Panasonic seria PV80 i PV8

szachu_pl

New member
burz napisał:
zobacz, czy jest tak samo, gdy z tunera wyjmiesz kabel antenowy

Faktycznie, tej opcji nie sprawdziłem! Sporo o tym czytałem, ale jakoś mi z głowy wypadło. Przetestuje dziś wieczorem i dam znać jak to u mnie wygląda. Ktoś już na forum polecał jakieś "dławiki", czy coś podobnego.

fuji

New member
broda1725 napisał:
Fuji jak możesz to wyślij mi na PW linka to podpatrzę a kiedy ma dojść do ciebie ten tv ? bo za 2399 to jeszcze spoko. Chyba jednak dołożę parę tych stówek bo później jak by w obrazie mi nie pasowało tobym zwalał winę na to że to jednak słabszy model i miałbym żal do siebie że nie dołożyłem.

EDIT: Janusz23 a czy masz gwarancje polską i czy sklep jest pewny ? I czy sprawdzałeś czy ma zerowy przebieg.

Sprzęt zamówiłem w poniedziałek, wczoraj wysłali i dziś rano już u mnie jest. Nie zdążyłem jeszcze sprawdzić. Obecnie tego modelu nie mają na stanie, posiadają zatem PX80 i twierdzą, że to ten sam TV + dodatkowo tuner DVB-T. Link do sprzedawcy podaję na priv

snowar

New member
maniek69
Miałem tak jak podpiąłem tuner cyfrowy z vectry technisat no buczenie nie do zniesienia ale poszedłem zareklamowałem tuner. Przyjechali fachmany z vectry coś tam pogrzebali w piwnicach i buczeć przestało :) No ale pięknie było do czasu ich następnej wizyty ale tym razem u sąsiada, coś pogrzebali u niego i w piwnicy i znowu zaczęło buczeć :/ z tym że już na tyle słabo że tv zgłośniłem do granicy słyszalności buczenia i głos reguluje pilotem z tunera. Nie wzywałem już ponownie fachmanów bo mi się już po prostu nie chce no i buczenia po wyregulowaniu nie słysze :D

Ostatnia edycja:

szachu_pl

New member
Niestety, w moim przypadku "piszczenie" a raczej "cykanie" nie ma nic wspólnego z tunerem TV kablowej. Odpiąłem go całkowicie, wk... dźwięk pozostał. Jest to na 99,9% obudowa, która wpada w wibracje. Próbowałem poluzować śrubkę, ale jest strasznie mocno przykręcona. Ktoś już próbował to robić?

kloss_tc, dzięki dokładnie o to mi chodziła. niestety w moim przypadku nic to nie da :(

zeus626

New member
maniek69 napisał:
witam chcialem podzielic sie z wami spostrzezeniem na temat buczenia w pv80 dotychczas korzystalem ze zwyklej analogowej kablowki sygnal byl kiepski wiec postanowilem ze wypozycze tuner cyfrowy Obraz sie zeczywiscie poprawil ale jest jeden problem Po podlaczeni tunera slychac glosnie buczenie z telewizora dodam ze tuner to ferguson i podlaczony jest kablem euro Jezeli ktos moze mi cos doradzic to czekam na pomoc

Miałem ten sam problem,kombinowałem i odkryłem ze jak na kablu antenowym nie usuniesz pierwszej izolacji i wkręcisz wtyk F /tak aby nie stykał się z kabelkami pod pierwszą izolacją/ to buczenie w głośnikach ustało.Nie wiem czy to dobry sposób ale się sprawdził u mnie.:)

szachu_pl

New member
zeus626 napisał:
Miałem ten sam problem,kombinowałem i odkryłem ze jak na kablu antenowym nie usuniesz pierwszej izolacji i wkręcisz wtyk F /tak aby nie stykał się z kabelkami pod pierwszą izolacją/ to buczenie w głośnikach ustało.Nie wiem czy to dobry sposób ale się sprawdził u mnie.:)

Widzę, że piszemy tu o dwóch różnych problemach. U mnie nie ma żadnego "buczenia" z głośników, tylko dzwięk pochodzi z tyłu TV.

kmonar

New member
Witam,
Mam pytanie. Czy w plaźmie PV80 wystepuje tzw. efekt teatru telewizji. Jest to jeden z powodów, który odrzuca mnie od kupna nowego TV. Testowałem LCD Samsunga A500 itd. i te serialowe efekty, postacie odcinające sie od tła, odrzuciły mnie. Mam również pytanie co decyduje o tym efekcie, wysoka rozdzielczość, 100 Hz, wysoki kontrast? Laik ze mnie i konserwatysta, najbardziej zależy mi na obrazie zbliżonym do kineskopu. Nie lubie jaskrawych kolorów, lecz lekko "przybrudzone", miękkie.

nom73

New member
kmonar napisał:
Witam,
Nie lubie jaskrawych kolorów, lecz lekko "przybrudzone", miękkie.

