TX-P50G30E. Kilka uwag i pytań plazmowego neofity.
Czołem!
Na wstępie: pierwszy post, stąd też z radością witam wszystkich i dziękuję za merytoryczne wypowiedzi na forum - wątek przeczytałem od deski do deski, a po lekturze zdecydowałem się na zakup G30 o wielkości 50 cali... i zaczęły się schody.
To mój pierwszy TV PDP/LED, dotychczas używałem CRT; filmy z kolei oglądałem na ścianie przy wykorzystaniu projektora DLP Dell M409WX.
W telewizorze niepokoi mnie to, że:
1. Tak, słychać
"bzyczenie" - nieszczególnie głośne (choć głośniejsze niż wentylatory), nasilające się przy wyświetlaniu jaśniejszych obrazów.
2. Obraz przypomina trochę ten wyświetlany przez projektor DLP - jest efekt tęczy! Widzę go gdy np. przesuwam szybko przed oczyma dłonią na tle ekranu telewizora. W przeciwieństwie do trójkolorowej tęczy z projektora, tu występuje szczególna poświata w kolorze żółtym (?).
3. Ekran "miga" jak w 50 Hz telewizorze kineskopowym (wpatruję się w jeden róg ekranu - kątem oka dostrzegam miganie drugiego).
O ile pierwszy problem zdaje się być powszechny i jestem w stanie go zaakceptować, natomiast drugi nie jest właściwie widoczny podczas normalnego użytkowania sprzętu, to trzeci właściwie odbiera mi przyjemność z oglądania...
Czym może to być spowodowane? U kolegi posiadającego marny telewizor LCD obraz jest stabilny, mimo zauważalnie gorszej jakości... Czy oznacza to, że "plazmy tak mają"? Telewizor nieużywany wcześniej, podłączony z prawidłowym uziemieniem.
W kilku postach poruszano temat źródła (50/60 Hz) choć bez bliższych szczegółów. U mnie źródłem jest dekoder Cyfry+ (50 Hz), aczkolwiek problem ten występuje zawsze - nawet przy odłączonych wszystkich przewodach i wyświetlaniu wyłącznie pełnoekranowego menu telewizora.
Powyższe spostrzeżenia mają wyłącznie charakter subiektywny (mej małżonce nie przeszkadzają w ogóle choć zauważa je).
Dziękuję za pomoc w niełatwej sztuce dokonania wyboru - gdy przekonam się, że "to normalne" może w pełni uda mi się zaakceptować sprzęt i czerpać radość z jego użytkowania.
Pozdrawiam!