Norma
Było już wcześniej pisane
Pływająca czerń. floating blacks
wyszukiwarka Google i wszystko jasne.
Od siebie dodam, że efekt występuje praktycznie na wszystkich plazmach w różnym stopniu.
Czytając zagraniczne fora spotkałem się z informacją, że 5090 był pozbawiony tego.
Z tego co czytałem i obserwuje na swoim telewizorze to coś na wzór dynamicznego kontrastu w telewizorach lcd . Nie ważne czy tryb THX lub norma występuje w takim samym stopniu. Bynajmniej u mnie. Tryb Eco zawsze wyłączony, firmware najnowsze.
Zwiększając jasność o kilka oczek można całkowicie wyeliminować to zjawisko. Z tym, że na czerni pojawi się atak mrówek
Tak powstaje następny mit i zabobon. Wyszukiwarka google to tylko powtarzane te same mity przez na ogól tych samych "wszystkowiedzących" a reszta to linki do tego samego tekstu.
Głupota powtarzana wiele razy nie stanie się mądrością, a bzdury powtarzane wielokrotnie nie staną się nigdy prawdą.
Sam piszesz, że masz LCD-ka, a wiesz lepiej jak właściciele plazm, jakie wady mają plazmy. Czegoś takiego nie ma. Plazmy mają dużo opcji nastawiania obrazu - jak chcesz tak masz. Tak jak z komputerem, każesz zrobić głupotę to komputer zrobi głupotę, a nie opowiadaj, że "komputer się pomylił", nie człowiek ale komputer się pomylił.
Slowem w plazmie masz co chcesz - co ustawisz, to masz i tyle. Ustaw inaczej parametry obrazu i będziesz miał inaczej.
Ale może najpierw warto poczytać instrukcję?
Mam plazmę i mogę cię zapewnić że niczego takiego nie ma.
A ten cudowny KURO - o którym piszesz - to powtarzany kolejny mit jak o cudownym ogrodzie EDENU - jak mantra.
Gdzie on jest ten KURO skoro taki wyśmienity, to kolejne mity o niczym, Dlaczego go nie produjkują tego cuda. Skoro taki dobry to by się sprzedawał na pniu, gdzie on?
Poczytaj prawdziwe testy i okaże się, że Kuro nie do końca był taki świetny jak opisują, miał wiele wad. Miał mniejszy kontrast i jasność. Czerń też taka sobie bo bez szczegółów (bardzo waże czerń bez szczegółów). Czarny obraz zrobisz panasonikiem jeszcze lepszy jak ustawisz jasność na jasność KURO itp.
Ale dlaczego nie jest produkowany ten KURO do dzisiaj, skoro takie cudo? Odpowiedz sobie.