Philips TV 2021: telewizory OLED706 z Android TV 10, P5 Generation 5 z AI, HDMI 2.1 i Ambilight 3

zoltar23

Member
Ten pilot kupiłem zainstalowałem program aktivity i działa pięknie. lekki mniejszy niż 806 z głosowym wybieraniem . A ma głosowe i dodatkowo klawiaturę która wykorzystuje częściej niż głos....

W temacie link do pilota
Pilot dodany, klawiatura, głos działa.

Ostatnia edycja:

tees89

New member
Używam TV jako monitora, po najnowszej aktualizacji wykrywa mi sygnal jako gra i zmienia zarowna ustawienia obrazu jak i ambilight. Da sie jakos wylaczyc automatyczne wykrywanie i zmienianie ustawien ? :/

Po aktualizacji mam podobny problem i chciałbym powrócić do poprzedniej wersji. Mi wyświetla się na ekranie podczas oglądania telewizji w lewym górnym rogu "filmy Google Play" i na dole "pasek". Obraz też jest dużo gorszy przez to. Usuwam to poprzez reset ustawień aplikacji ale to za jakiś czas powraca. Strasznie to denerwujące i już mi ręce opadają... Ma ktoś taki problem? Znacie sposób jak to rozwiązać?

fiszrek

New member
Po aktualizacji zauważyłem problem z podłączeniem słuchawek bluetooh tzn. po włączeniu słuchawek tv wykrywa i przełacza się na słuchawki po czym, po chwili je odłącza i trzeba wejść w źródła dźwięku żeby potwierdzić wybór słuchawek bluetooh. Nigdy wcześniej przed aktualizacją nie miałem takich problemów, działało to wzorcowo włączam słuchawki i dźwięk miałem już w słuchawkach bez przeklikiwania ustawień. Inny problem to po restarcie zasilania tv przez kilka minut jest problematyczny w sterowaniu tzn. chodzenie przyciskiem nawigacji po menu potrafi przeskakiwać o kilka wyborów dalej tak jakby tv widział o wiele więcej kliknięć (rzadko restartuje wiec nie jest to uciążliwe). Jak, ktoś ma dojścia niech zgłosi do R&D philipsa żeby przy kolejnej aktualizacji to poprawili szczególnie to z bluetooh.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Dlatego je nie robię aktualizacji jeśli mam wszystko ok.
I nie muszę się przyzwyczajać do nowych warunków.

kotkotproton

New member

Aż mnie zęby zabolały jak to przeczytałem. W większości aktualizacji - zwłaszcza androidowych - chodzi nie tyle o nowe funkcje, a przede wszystkim, o poprawki bezpieczeństwa. Celowe unikanie aktualizacji to najczęszcza przyczyna wycieków i włamań.

technic

New member

Wiesz ja wcześniej miałem problem z dźwiękiem z JBL 9.1

W losowym czasie zamiast dźwięku był jeden wielki szum, musiałem ponownie wybrać źródło (swoją drogą serwis Philips stwierdził, że to nie przez TV) - ale przy kolejnej aktualizacji naprawili to i teraz w momencie gdy zapewne dźwięk ma się zepsuć jest słyszalne jedynie "pyknięcie" - także i tak super poprawa, bo nie muszę już nic klikać :)

Co do aktualnego problemu (automatyczna zmiana trybu na Gra) Narazie dałem ustawienia w trybie gra takie jak dla kina, ale obraz według mnie jest i tak gorszy, no i wciąż muszę przełączać ambilight z trybu gry gdy chce mieć w pokoju jaśniej (mam TV + 2 żarówki).

Pozdrawiam

Tresbien

New member
706 65" czy warto wrzesień 2022 ?

Witam,

Przymierzam się do kupna w cenie 5 tyś.
Tv potrzebuję do filmów, youtuba.
Poniżej przedstawiam negatywne wrażenia wyrażone przez użytkowników, czy są one sluszne ?

"Spory problem w oddaniem detali w czerni – zazwyczaj rozwiązywalny za pomocą kalibracji, jednak permanentny przy sygnale 4K 120Hz

But it has some glaring issues and once you see them, you cannot unsee.
Sadly compared to major competitors brands like Panasonic, Sony and LG, Philips 806 and 706 have a subpar posterization/color-banding solution and introduce/multiple noise/grain in grey images!
Additionally Dolby Vision in dark mode in this TV is too dark.
After comparing to LG C1 and Sony A80J, only Philips 806 exhibits those problems of grainy image and color-banding.
My worries were confirmed that this is Philips issue, not specific my model by reviews from HDTV Poland and Tv Televisione Netherland.
Those 2 issues with image quality defeates the whole point of OLED technology, as there are just too many artifacts and noise in the movies.

The issue is fixed with 936 model, hopefully it will be fixed with 807 model in 2022, will be waiting for that to get it.

Cherry on top is that the TV has know issue /multiple people on forums have issues with audio loss) when combined with external Audio Eqipment, eARC on HDMI2.
TV desipte it's promotional ads, does not support 4K 120hz VRR with HDR, the resolution is cut in half and it's not 4K.
Philips since release was unable to fix those issues, sadly"

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
DO tego służy kalibracja obrazu.
Więc szczegóły się pojawiają.

Co to znaczy pasów nie powinno być ?
Jaki masz sygnał ?

Tresbien

New member
DO tego służy kalibracja obrazu.
Więc szczegóły się pojawiają.

Co to znaczy pasów nie powinno być ?
Jaki masz sygnał ?

Czarne pasy wypalają pixele tak samo jak logo stacji telewizyjnych. Przynajmniej w lg c1 instrukcja piszą o tym jako charakterystyka Oledow, pomimo licznych zabezpieczen.
Sygnał - chciałbym oglądać filmy ściągnięte z internetu a tam format zwykle taki że pasy czarne na górze i dole są standardem.

W jaki sposób samodzielnie skalibrować obraz prośba o podpowiedź instrukcję .

😃👍 Pozdrawiam

Do góry