ok, to teraz pare słów ode mnie o tym TV.
Kupiłem go tydzień temu i to forum bardzo mi pomogło w podjęciu tej decyzji więc może moja recenzja też komuś pomoże.
Zacznę od tego, że nie jestem znawcą telewizorów ani nie wymieniam ich co chwile, a także nie miałem za bardzo styczności z jakimiś modelami z najwyższych półek (chyba że w sklepie). Na Philipsa przesiadłem się z Samsunga 32", model sprzed 4-5 lat. Philips'a kupiłem w EURO za 3299zł. Fajna sprawa bo darmowa dostawa była więc przywieźli, rozpakowali, sami sprawdzili czy matryca nie porysowana. Polecam!
Jak już wyżej pisałem, znawcą TV nie jestem ale uważam, że obraz naprawdę robi robotę! Po przejsciu ze starego Samsunga jest niesamowita różnica. 100mhz daje rade. Kolory tez bardzo okej. Ludzie pisali o czarnym kolorze, czytalem nawet komentarz, że go tam w ogole nie ma. No fakt ze czarny to nie jest ale bez przesady - czy to tak naprawdę przeszkadza zwyklemu użytkownikowi? Mi totalnie nie. Kupiłem ten TV głównie pod konsole xbox 360. Input lag jest w porządku. Nie zauważyłem żadnych problemów. TV podpiąłem sobie przez kabel internetowy (10m za 19zł) wiec kupowanie wifi w usb od philipsa jest zbędne no chyba, że macie już dosyć kabli za tv. Kablówki żadnej ani dekodera u siebie nie mam (studiuje i nie potrzebuję ; ) ) więc jedynie będe używał TV do konsoli i filmów. Filmy najlepiej ściągac w formacie MKV. Z pendrive czy dysku zewnętrznego czyta bez problemu. Zarówno w 3d jak i normalne. Dostałem informację od Philipsa, że TV obsługuję dyski zewnętrzne do 1TB i musza być sformatowane na NTFS lub FAT32 czyli Windowsowy standard. Ja posiadam MacBook'a i tutaj niektórzy mogą troche spanikować w pierwszej chwili bo niby MacBook ma problem z tymi formatami dysków ale wystarczy zainstalować program o nazwie Tuxera NTFS i bez problemu można zapisywac/odczytywac na mac'u pliki z NTFS. Jakośc samych filmów - robi naprawdę duże wrażenie. Polecam na początek ściagnać sobie np Mroczny Rycerz (12GB) albo snowboardowy film The Art of Flight (5GB) i już można zobaczyć co ten TV potrafi. Mówię oczywiście o formacie MKV. Ambilight to bardzo ciekawa opcja. Postawiłem TV na szafce a mimo to pięknie rzuca światło na ścianę przez co jest wrażenie, że TV jest większy i dodatkowo oczy się mniej męczą. Można ustawić aby świeciło w każdym kolorze a także natężenie tego światła ale i tak najlepiej sprawdza się opcja świecenia w kolorach akcji rozgrywającej się na ekranie.
Smart TV. No tutaj musze powiedzieć, że poki co szału nie ma. Aplikacja YouTube to jakaś masakra. nawigacja jest fatalna ale za to filmy w HD naprawdę fajnie się ogląda. Przeglądanie internetu to jakaś pomyłka. No ale szczerze - kto kupuję TV, żeby przeglądać strony internetowe? No właśnie... Poza YT jest też vimeo i... i z takich przydatnych aplikacji to chyba wszystko? No może picasa i ipla ale ja nie korzystam. Czekam na TVN Player bo ponoć niedługo ma wjechać i jest całkiem za darmo. Ciekawym rozwiązaniem jest aplikacja dla użytkowników iPhonów "Philips MyRemote" gdzie możemy uzywac iP jako pilot przez co mamy tam normalna klawiature.
Pilot. W dłoni leży całkiem wygodnie. nawigacja po menu głównym jest tez przyzwoita. jedynie co mnie irytuje to przewijanie filmów. jak ku*** przewinąc film jakoś szybciej? nie moge znaleść tego aby przewijało x2, x4, x8 itp. Wiec jesli chcecie oglądać film z pena lub dysku od jakiegoś miejsca - masakra. No chyba, że mi ktoś powie bo szczerze - poki co nie chce mi sie siegać do instrukcji ; )
Głośniki. Szczerze to nigdy nie używałem głośników w TV bo uważam, że to badziewie i nie da się tego używać a tym bardziej do grania czy sluchania muzyki. Kina domowego sie nie dorobiłem ale za to mam swoje stare poczciwe Creativy T3100 2:1 (150zl teraz) i dają rade. Tylko jest jeden zajebiście duży problem - wpinając glosniki do TV przez wejscie słuchawkowe nie odcinamy głośników wbudowanych w TV. Z jednej strony to spoko bo mamy dodatkowe głośniki ale... ściszając pilotem ściszamy tylko TV a glośniki nadal grają. I jeśli chcemy wyciszyć głośniki pilotem to musimy wykonac chyba z 786785 kroków w menu aby wejsć w "głośność słuchawek" i dopiero tam możemy ściszyc... ewentualnie ruszyć dupe do głośników i zrobić to ręcznie. I to chyba najbardziej mnie boli w tym TV bo w poprzednim Samsungu to było ladnie ogarnięte i mogłem to robić pilotem.
TV <-> komputer. Jak pisałem - używam MacBook'a Pro 13". Łączy mi się z tv bez problemu za pomocą hdmi. Jak już ludzie pisali - TV ma problem z napisami ale podłączenie kompa do TV załatwia tą sprawę. Polecam kupienie dłuższego kabla i problem napisów albo jakiś nieczytanych formatów można obejść. Przed zakupem zastanawiałem się jaka jest różnica pomiedzy odtwarzaniem filmów z pena/dysku bezpośrednio wpiętego do TV a odtwarzaniem z kompa. No i już wiem - z TV jakość jesli chodzi o rozdzielczośc raczej bez zmian ale widać, że lekko klatkuje. Ale nie mowie, ze to jest jakis problem ale porównujac do mega płynnego odtwarzania z pena to jest lekki spadek jakości.
Nie wiem co jeszcze pisać. Jesli macie jakies pytania to piszcie : ) Mam nadzieję, że komuś się przydało to co napisałem albo , że w ogole komuś sie bedzie chciało to czytac!
A i jeszcze jedno - czytalem gdzieś koment "kup telewizor o rozmiar większy niż planowałeś kupić" - true! ; )