garywr napisał:
pink25 czy możesz powiedzieć jakiego uchwytu użyłeś ??
Po świętach przymierzam się do powieszenia na ścianie pansonica i nie wiem jaki uchwyt zastosować??
o to jest cała historia
. Uzyłem uchwytu własnego pomysłu !. Koszt 24 zł !
. Udźwig jakieś 200-300 kg
. Wyglada profesjonalnie, jest na przegubie, można dowolnie odginać góra-dół telewizor celem manipulowania przy kablach.
1) Jechac do OBI (lub podobnego)
2) Odszukać dział z okuciami, zawiasami a tam zawias drzwiowy !. W obi taki za 12 zł
. Wygląda zawias tak: Blacha ok 3mm, z jednej strony blacha z otworami tak 10 cm na 8cm , dalej zawias a druga strona za zawiasem to płaskownik o szerokości około 5 cm i długości około 40 cm.
3) Kupić to i jeszcze 4 kołki do muru porządne (kupiłem takie 4 ze śrubami ok. 8 cm długości srednicy 10 mm z wkretami na klucz 13 za 12 zł). Te kołki i wkrety to aby do sciany przykrecić. Kupic też 4 śruby fi8 długości 5 cm. Tymi srubami przykrecami okucie do TV. Podkładki tez kupujemy, nie kradniemy
. Za 10 sztuk jakieś 50 groszy.
4) Płaskownik ten 40 cm zginamy o na kąt 90 stopni w odległosci od zawiasu na tyle ile chcemy aby TV był oddalony od sciany. Ja zrobiłem 7 cm, ale moze byc i 2 cm...
5) Okucie jest ładne, nierdzewka stal, kolor jasny. Ja pomalowalem sprayem czarnym. Schło jakieś 5 minut i wyszło mega profesjonalnie, zadnych zacieków, kolor czarny jedwabisty.
6) Nawiercamy otwory montazowe w okuciu. Niektóre tylko rozwiercamy w okuciu. Odległosci wynikają z otworów w TV. No dobra 32 cm
.
7) Przykrecamy okucia do TV lub do ściany. Jedno z dówch
.
8 ) Wołamy sąsiada, syna lub sasiadkę aby pomogła nam dzwignąć TV do sciany i zawiesic/przykrecić do drugiej części z punktu 7.
9) Siadamy na kanapie i podziwiamy efekt
10) wstajemy i idziemy do TV bo przecież nie podłaczyliśmy kabli !
11) Chwytamy od dołu za TV i odginamy daleko daleko (bo mamy zawias na górze to mozemy). Mozemy wstawić rozpórke miedzy TV a ściane i nie musimy juz dzwigać (taka rozpórka tylko na czas manipulacji)
.
13) Wpinamy kabelki. Powoli TV opusczamy. Uwaga !, bo jednak masa jest to pomału to robimy !. Sasiadce nie dajemy tego robić !. Ona dalej siedzi na kanapie !
14) Siadamy na kanapie i dziekujemy sasiadce
Ten wieszak co zrobiłem jest naprawde super
. Mam juz pierwsze zamówienia
. Ale ja leniwy i biurowy jestem to produkcji raczej nie uruchomię
. Jak bedzie zainteresowanie to moze fotki porobię efektu. Szkoda ze nie robiłem podczas montażu...