Panasonic seria v20 wszystko na temat serii V20

pr30@tlen.pl

New member
Mojej zabawy z tv ciąg dalszy ;D (nie ma to jak fascynacja tv i ciągłe zmienianie :). Dziwnym zbiegiem okoliczności w czasie gdy kupiłem v20 mój znajomy również kupił tv, był to 810le, ten sam model nad którym się zastanawiałem przed v20 !!! :). Byłem pod takim szokiem perfekcji obrazu (na prezentacji u niego w domu) że v20 został szybko odsprzedany:D,(...) To pierwszy raz jak jestem tak zadowolony z TV, to jest szok co się porobiło z tymi lcd, obraz HD w porównaniu do tego v20 to jest jednak inna bajka:krol:. Słuchajcie, to co che powiedzieć to moje spostrzeżenie że jedynie OBRAZ w warunkach domowych jest w stanie pokazać prawdziwe zalety tv. Po tym moim doświadczeniu widzę ze kupno tv po ocenie sklepowej ma więcej wspólnego ze strzelaniem niż z rzetelnym wyborem:)
Życzę wszystkim równie udanego wyboru tv, zadowolenia z obrazu :)

BTW Nawet filmy dvd po skalowaniu to bajka... to już jednak szczegół:krol:

Hmm, a wcześniej napisałeś, że:

"Miałem okazje zobaczyć 40le810 w warunkach domowych i to jednak dobrze że wybrałem 42v20 !!! Obraz bez porównania bardziej mnie satysfakcjonujący"

Jeśli dwa kolejne wrażenie były dokładnie przeciwne, to może jeszcze jedno porównanie byłoby z kolei na korzyść V20 ?

gadi

New member
Wczoraj pożyczyłem od kolego PS3 Sony i chciałem obejrzeć jakieś filmy. Podłączyłem PS3 solidnym przewodem HDMI Techlinka pod wejście HDMI 4 z boku TV. Obraz był, tylko brakowało dzwięku (sprawdzałem na paru płytach) dziwne było to że jak przewijałem film do przodu z prędkością 1,5 to dzwięk był (tylko orginalny) chociaż wcześniej wybierałem w meni płyty POLSKI

quickpablo

New member
Czy może ktoś mądry napisać szaraczkom (czyli np. mnie), czym objawia się dla zwykłego użytkownika problem serii V20 z plynnoscia obrazow 50/60Hz ? co wtedy niechcianego można zobaczyć dodatkowo ?

hcl4

New member
Czy może ktoś mądry napisać szaraczkom (czyli np. mnie), czym objawia się dla zwykłego użytkownika problem serii V20 z plynnoscia obrazow 50/60Hz ? co wtedy niechcianego można zobaczyć dodatkowo ?
Ja nie widzę żadnych problemów z płynnościa w moim v20. Dla mnie płynność jest tutaj wręcz idealna, niektórzy nazywają ją wręcz "płynnością teatralną" lub "ruchami teatralnymi" ale jeśli według nich to ma być wadą, to trzeba kupić sobie jakiegoś badziewnego lcd'ka. Bo właśnie w lcd nie ma płynności w ruchu, a ja to widzę jako dziwne "rozmycie", "przesunięcie" ruchu. Wszystko zależy od jakości oglądanego programu. Czasami można zuważyć "powidok" na konturach np. "człowieka w ruchu" - ale tak jak mówię, to nie występuje zawsze i zależy od jakości programu. Wiem jedno, że płynność jest o niebo lepsza niż w lcd (szukając widziałem nie jeden), a najprościej można różnicę zobaczyć w czasie meczu, kiedy płynność piłki jest bajeczna i oglądając nie masz wrażenia "rozmycia". Domyślam się, że nie masz możliwości zobaczyć go "na żywo" bo to byłoby najbardziej wiarygodne dla Ciebie i doceniłbyś płynność w v20 :)

quickpablo

New member
z całym szacunkiem hcl4 - "miliony much nie mogą się mylić". Oczekiwałbym jednak wyjaśnienia zjawiska, zwłaszcza przez kikiego, który jest ekspertem, sprzedawcą tv, a jednocześnie (jak się wydaje po lekturze forum) krytykiem plazm, zwłaszcza Panasonica. Przymierzam się do zmiany 42g10 na 50v20, więc jestem zainteresowany, czy czasami nie "zamienił stryjek siekierkę na kijek"

masloww

New member
Bez reklam
hcl4
domyślam się masz włączoną funkcję IFC; czy po jej wyłączeniu obraz wciąż jest płynny?

