nazwy na autorun.upg
Wkładamy pendrive w slot usb telewizora i uruchamiamy tv. Aktualizacja rozpocznie się sama.

Prościej już się nie da :p

P.S. Faktycznie jest nieco lepszy obraz - sporo mniej przepaleń na krawędziach "prawie" czarnego.

marjanos

New member
ktoś jest mi w stanie napisać na temat przesyłania dźwięku z tego tv na soundbary przed hdmi erac
bo widzę po różnych forach i tych PL i tych zagranicznych że problem jest odkąd ten tv jest na rynku i philips do tej pory sobie z nim nie poradził...
zastanawiam się mocno nad tym TV a w domu mam soundbar TCL z dolby atmos no i jak ma mi to nie współpracować i działać prawidłowo to nie potrzebny mi taki TV

No wlasnie zastanawiam sie nad dokupieniem soundbara Sonos Arc, ktory wymaga od TV sprawnego Arc /eArc. W innym przypadku szkoda kupowac soundbar za prawie 4k

706 mam, po aktuizacji .233 tylko tez wiele osob skarzylo sie ze im nie smiga glos po eArc, jak to jest teraz ? Aktualizacja cos zmienila ?

2 pytania
Czy ten tv ma folie ochronna na matrycy i jak zainstalować aplikacje apk z pendriva na tym tv
Wrzucam apki na pendriva wkładam do tv ale on nic nie widzi

Soft 222
I jak mam wrażenie że tam na tym ekranie jednak jest coś takiego jak folia mie nie folia a taki twardy plastik chyna że to ma tak być

Do góry