Witam uprzejmie ,
Telewizory firmy Sony z serii Z5500 też nie są bez wad . Lepszy obraz generuje telewizor firmy Sony 46X4500 . Ma równomierne podświetlanie matrycy , matryca zastosowana w tym modelu jest 10 bitowa .
Wysokiej jakości obraz wyświetlany na LED RGB , choć muszę przyznać , że kąty nie tak dobre jak w Z5500 .Oddanie kolorów jednakże znakomite bez dwóch zdań . A to przecież w oglądanym obrazie jest najważniejsze .
Pozdrawiam,

accu
:kom:
Oczywiscie ze Z5500 nie jest bez wad.Ja bym powiedzial nawet ze ma ich niemalo.Jednak katy mial naprawde dobre.Porownywanie go z x4500 nie ma sensu bo roznica w cenie byla ogromna.O ile pamietam to chyba ponad 50 %.
Dla mnie oddanie kolorow nie jest najwazniesze w tv.
Bo co mi po tym i np. swietnej czerni jesli pod katem kolory zmieniaja odcien ?
Nigdy nie pojme ludzi ktorzy ciesza sie z tych wspolczesnych LEDow ktore najczesciej maja slabiutkie katy widzenia i wystarczy ogladac tv nieco pod katem by barwy byly "wypalone".
To skandal ze po technologii CRT tylko plazmy maja swietne katy.Jeszcze wiekszy skandal ze w LCD jest trend by nowsze modele mialy coraz slabsze katy widzenia.Zwlaszcza w modelach tak drogich to niedopuszczalne.
dune2 - nie musisz się zgadzać z żadną filozofią.
Telewizory Philipsa w pełnym asortymencie są dostępne w dobrych sklepach bez problemu.
Określenie "made in poland a to calkowicie go skresla."- jest raczej nie na miejscu.
Po pierwsze telewizor nie jest Made in Poland.
Po drugie Ty chyba jesteś Made in Poland a Ciebie raczej nikt nie skreśla.
Co do kątów to Sony ma katy póki co bardzo podobne jak w innych firmach.
Bardzo dobre kąty ma plazma i Oled Tv!
Z całą pewnością też modele full led mają znacznie lepsze kąty oglądania niż modele edge led. Philips ma je bardzo dobre.
Wiem ze robisz tu interesy namawiajac ludzi na konkretne modele dlatego niektorych zawziecie bronisz ale czasem to co piszesz jest naprawde irytujace.
Po 1 to ja okreslam co to jest dobry sklep i dla mnie to taki ktory istnieje fizycznie i najlepiej zeby byla to spora siec majaca wiele oddzialow w Polsce.Nie kupie na pewno tv u kogos kto sprzedaje w internecie i ma towar niewiadomego pochodzenia.Zbyt powaznym czlowiekiem jestem i zbyt czesto lubie korzystac z praw konsumenta by pozniej ganiac sie za wirtualnym sprzedawca.W necie to ja moge kupic kabel za 50 zl a nie droga rzecz.
Po 2 to ja okreslam przez co dany produkt skreslam a przez co nie.Dla mnie wszelkie produkty made in poland (mam tu na mysli elektronike) sa skreslone i nie obchodzi mnie to co kto o tym mysli.Tak samo nie obchodzi mnie to za co kto mnie skresla.Ja nie mialem wplywu na to gdzie mnie zrobiono a przy kupnie towarow mam mozliwosc wyboru.
Po 3 Nie wiem komu takie odpowiedzi starczaja ale "Co do kątów to Sony ma katy póki co bardzo podobne jak w innych firmach. Bardzo dobre kąty ma plazma i Oled Tv!Z całą pewnością też modele full led mają znacznie lepsze kąty oglądania niż modele edge led. Philips ma je bardzo dobre" to zwykle pisanie bzdur.
Moze zostan politykiem bo populizm Ci wychodzi calkiem niezle.Ja wiem ze w necie a zwlaszcza na forach najlepszy klient to taki co wchodzi pisze do jakiej kwoty chce kupic tv a pozniej po szybkiej decyzji kupuje w odpowiednim sklepie.Jednak ja nie jestem lemingiem mam wlasne zdanie wlasne wymagania i nikt mnie od niego nie odwiedzie.Dlatego jak chcesz pomoc to pisz cos konkretnego a nie ogolnikowe bezsensowne stwierdzenia.A jak nie chcesz pomoc to ignoruj moje wiadomosci bo klientem Twoim na pewno nie zostane.
