A ja z innej beczki. Mam 42PFL6008k/12 i podłączoną antenę satelitarną z zezem na Astrę i HotBirda. W instrukcji napisane jest, że można instalować do max. 4 konwerterów. Chciałbym dołożyc jeszcze jednego satelitę konkretnie Amos. Niestety w instrukcji widnieje informacja, że odbiornik posiada "wstępnie zainstalowane satelity..." i tutaj krótka lista. Nie ma tam m.in. Amos'a. Jak to rozwiązać? Ma ktos może zainstalowane inne satelity?
Odbieram z użyciem C+ TechniSat-a z zainstalowaną karta tvnhd na karte. Czasem występuje problem, że odbiornik nie widzi karty. Pomaga wyciągniecie karty i ponowne włożenie. W infolinii powiedzieli, że problem leż y poza nimi. Generalnie mimo tego zadowolony jestem.
mp106,
ja również używam modułu TechniCrypt CX do dekodowania TNK Smart HD. U siebie nie zauważyłem żadnej listy satelitów. TV podczas instalacji kanalów satelitarnych sam wyszukuje satelity na jakie jest ustawiana antena wyświetla poziom sygnału i instaluje kanały sat.
Podobnie jak u Ciebie zdarzają się zwiechy modułu CI, albo wyświetla, 'program zaszyfrowany". Ogólnie kanały SD działają dobrze, ale mam problemy z kanałami HD zwłaszcza TVN HD transporder 11508MHz. Na zewnętrznym dekoderze wszystko śmiga jak złoto.
Znajomy który naprawia telewizory mówi, że tunery sat montowane w TV są ogólnie słabej jakości, a w szczególności płyta główna w Philipsie jest bardzo słabo wykonana pod względem konstrukcyjnym. Procesor, tuner DVBT, tuner SAT oraz moduł WI-FI wszystko umieszczone jest na jednej niewielkiej płycie. Bardzo słabo ekranowane są poszczególne moduły i słabo filtrowane zasilanie co powoduje bardzo duży poziom zakłóceń. Jakość kluczowych elementów SMD użytych w obwodach wejściowych zwłaszcza tunera sat pozostawia wiele do życzenia co powoduje, że jeden odbiornik będzie odbierał kanały HD bez problemu a drugi nie tak jak w moim przypadku. Również nie bez znaczenia poziom zakłóceń ma na pracę procesora, gdzie w połączeniu z bardzo słabym softem tworzy system który się wiesza restartuje itd.
Pomimo, że praktycznie wszyscy producenci elektroniki nawet te liczące się w świecie koncerny, albo produkują całe moduły w Chinach albo sprowadzają Komponenty które często nie mieszczą się w podanej tolerancji. Tak wlaśnie jest z Philipsem, a raczej TP Vision bo ta nazwa jest bardziej odpowiednia.
Pozdrawiam.