Przyłączam się do kolegi Ja też się z tym męczę i coś mi brakuje w obrazie.
Jakieś podpowiedzi ?
Pozdrawiam.
Witam,
przede wszystkim koledzy posiadacze 9704 i mający podobne odczucia co do jakości obrazu. Istnieją, niestety obiektywne determinanty, które oddziaływują na subiektywny odbiór co do jakości obrazu. Jedne eliminowane są przez elektronikę samego TV /np. Picture Natural Motion i inne temu podone, dlatego te ekrany są tak drogie/ na inne niestety wpływ ma tylko źródło sygnału, jego jakość, a nawet w jaki sposób i przy wykorzystaniu jakiego nośnika i sprzętu został dany materiał wyprodukowany. Dodając do tego jeszcze wstępną kalibrację samego TV i to co napisałem na samym początku o subiektywnych odczuciach każdego widza, nie widzę większego sensu podawania parametrów ustawień TV. Na poparcie tego dodam jeszcze to, że porównując jakość obrazu kanału Animal Planet HD z platformy Cyfra+ [parametry: Hot Bird 9(13,0E) - 11258.00H; DVB-S2; 27500 3/4] do sygnału dosyłowego z platformy Canal Digital Nordic [parametry: Thor 5(0,8W) - 12128H; DVB-S2; 30000 3/4], wykorzystywanego właśnie przez C+, widać różnicę gołym okiem, oczywiście na korzyść sygnału dosyłowego. Kolejne przykłady można mnożyć, porównując, oczywiście o ile dysponujemy takimi możliwościami, np. relacje LIVE tych samych zawodów sportowych przez różnych providerów. O ile w przypadku sygnału HD różnice są niewielkie, choć zauważalne, to w przypadku sygnałów SD różnice są olbrzymie, zależne od tzw. parametru bitrate, co właściwie przekłada się na... pieniądze. Wyjaśnienie, o ile kogoś ta tematyka interesuje TUTAJ. Cały ten mój wywód tyczy się użytkowników indywidualnych odbiorników TV SAT, choć wszyscy operatorzy kablowi korzystają również z tego co otrzymają od poszczególnych platform, a z tym bywa już różnie. O czym świadczą liczne głosy użytkowników /nie zawsze zadowolonych/ naszych rodzimych platform.