Philips 60PFL9607 nowy krok w przyszłość - czyli plazma Pioneera znalazła wreszcie ..

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jak nie jestes graczem konsolowym to sobie daruj, ale Halo dla wielu to kultowa seria. Pytanie na ktore nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Fatman_1

New member
Bez reklam
Mam pasję,której z lubością się oddaję w wolnych chwilach... zabijanie faszystów lub radzieckich w coraz doskonalszych grach COD czy MOH.

Fatman_1

New member
Bez reklam
Dzisiejsza moja praca z ilipem:

Zacząłem od wywalenia z domu skrzyneczki kablówki i pozbycia się jednego pilota ze stolika. Zamieniłem to wszystko w "kablówkarni" na kartę/moduł CAM.
Zainstalowałem kanały i voile !
Potem było już mniej wesoło. Obraz mojej dzisiejszej walki wyłania się obraz raczej smutny... Otóż:

• Próba (kilkukrotna) odtworzenia filmu anna.karenina.2012.720p.bluray.dts.x264.mkv o objętości 8.237.152 KB z NASa kończyła się za każdym razem zwisem Filusia,
    nie można było ani wyjść z folderu ani zacząć np. oglądać TV i żadne klawiszowanie nie pomogło tylko włącz/wyłącz przywracało życie Filipkowi.
    Pliki ca. 4GB z NASa chodzą OK. Oglądałem np. 1920 Bitwa Warszawska (nie polecam), który to plik miał 4.182.220 KB i szedł dobrze.
  • Do ciekawych wniosków doszedłem próbując oglądać zdjęcia, które przyrządziłem sobie na kompie w natywnej rozdzielczości 1920x1080 oraz w podwójnie natywnej
    3840x2160 aby zobaczyć (o naiwny!) jak będą wyglądałay na ścianie/ekranie i czypodwajanie rozdzielczości ma sens w przełożeniu na jakość oglądania.
    Załadowałem je na NASa do katalogu /photo (Synology 211j).

Otóż:
    - primo: zdjęcia wyświetlają się w rozdzielczości dokładnie trzykrotnie mniejszej od natywnej --> 640 x 360 i... wyglądają KASZANIASTO !!!
    - secundo: te same zdjęcia podane Filusiowi na pendrivie po USB przezentują się wyśmienicie (natywna rozdzielczość bez widocznej zmiany jakości przy przejściu na plik o podwójnej rozdzielczości)
  • Zainstalowałem i sformatowałem dysk 750GB i tu zonk!
    Jak np. zaprogramowałem nagranie jakiejś audycji dajmy na to o 20:00 a w tym czasie oglądałem sobie inny kanał to...
    o godz 20:00 Filipek sam przełączył się na ten kanał i rozpoczął nagrywanie.
    Nie można w tym czasie zrobić nic (zmienić kanału, przełączyć się na sieć czy inne źródło) zanim nie zatrzyma się nagrywania.
    No paranoja jakaś !
Czy koledzy mają dla mnie jakieś rady pocieszenia wporuszonych powyżej tematach?

play007

New member
Bez reklam
Żeby nagrywać co innego i oglądać co innego tv musiałby mieć tv 2 tunery .A Philips ma jeden stąd tak musi być przy nagrywaniu.

Fatman_1

New member
Bez reklam
Update z dzisiejszych walk:

Ad.1. Nie zwalczone. Film obejrzałem (również w HD) z mojego podłączinego po HDMI - Xtreamera Sidewindera 2,
który odtwarza wszystko co się mu wrzuci pięknie i z napisami. Za jedyne 600 PLN brutto.

Ad.2. Po zasięgnięciu opinii na forum Synology i "odptaszkowaniu" opcji wyświetlaj miniatury w menu media center Synology 4.1 wszystkie zdjęcia wyświetlają się teraz miodnie. Morda moja uśmiechnięta.

Ad.3. Pracuję nad problemem ale po zasięgniściu opinii operatora - ich sprzęt CAM "tak ma" (Tesat w Poznaniu).
Co mnie dziwi bo jak miałem dekoder typu "skrzynka" z INEA to mogłem nagrywać co innego i oglądać co innego w tym samym czasie. Na szczęście mam starą nagrywarkę analogową LG to będę się posiłkował na razie.

Inne prace: potwierdzam informację kolegi Mescala z sąsiedniego forum w sprawie wyglądu filmu 3D w trybie maximum clarity.
U mnie też jest kaszana taka sama. Obraz wyświetla się z plamami koloru rozlanymi po powierzchniach.