Oczywiscie rozumiem Twoje oburzenie bo Philipsa sprzedajesz ale poki co nie widzialem by ta firma miala tv z bardzo dobrymi katami.Oczywiscie pomijam dawne CRT.Jedno natomiast pewne.Zazwyczaj ma wygorowane ceny niewspolmiernie wysokie do oferowanej jakosci a jej produkty sa dosyc awaryjne.To nie ten sam philips co 20 lat temu.
To tyle.I zaznaczam ze nie chce z nikim tu polemizowac bo macie swoje poglady a ja swoje ani wy mnie ani ja was nie przekonam do swoich.
Ja tylko analizuje badam i czekam na tv ktory bedzie naprawde wart wydania tak duzej kwoty.
Dune masz dalej specyficzne podejscie co do swojego wyboru i patrzenia na swiat, to dla tego cie zapamietalem

dla tego pisalem Kikiemu ze co dobre jest dla mnie czy dla niego to dla ciebie nie jest, albo przynajmniej nie musi byc dobre poniewaz twoj soniak przebija wszystko pod wzgledem katow...... no wlasnie pod wzgledem katow a reszty??? Teraz dalej polecmy patrzac na to ze szukasz idealu to mysle ze jeszcze z 5 lat poczekasz na tv tylko ze jest problem obawiam sie ze twoj tv nie wytrzyma tyle lat, a juz na pewno nie bedzie do niego czesci wiec jednak jakies "dziadostwo bedziesz musial kupic". Kolejna sprawa nie wiem jaka masz rodzine ale jesli masz 2+2 to spokojnie da sie tak zrobic zeby wszyscy siedzieli prawie ze na wprost, a przy odchyle 1m od srodka tv zarowno hx 955 jak i np philips serii 8 czy tez philips serii 9 ( to kolega play ) moze potwierdzic ze katy sa dobre oczywiscie lg bedzie mialo lepsze katy czy plazma ale to wtedy trzeba kupic cos z tych rzeczy. A jesli piszesz ze nie chcesz wydawac 'duzej kasy" na swiatlo w przypadku plazmy to juz powiem ci ze w wogole zastanwo sie na co cie stac bo pobor plazmy 55 calowej vt 50 w porownaniu do np samsunga leda ( moj kumpel mial takowy i w ubieglym roku zmienil na plazme panasa ) to roznica w miesiecznie przy porownywalnej ilosci ogaldania godzin to na plazme wychodzi wiecej okolo 70-80 zl. czy to taki szal kasy jest ????
Z jednym sie zgadzam ze philips powinien byc bardziej dostepny i to bez dwoch zdan i nie ma co wiecej sie rozpisywac i przez to strasznie traci ta firma ale widac stac ja na cos takiego.
Natomaist najgorzej to denewruje mnie cos takiego jak Ty piszesz " ze jak cos made in Poland to juz to skresla " dany produkt nie mowiac o tym ze za bardzo nie masz pojecia co sie dzieje z philipsem i kto teraz jest wlascicielem tej firmy. Chodzi o to ze takim zdaniem obrazasz wielu ludzi- przedsiebiorcow ktorzy robia wpaniale rzeczy i ktore sa na wysokim poziomie, a na ktore ciebie nawet by nie bylo stac kupic takiej czy innej rzeczy, a piszesz ze jak Polskie to lipa..... a sam jestes Polakiem i nikt cie z tego tytulu nie skresla - tak jak to Kiki pisze. I chyba nie chcialbys takich czasow jak kiedys kiedys bylo w Niemczech na sklepie byl napis ze :"Polakow nie osbslugujemy" Pozdrawiam i zycze delektowania sie jeszcze przez 5 lat swoim tv bo nie znajdziesz takiego tv ktory mialby wszystko dobre i zadawalajace zeby w koncu uszczesliwic taka osobe jak Ty .