osobiście nie lubię takich funkcji jak IFC powodujących powstawanie efektu teatru i powodujących pojawianie się artefaktów - "powidoków na konturach"

hcl4

New member
hcl4
domyślam się masz włączoną funkcję IFC; czy po jej wyłączeniu obraz wciąż jest płynny?

osobiście nie lubię takich funkcji jak IFC powodujących powstawanie efektu teatru i powodujących pojawianie się artefaktów - "powidoków na konturach"
Mam włączone IFC i mi właśnie się to podoba. Jeśli wyłącze IFC, to obraz jest też bardzo dobry, nazwałbym "standardowy tv" uzależniony oczywiście jakościowo od nadawanego programu. Wiem, że nie wszystkim się efekt teatru podoba. Zresztą - te realistyczne ruchu, które mi wyjątkowo odpowiadają rekompensują występujące czasami "artefakty" :) - ogólnie ważne jest żeby wybrać i kupić to co najbardziej odpowiada konkretnej osobie zainteresowanej zakupem tv.

quickpablo
"miliony much nie mogą się mylić"....
Jedyne co mogę powiedzieć, to życzę Ci znalezienia takiego idealnego tv, którego wszyscy będą chwalić:eek:k: Poczytaj różne wątki z udziałem Kikiego jeszcze raz dokładnie, bo nigdzie nie zauważyłem żeby jednoznacznie krytykował plazmy a już napewno panasonica :) a już napewno v20. I nie piszę tak dlatego, że sam mam v20. Bo wady i ja w nim dostrzegam chociażby te "powidoki na konturach" na niektórych programach czy scenach.
Pozdrawiam

quickpablo

New member
ok, Ty tego nie widzisz. Masz super tv, z którego jestes zadowolony. Ja oczekuję jednak odpowiedzi osób (doświadczonych, ekspertów), o co chodzi z problemem serii V20 z plynnoscia obrazow 50/60Hz, który tez był podobno poruszany na zagranicznych forach. Czy chodzi o słynne migotanie ?

motobartcompany

New member
Już w tym wątku było pisane o co chodzi.

Problem materiałów 50 Hz nie polega na płynności.

Pojawiają się w ruchu fałszywe kontury, takie przezroczyste duchy. Najbardziej widoczne na białym tle. Dla lajka najłatwiej zobaczyć oglądając mecz - tam występuje rozdwajanie lini.

Seria 20 cierpi również na coś w rodzaju filoletowych węży podobnie jak seria 60 panasonica. W ruchu na twarzach (najbardziej widoczne) pojawiają się fioletowo zielone zabarwienia,

To wszystko na ustawieniach IFC OF.

Jak wrócę z roboty dam link do fotek tych wad.

To czy będziesz to widział zależy od tego jakie masz predyspozycje aby widzieć takie wady:wink:

hojlo1

New member
Bez reklam
....też jestem ciekawy "wyjaśnień" kikiego , bo dla V20 50Hz na wejściu to nie to samo, co 60 Hz na wejściu i nie to samo co 24Hz na wejściu.
Za każdym razem TV trochę inaczej obraz obrabia.
Za każdym razem efekt finałowy będzie inny.

Też wyczytałem że podobno w nowych Panasonicach przekombinowali z "sub-field" i o dziwo podobno przy (tylko) 50Hz.
Jednak chyba ustawienie TV na "naturalne odtwarzanie" (stonowane, zbliżone do np trybu "THX") dość skutecznie zamaskuje te wadę.
(tylko raz pomagałem ustawić ten model i w gruncie rzeczy nic niepokojącego nie zauważyłem, ale???)

Ostatnia edycja:

przemu

New member
A widział ktoś może porównanie między GT20[nowość] ,a V20...bo dzisiaj zrobiłem raid po sklepach ,aby ocenić róznice między G20 a V20 ,a tu pan mi pokazuje GT20 3d w cenie pośrodku między G20 a V20

lysy1o2

New member
Witam,

Mam kilka pytań do użytkowników V20'tki,
1. Czy ktoś z Was testował funkcję nagrywania programów/filmów np. z cyfry+ na HDD?
2. Czy zatrzymywanie/cofanie/nagrywanie/programowanie nagrań działa bez problemu?
3. Jakiego dysku używacie, bo wyczytałem gdzieś że Panasonic współpracuje tylko z jedną marką dysków twardych.
4. Czy potrzebny jest do tego moduł CAM, czy działa też przy podłączonym tunerze do TV.

pozdrawiam

Zulus

Member
Czy ten telewizor potrafi odtworzyć film divx z pendrive? To,że odtwarza jpg to wiem, ale nie widze w specyfikacji, czy potrafi odtworzyc film.

Do góry