Walczymy dalej. Amen.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Fatman to czego tego nie reklamujesz??? Tyle kasy dales i co bedziesz czekal az ktos jakis sofcik wymysli ???? Juz podobno czekaja na ten soft 6 tygodni i nic z tego.... a skoro u kolegi Play tego nie ma to moze to nie jest wina softu tylko cos jest nie tak z twoim egz. ????? tak jak i u tego drugiego kolegi na konkurencyjnym forum bo on ma dokladnie to samo co i Ty. Pozdrawiam
lolek

play007

New member
Bez reklam
Może mieć tę wadę tv zakupiony kilka miesięcy temu ale sprzedawać tak jak Koledze Fatmanowi tv z wadą 3D tydzień temu i wiedząc że towar ma wadę to już kpina ze strony Philipsa.
Ale jak widać rączki mają długie i za to co napisałem na forum hdtv polska dostałem bana.A podobno kolego Lolek jest w Polsce demokracja a nie Prl bis.Mam co do tego duże wątpliwości.Cwaniaki obrażają Kikiego a ich forum co chwila kogoś wyrzuca i moderuje z powodu pisania wałsnych odczuć oraz komantarzy na temat działalności serwisów rtv w Polsce.
Poczekam na rozwój wypadków i jeszcze coś napisze kiedyś ale to co wyprawia Philips z użytkownikami Philipsa 9607 (co najmniej dwoma) to masakra i skandal do kwadratu.Meskal zgłosił usterkę 6 tygodni temu.....i nikt nie naprawia nie wymienia i nie oddaje kasy .Ach to drobnostka to tylko koszt 14k.....na forum ze strony Philipsa ani jednej odpowiedzi na temat maxymalna czystość 3D.Prawdziwi fachowcy.To jest Polska.We Francji zwracają 500 eur za zakup a w Polsce nie potrafią naprawić nowego tv.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam kolego zgadzam sie z Toba w 100% w tym wypadku :) tez uwazam ze zarty sobie robi philips z ludzi za tak drogie tv zeby tyle sie bujac to naprawde skandal... ale ludzie docenia to, wlasciwie juz docenili bo jakby bylo inaczej to Chinczycy nie musieli by ratowac philipsa, ale jak tak dalej bedzie to w Polsce naprawde moze zabraknac tej marki.... patrzac na to ile jest problemow z seria 8 i teraz z ta wda w serii 9. Szkoda bo jednak sa ludzie co bardzo lubia te marke.... ale z takim podejsciem to raczej ciezko zeby ludzie sie przekonali, a i wielkim sklepom jak MM czy saturn tym bardziej ktorzy zrezygnowali w ubieglym roku roku z tego producenta jesli chodzi o tv. A w tym roku tez raczej te sklepy nie beda miec tv philipsa :-(
lolek

accu

New member
Bez reklam
Witam uprzejmie,
Szkoda , że nie wiemy tak naprawdę z którego tygodnia produkcji , oraz z którego roku pochodzą
sprzedane z ewidentną wadą telewizory firmy Philips 60PFL9607S/12 .

Pozdrawiam,:)
accu
:kom:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Dokaldnie tyle philips moglby zrobic to przynajmniej ludzie przy kupowaniu mogliby sobie sprawdzic... najbardziej mi sie podoba to ze Play kupil jako jeden z pierwszych i on ma ok, a inni pozniej i maja problemy....
lolek

Fatman_1

New member
Bez reklam
Witam uprzejmie,
Szkoda , że nie wiemy tak naprawdę z którego tygodnia produkcji , oraz z którego roku pochodzą
sprzedane z ewidentną wadą telewizory firmy Philips 60PFL9607S/12 .

accu

accu, co radzisz?
Jeszcze nie zgłosiłem wady bo jestem poza domem ale skoro Meskalowi nie odpowiedzieli to mogę się spodziewać tego samego. Podam na forum numery tego TV jak dotrę do chałupy.
Rzuciłem tylko okiem na obudowę jak wieszałem na ścianę i wiem, że był skaładany na Węgrzech.

play007,lolek126 - dzięki za cenne uwagi, dobre słowo i święte oburzenie ale zastanowię się co zrobić.
Z powodu nie działającej zapalniczki przy tylnych siedzeniach nie oddaje się samochodu do dealera. Dla mnie ten cały "ficzer" 3D bez migotania ma dokładnie takie znaczenie.
Jakby był... ot... pewnie używałbym ale jak nie ma to i tak nie używam.
Co nie zmienia faktu, że powinni to naprawić.

A TV i bez tego jest wart swojej ceny.