lolek
Gratuluje dobrej pamieci bo faktycznie mnie zapamietales.Jednak w tym co piszesz mijasz sie z prawda.Nigdzie nie napisalem ze moj sony przebija wszystko pod wzgledem katow.Prosze bys trzymal sie faktow.A fakty sa takie ze mam z5500 i hx720 i ten pierwszy niszczy drugiego jesli chodzi o katy.Nie znaczy to wcale ze nie ma/nie bylo modelu z lepszymi katami bo tak jak napisal accu x4500 mial je lepsze.O ile pamietasz wstawialem tu nawet fotki ich obu (z5500 i hx720) stojacych kolo siebie.Dlatego mam mozliwosc porownania.Zanim kupilem hx720 pamietam jak na forum czytalem opinie ze ma bardzo dobre katy.Okazalo sie jednak ze to bzdury bo katy to on ma bardzo przecietne.Podobnie jesli chodzi o najwyzszy wowczas hx920.Ludzie pisali ze ma rewelacyjne katy a w rzeczywistosci mial je na poziomie dobrym.Do bardzo dobrych to mu bylo daleko.
Pomijajac katy Z5500 wypada blado nawet przy hx720 dlatego wlasnie szukam nowego tv.
Nowego czyli lepszego a nie gorszego.Uwazasz ze mam specyficzne podejscie a ja uwazam ze mam normalne podejscie.Podstawa kazdego tv i urzadzenia na ktorym wyswietlany jest obraz jest jego jakosc i stabilnosc wyswietlania.
Dlatego absolutnie podstawowa i glowna cecha tv powinny byc katy widzenia.
Ktos tu wczesniej uzyl argumentu ze nie mozna porownywac 10 calowego tabletu z duzym tv.Oczywiscie ze mozna i nawet trzeba.Tak samo trzeba napisac wprost ze sa monitory z roznymi matrycami.Ja zawsze wybieram z IPS lub ewentualnie mva/pva i nie widze w tym niczego dziwnego.Teraz norma to 24/27 calowy monitor z matryca ips.To tylko dwa razy mniejsza wielkosc.Dlatego tez nikt mi nie wmowi ze producenci monitorow moga dac matryce ze swietnymi katami a producenci tv nie.
Przeciez nawet te ogromne 55/65 calowe tv nie zapewniaja komfortu ogladania w pare osob tak by kazdy byl na srodku.Zawsze ktos bedzie siedzial pod katem wzgledem srodka tv.
Dodatkowo w obecnych czasach jest tak duzo dostepnych urzadzen w domu ze ciezko to wszystko zmiescic tak by siedziec calkowicie przed tv.
Ja siedze najczesciej po prawej stronie wzgledem tv i nawet jak go obroce do mnie to i tak nie jestem centralnie przed nim.Wzrok mam na tyle dobry ze kazde nawet drobne zmiany w barwach wyraznie widze.Ja nie szukam idealu tylko takiego tv ktory bedzie conajmniej tak samo dobry jak ten ktory juz mam.Conajmniej tak samo dobry pod kazdym wzgledem lub lepszy.Nie chce by tak wazny parametr jak katy widzenia byly gorsze.Nie sadze by to bylo wielkiei wymaganie.
Oczywiscie jak mi padnie to kupie jakis inny ale po co dawac 10-15 tys za niedopracowany tv skoro mozna dac duzo mniej ? Jak wydaje duza kwote to wtedy gdy jest to tego warte.
Nie przekonuja mnie twoje argumenty ze rodzina 2+2 bedzie siedziala po srodku takiego tv.
Tak samo kiepskie sa sugestie ze nie powinienem patrzec na pobor pradu.
Na co mnie stac to moja sprawa ale to zapewne wiesz.Nie mam zamiaru ci opowiadac szczegolow ale nie bede przeplacal za prad dla plazmy ktorej nie chce jeszcze z innych powodow.
Masz tendencje typowa na forach.Probujesz nawracac na swoj tok myslenia.Ze mna ci sie to nie uda.Ja tu nie jestem po to by szukac mentorow tylko po to by znalesc to czego szukam.Na opinie i sugestie patrze ale i tak wszystko sam musze zweryfikowac.Dla mnie stales sie malo wiarygodny bo argumenty ze szukam idealu oznaczaja ze jestes mala wymagajacym czlowiekiem.Masz oczywiscie do tego prawo wydaj wiec 10-15 tys na tv z przecietnymi katami lub na plazme ktora ciagnie duzo pradu ale ja mam inna filozowie.