Ja też nie lubię przejaskrawionych kolorków dlatego korzystam z trybu "kinowy". W tym TV można prawie wszystko ręcznie poustawiać (jaskrawość, kontrast, nasycenie kolorów, balans bieli, ostrość).
Ja kupiłem 2 dni temu w Euro RTV AGD w Kielcach za 1790zł w promocji 42" PV8 i jestem super zadowolony. Nic nie śmierdzi, nic nie buczy, sygnał mam z anteny naziemnej 19-elementowej (na razie leży w pokoju na szafie :) ) i z DVD (bez HDMI, po RGB). Mam TVP1, TVP2 i Polsat, ale mi to wystarcza, obraz jest rewelacyjny. Pilot odbiera z każdego kierunku (nawet odbity od ściany) a nie jak ktoś pisał, że trzeba trzymać prostopadle do TV (może miał słabe "paluszki").

kmonar

New member
Dzięki za odpowiedzi.
Zastanawiam sie tylko co powoduje ten efekt teatru tv ? Film kinowy wygląda jak nie przymierzając Klan.
Dodam jeszcze tylko, że byłem u kolegi który ma model PV 60 i tam obraz całkiem mi sie podobał. Nawet Popiół i diament (film czarno - biały) wypadł rewelacyjnie.

nom73

New member
Najśmieszniejsze jest, że na początku jak podłączyłem TV do prądu to "pyta się" czy to "sklep" czy "dom". Jak wybierzesz "sklep" to ustawia obraz na tryb dynamiczny, a więc podbija kontrast i kolorki, żeby ładnie prezentował się w sklepie na tle innych TV. :)

luigi

New member
różnica w pilotach

Zauważyłem jeszcze jedną różnicę między PV80 a PV8.
Mianowicie chodzi o taka błahostkę jaką jest pilot.
Pilot z PV80 sprawia wrażenie jakby z innej epoki taki "ceglasty" pewnie ma ze 30 cm spokojnie. Dodatkowo ma na dole klapkę z ukrytymi funkcjami Viera - porażka. Trzeba też dokładnie wycelować aby przełączyc kanał.
Pilot z PV8 jest o wiele lepszy, mniejszy lżejszy, zgrabniejszy i zbiera z wiekszych katów (lecz też jest słaby, kto pamięta te białe piloty jakie robił Grundig np. Xenaro-cudowne,nie widziałem ładniejszych).
Paradoksalnie lepszy pilot to jedyny plus PV8 w porównaniu z osiemdziesiatką za którą warto dopłacić ok.300zł więcej bo jest po prostu lepsza. Sam kupiłem oba modele w wersji 37".
Widziałem, że niektórym ludziom pilot bardzo nie odpowiada w PV80. Jedynie ludzie starsi nie mieli z tym problemów, jest jakby stworzony dla nich .
W dobie miniaturyzacji gdzie np. wszystkie klawisze w telefonie komórkowym
zajmują powierzchnię 2x3cm to te "olbrzymie" z Panasonica można docenić.
:D:D:D

luigi

New member
bogdan_bronowice napisał:
A miałeś może okazję porównać je w warunkach domowych w bezpośrednim starciu? Jeśli tak to napisz coś więcej
Niestety nie miałem takiej możliwości, lecz oba działają pod kablówką z vectry i obraz jest dobry. Mam wrażenie że kolorki były bardziej ciepłe a obraz wyraźniejszy w PV80 i obraz wydawał się lepszy.
W PV8 były bardziej zamglone na tych samych ustawieniach testowane od razu po zakupie.
Jednak dodam że PV80 był to egzemplarz z wystawy i miał 190h przebiegu (może był bardziej dotarty) a PV8 nówka nieśmigana.
Na dzień dzisiejszy to jedyny słuszny wybór to PV80, nie ma sensu się szczypać i załować 200-300 PLN.
Warto dopłacic bo obraz jest delikatnie lepszy i to nie tylko za sprawą kontrastu i kolorów, które są ewidentnie lepsze ale też za sprawa dodatkowego wejscia HDMI (3 wyjscia to podstawa: tuner, dvd/bd, komp) oraz slotu na kartę SD, który to zdjecia skaluje wręcz doskonale.
Wiem że obecnie sklepy wyprzedają PV8 w dobrych cenach za to nie są skłonne już do obniżek jeśli chodzi o model PV80 -to tez już o czymś świadczy ;)
Sobie do pokoju pewnie kupię najnowszego Panasa X10 chyba, że będzie niewypałem lub się Sharpnę jednak na lcdeka.

mielonek

New member
PV8, czerń i dvd

Witam,

Nie znalazłem odpowiedzi na mój problem mimo przebrnięcia przez większość tematu, dlatego chciałbym zapytać o pewną rzecz. Od kilku dni jestem posiadaczem th42PV8. Poprzez HDMI podpiąłem pod niego dvd Yamahy S2700 i kolory są świetne (rzecz jasna zależy jeszcze od jakości dvd, ale w zdecydowanej większości jest super), ale martwi mnie jedna rzecz: otóż jeśli film jest nagrany tak, że u góry i u dołu widoczne są paski, to nie są one czarne tylko takie bardziej ciemnoszare. Co ciekawe w samym filmie czarne elementy czy to ubrania czy krajobrazu są w istocie czarne, ciemniejsze niż rzeczone paski. Co może byćtego przyczyną? DVD, jakość płyt czy ustawienia tv? Kombnowałem już z obrazem i z poziomu tv, i z poziomu dvd, ale bez większych rezultatów:hmm: Jakieś pomysły?

Do góry