Ostatnia edycja:

accu

New member
Bez reklam
Witam uprzejmie ,

Być może , że usterka ta nie występuje w określonych wersjach wersjach oprogramowania .
Jeżeli kolega Play007 w swoim telewizorze nie ma tej ukrytej wady , to proszę , aby podał
jaką ma zainstalowaną wersję softu , w której usterka ta nie występuje.
Wtedy zobacz kolego Fatman_1 jaką masz wersję softu i w zależności od daty softu fabrycznego
w Twoim telewizorze będzie możliwość powrotu do wersji softu , w którym usterka ta nie
występuje . Warunek jeden , to soft fabryczny musi być z datą wcześniejszą wydania(ew.z tą samą)
co wersja softu , którą posiada telewizor kolegi Play007.Tak myślę , skoro serwis firmy Philips stwierdza , że usterka ta występuje we wszystkich telewizorach tego modelu , choć moim
skromnym zdaniem , nie jest to prawda.

Masz jednak rację , można tej opcji "felernej" 3D nie używać .Jeżeli podświetlenie matrycy jest
jednolite , nie ma żadnych "latarek" w narożnikach ekranu , wszystkie złącza w telewizorze są
sprawne ,czyli można podłączyć dedykowane nim określone urządzenia audio-video , dźwięk jest czysty , NetTV działa prawidłowo to z tą usterką można jednak żyć i
szkoda zdrowia na "przepychanki" z firmą Philips . W praktyce różnie to wygląda.

accu

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam ale takim tokiem rozumowania nigdy nie spowodujemy ze serwisy wezma sie za robote , ado tego one sa.... i nie chodzi wg mnei oczywiscie ze bez tego mozna zyc tylko generalnie ze nie mozna takich rzeczy robic i sciemniac ludzi bo dzieki takim ludziom oni maja na utrzymanie rodziny... jest nowy soft gdzies czytalem do tego modelu i dalej po aktualizacji jest to samo wiec o co chodzi.... Przeciez ten tv kosztowal kasy troche - prawda... niech wezma sie za robote i zrobia co trzeba albo dac temat to do tvn i zobaczycie ze szybko naprawia te usterke... oni lubia takie rozne bzdury ktore firmy, serwisy wykorzystuja wobec ludzi.
lolek

accu

New member
Bez reklam
Witam ale takim tokiem rozumowania nigdy nie spowodujemy ze serwisy wezma sie za robote , ado tego one sa.... i nie chodzi wg mnei oczywiscie ze bez tego mozna zyc tylko generalnie ze nie mozna takich rzeczy robic i sciemniac ludzi bo dzieki takim ludziom oni maja na utrzymanie rodziny... jest nowy soft gdzies czytalem do tego modelu i dalej po aktualizacji jest to samo wiec o co chodzi.... Przeciez ten tv kosztowal kasy troche - prawda... niech wezma sie za robote i zrobia co trzeba albo dac temat to do tvn i zobaczycie ze szybko naprawia te usterke... oni lubia takie rozne bzdury ktore firmy, serwisy wykorzystuja wobec ludzi.
lolek

Witam uprzejmie,

O ile mnie wiadomo , na dzień dzisiejszy nie ma nowego softu naprawiającego tą usterkę . Piszesz
nie sprawdzone wiadomości .

accu

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Być może play007 ma zainstalowaną starszą wersję oprogramowania w której ten błąd nie występuje. Sprawdziłem na stronie philipsa czy jest może nowa wersja. Otóż jest. 4 lutego pojawiła się nowa wersja oznaczona QF1EU-0.150.83.0.
Do tej pory miałem u siebie QF1EU-0.150.82.0. Zainstalowałem upgrade i ... dalej to samo! Najwyraźniej tak drobny mankament umknął uwadze programistów Philipsa...

Witam to jest cytat z konkurencyjnego forum uzytkownika tego modelu Meskala..
czy to nie jest nowy soft? A jesli to juz jest stary soft to tak czy inaczej to co pisal ktos z philispa na konkurencyjnym forum obiecywal ze sprawa zostanie rozwiazana z nowym softem... wiec jesli na ten soft czekano podobno 6 tygodni i nadal nic sie nie zmienilo to kolejne 6 tygodni zeby cos sie zmienilo i zeby w koncu blad zostal naprawiony??? A jesli to jest nowy jednak soft o czym np Kolego Accu nie wiedziales to oznacza ze w nowym sofcie nic nie poprawiono... Pozdrawiam
lolek

Ostatnia edycja:

accu

New member
Bez reklam
Witam uprzejmie,

Widzę , że nie czytasz innych wątków o telewizorach firmy Philips , np. nowe oprogramowanie do TV Philips od serii 6**7 do 9**7 , to byś wówczas wiedział , że jestem z nowymi softami firmy Philips
na bieżąco i wiem doskonale jakie poprawki wprowadzają .

Pozdrawiam,)
accu

Do góry