Zastanawiam się nad zakupem PV80 jako drugi telewizor. Jestem posiadaczem Panasonica PV700 od pół roku, wcześniej PV70. Serie siedemdziesiąt znam " na wylot" z 80 tką miałem do czynienia 5 minut u sąsiada. Z tego co zauważyłem ma lepszą czerń.
W związku z tym, że chce kupić ten TV mam do was kilka pytań.
Seria 70 ma kilka wad w obrazie które moje bystre

oko zauważa. czy te wady występują w PV80? Postaram się je opisać jak najdokładniej, najlepiej wszelkie anomalie wychwycić w zupełnym zaciemnieniu i z bliskiej odległości.
1.W ciemnym pomieszczeniu- tryb obrazu w TV normalny. Jeżeli w takich warunkach zwiększę jasność powyżej 1 skoku od wartości nominalnych to na ciemnej planszy, powiedzmy HDM1 czy inne wejście które jest nie podłączone. Pojawia się mrowienie. Malutkie białe piksele które psują czerń.?
2. czy na PV80 występuje zaciąganie na jasnej czy też zupełnie białej planszy?
na PV700 jeżeli jest jasna plansza i obiekt który się po niej porusza, zostawia smugę.
Oglądając mecz piłki nożnej, gdy kamera jest w ruchu to linie na boisku tak jakby się powiekszają. widać taką przeźroczystą aureole.
Gdy oglądam tenis to piłeczka w ruchu zostawia lekką smugę.
Dobrym przykładem jest ps3 gdy w przeglądarce internetowej poruszam kursosrem to kursor na białym tle zostawia za sobą cień
Wszystko to zaobserwowałem z sygnału playstation 3, Nbox, DVD. Mecze oczywiście w HD.
3. Na PV700 dominującym kolorem jest żółć czy w waszych PV 80 przeważa jakiś kolor?
4. Jak jest z jasnością obrazu, czy jest ciemniejszy od starszej serii? Ja na PV 700 wszystkie parametry mam mniej wiecej na 50 % i w średnio jasnym lekko nasłonecznionym pomieszczeniu bez problemu można komfortowo rozkoszować się obrazem.
5. Czy przy włanczaniu TV, przekaźnik cyka 3 razy?
6. W PV700 najbardziej denerwującą wadą były cienie obrazu.
Przykładowo gdy leciały końcowe napisy na środku ekranu to zostawiały cień na całym ekranie który poruszał się wraz z tymi napisami.
Po prostu mocno kontastowy obiekt zostawia cień na cały obraz w lini poziomej.
7. Czy przy jasnym obrazie seria 80 buczy, syczy lub wydaje inne mocno słyszalne dźwięki?
Może dla niektórych będą to idiotyczne pytania ale bardzo mi zależy na szczerej odpowiedzi. Grenn ghosting wiem że występuje, szara czerń no i odbicia w kształcie trapezów na ekranie.