Moj z5500 ciagnie 220W podczas gdy hx720 niewiele ponad 100.Mi ta tendencja sie podoba i polecam ci kierowac sie zasada ze bogaci sa ci co oszczedzaja.Juz teraz place 500 zl miesiecznie za prad i wole placic mniej.
Kwesti made in Poland nie bede jakos zbytnio rozwijal bo juz odpisalem kikiemu.
Nadmienie tylko ze masz prawo sie denerwowac na takie podejscie a ja mam prawo miec gdzies polskich przedsiebiorcow.Na tym polega demokracja.Polscy przedsiebiorcy maja zabiegac o mnie a nie ja o nich i jak zaczna produkowac na poziomie takim jak zachodni to zaczne brac ich pod uwage.Poki co wiem ze niemal wszystko co wykonane w Polsce to tandeta.Przykladow moge mnozyc ale nie ma sensu.
Na koniec tego wywodu przytocze tylko sytuacje z zycia wzieta.Bylem na rynku gdzie sa stoiska warzywne i pytam pana ok 50tki po ile ma seler.Pan mi mowi ze po 8 zl kilo.Ja po ile ? Pan 8 zl.Ja o jej czemu az tak drogo skoro taka biedronka ma po 2.Facet jak to uslyszal zbluzgal mnie i kazal "spie.... do biedronki" skoro wole wspierac zachodni kapital niz polskiego sprzedawce.
Na to ja mu grzecznie.Wespre kazdego kogo chce bo to moje pieniadze jednak na pewno nie polskiego chama.
Taka mentalnosc Polaka nalezy mu sie bo Polak.Tak nie jest.Polak musi zasluzyc na to by wybrac jego towar a niestety wiekszosc sprzedawcow pozostala mentalnoscia w PRL.
Kolego Dune2 z jakich kątów Ty oglądasz tv bo ja na wprost i nie mam powodu siadać w pozycji ponad 90 stopni od środka ekranu tv .Jakby matryce ips (które mają rzeczywiscie słabą czerń i kontrast) były najlepsze to producent by je zastosował w full led, niezależnie czy Sony czy Philips.Chcesz kąty super kup plazmę za1.5k i po kłopocie.Jakie to proste.
WOLISZ CLOUDING LUB POWIDOKI Twój wybór.Kup sobie lg na ips lub panasonica plazmę i bądź szczęśliwy.Nikt nie zmusza do Philipsa czy Sony.
Ogladam z roznych katow bo po to jest tv.Wystarczy glowa ruszyc bardziej na bok od srodka by widziec jak barwy zmieniaja odcien.Jesli Ci to nie przeszkadza to ok ale mi tak.Pisze tu o wiekszosci obecnie dostepnych tv na rynku nie o philipsie ktorego masz bo go nie widzialem.
Dlatego wole gorsza czern wszak nie bede analizowal o ile procent jest gorsza lub lepsza (to nie urzadzenie dla grafikow) ale lepsze katy bo co mi po swietnej czerni jesli jest ona tylko gdy siedze centralnie przed i to najlepiej w gorsecie ortopedycznym.
Co do matryc IPS to mylisz sie niesamowicie.Odwzorowanie barw w ips jest najlepsze i kazdy podkreslam kazdy profesjonalny monitor do grafiki ma wlasnie takie matryce.Polecam obejrzec monitory eizo.Tak wiec jak producenci jak chca to potrafia.Nalezy tego wymagac takze od producentow tv.
Chce dobre katy ale nie chce plazmy.Skoro sony kiedys mogl dawac matryce z lepszymi katami a producenci monitorow daja swietne matryce ips to na pewno sie da.
LG i panasonic wcale nie maja lepszych katow.Mam tu na mysli ich LEDy.Wystarczy juz w sklepie stanac nieco bardziej bokiem a wszystko sie przyciemnia.Efekt inny niz w sony bo barwy nie sa jakby "wypalone" ale wszystko robi sie ciemniejsze.Marne IPSy musza w nich siedziec.
Radze nie byc minimalista ktory cieszy sie w mysl zasady ze jak nie ma nic lepszego to trudno.
Przez takie podejscie producenci zmieniaja numerki w swoich modelach podbijaja ceny a jakosc na plus zmienia sie minimalnie czesto psujac cos co wczesniej bylo dobre.