Czerń przy jaskrawości na minimum
Witam od tygodnia jestem użytkownikiem PV80 i dzisiaj zauważyłem, że przy braku treści obrazu (np AV i wyłaczony sygnał) mam poświatę i to niejednorodną, ale mocniejszą w narożach. Efekt poświaty wystepuje nawet przy jaskrawości ustawionej na minimum. Poprzednio miałem przez krótki okres PV8, ale zdecydowałem sie zamienić go na wyższy model. Ku mojemu rozczarowaniu w PV8 tego efektu nie zaobserwowałem ( a jestem na to wyczulony bo od 20 lat zawodowo naprawiam telewizory). Zadzwoniłem do znajomego, który też ma PV80 i potwierdził moje obserwacje. Wybrałem plazmę a nie LCD właśnie ze względu na to, że te ostatnie maja efekt poświaty i niezbyt dobrą czerń, która przy zmianie kąta przechodzi w ciemną zieleń czy granat ... A tu proszę plazma też ma efekt poświaty

. Tyle dobrze , ze nie zmienia koloru przy zmianie kata patrzenia. Prośba do użytkowników PV8 (i PV80) o dokonanie takiej obserwacji i podzielenie sie nią na forum. W telewizorach CRT taki efekt wystepował jesli było ustawione za wysokie napięcie siatki drugiej (dodatkowo wystepowały powroty czego w pazmie oczywiscie nie ma). Być może można ten efekt zminimalizowac w trybie serwisowym? Dodatkowo wydaje mi sie, ze PV8 miał soczystsze kolory... Trudno to ocenić bo nie miałem ich jednocześnie. Czyżby zamienił stryjek siekierke na kijek

Jednoczesnie z PV80 miałem natomiast Sonego 32V4500 i pomimo, że miał ostrzejszy obraz, większy kontrast i DVBT w MPEG4 ( z TVPHD), oraz wyjście optyczne audio wybrałem plazmę bo jej obraz był po prostu przyjemniejszy dla oka. LCD-ek przy dłuższym oglądaniu męczył wzrok