Panasonic seria PV80 i PV8

B

burz

Guest
Moj nowy tv nie wydziela ani nie wydzielal zapachu podgrzanego plastiku. W zasadzie żadnego zapachu, trzeba się zaciągnąć przy samej obudowie, żeby poczuć charakterystyczny smrodek rozgrzanej elektroniki (jak np. z włączonego dvd czy ampa)...
moze gosc mial ferelny egzemplarz i zasilacz mu się kopcił?

sklep... a wiesz, jak były ustawione oba tv, co sprzedawca namieszał, bo chciał spuścić lg?
Jest regulacja ostrości, fabrycznie ustawiona na 0.

Paski po bokach mogą być od czarnych po jasnoszare. Ja wole tryb rozciągania na cały ekran, mimo pewnych zniekształceń (srodek w miare, boki bardziej rozciąga).

Ostatnia edycja:

szachu_pl

New member
U mnie TV też nie wydziela żadnych zapachów (tylko tak jak napisał burz normalny "zapach" pracującej elektroniki).

Inna sprawa to tradycyjne "piszczenie". Normalnie tego nie słyszę, ale w sobotę włączyłem wieczorem i się przestraszyłem. To nie był już delikatny dźwięk, który słychać tylko w nocy gdy jest cicho i TV ma głośność ustawoną na minimum, to było bardzo głośne. Zacząłem z tyłu "opukiwać" obudowę, i po którymś "puknięciu", "piszczenie" ustąpiło.
Czy 37PV80 ma wiatraki? Bo mi to bardziej wyglądało na buczenie z wiatraka (jakby się przycierał). Na razie nic z tym nie robie, bo szkoda mi odsyłać TV do serwisu na kilka tygodni. Niestety w moim mieście nie działa usługa, gdzie serwis naprawia u klienta. Swoja drogą to wielka ściemia ten "serwis u klienta". Działa tylko w 2-3 większych miastach, a tak to reklamowali :(.

kazetxxl

New member
broda1725 napisał:
A to że ma mniejszy kontrast i mniej stopni gradacji kolorów o jakiś 1000 ?
PV80 ma 4096.[/quote

A ja porownywalem w sklepie oba modele na dekoderze pvr z cyfry i jak dobrze poustawiasz to roznicy nie zobaczysz...a obudowa z polyskiem jak dla mnie jest nieciekawa, a do tego odbija sie w niej swiatlo...ja na pewno bym nie dolozyl takich pieniedzy.

bogdan_kr

Member
Bez reklam
Ja natomiast, patrzyłbym pod kątem własnych preferencji czy są różnice w obrazie podczas oglądania w ciemnym pomieszczeniu (bez oświetlenia zewnętrznego).

Pozdrowienia!

broda1725

New member
Bez reklam
Szczerze to powiem że przyglądałem się PV8 42" i PV80 w 37" i nie widziałem różnicy, może nie umiałem porównać bo byłem zauroczony tą plazmą a może dlatego że obie plazmy były nie obok siebie tylko oddalone o kilka tv, obok plazm stały jakieś samsung LCD i patrzyłem na te 3 tv obraz leciał z MTV HD (zgadnijcie jaki to sklep ? oczywiście RTV Euro AGD oni to chyba uwielbiają ten kanał, tylko muzyczne lecą tam) i obraz na plazmie wypadł niesamowicie w porównaniu z LCD przynajmniej dla mnie. Kolory się nie rozwarstwiały nie wiem jak to opisać ale nie widać było przejść koloru np. czerwonego z ciemnego do jasnego jak w przypadku LCD.
Ja postawiłem już na plazme, jutro ostatni dzień promocji, czekać czy jechać sam nie wiem, z jednej strony mam chęć dołożyć te 500zł i być pewnym że dobrze wybrałem ale z drógiej 42" za 1790zł !!! kusi nie powiem.

alex2006

New member
Oba tv PV8 i PV80 są fajne!Jak nie postawisz ich obok siebie(przecież w domu będziesz miał tylko 1)to różnicy w obrazie nie zauważysz(przynajmniej jakiejś znacznej)Ja powiem szczerze,że wziąłbym 42PV8,ale jak ja kupowałem(w listopadzie)to różnica była w cenie 240 zł więc wziąłem 42PV80 za 2318 zł.
Chociaż bardziej podobała mi się matowa obudowa PV8!Teraz napewno bym nie dopłacił 700 zł tak jak piszesz bo kolega póżniej kupił PV8(jakaś promocja była w Media)i widziałem u niego Cyfra-obraz SD fajnie mu szło!

fuji

New member
Th-42pv80

Przeszukując wszystkie możliwe oferty TH-42PV80 wybrałem ofertę sprzedawcy z Allegro - zaproponowałem sprzedaż poza Allegro, aby sprzedawca nie był stratny na prowizji, a ja dzięki temu otrzymuję TV w cenie 2399zł wraz z dostawą za free. Jutro ma do mnie przyjechać sprzęt, także potwierdzę. Jeśli wszystko będzie w porządku to chętnym mogę przekazać źródło zakupu, sprzedawca pewnie też się ucieszy. Jeśli chodzi o TV TH-42PX80 zrezygnowałem z niego - jeden ze sklepów internetowych zaoferował mi go w cenie 2342zł + 70zł koszta wysyłki, ale nie miałem dostępu do sieci, aby zweryfikować, czy faktycznie jedyną różnicą jest dodatkowo tuner DVB-T w tym modelu i czy reszta parametrów jest identyczna. Dlatego ostatecznie zdecydowałem się na sprawdzony już PV80 zamiast PX80.

janusz23

New member
Witam!
Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem 42PV80p sklep: portone.pl cena 2451zł za pobraniem:)
Dzisiaj podłączyłem lapka Acer Aspire6920 po hdmi plik mkv MALINA!!!!!!przy ustawieniu obraz kinowy bo przy dynamicznym za dużo koloru. A dzwięk też całkiem przyzwoity lepszy niż w starym crt Thomsonie 32"
NIE WIEM CZY WARTO PRZEJŚĆ NA KABLÓWKĘ CYFROWĄ Z UPC BO OBRAZ CAŁKIEM DOBRY? MOŻE KTOŚ DORADZI?

broda1725

New member
Bez reklam
Fuji jak możesz to wyślij mi na PW linka to podpatrzę a kiedy ma dojść do ciebie ten tv ? bo za 2399 to jeszcze spoko. Chyba jednak dołożę parę tych stówek bo później jak by w obrazie mi nie pasowało tobym zwalał winę na to że to jednak słabszy model i miałbym żal do siebie że nie dołożyłem.

EDIT: Janusz23 a czy masz gwarancje polską i czy sklep jest pewny ? I czy sprawdzałeś czy ma zerowy przebieg.

Ostatnia edycja:

maraz80

New member
px80

mam 42px80 od 5 miesiecy.jaka ilosc godzin bedzie miala negatywny efekt na jakosc obrazu? na razie nie mam zadnych problemow a uzywam w miare rozsadnie jednak godzinki leca w miare imponujaco.

bogdan_kr

Member
Bez reklam
Nie spodziewałbym się wielkiej dostępności ale... mam przed sobą gazetkę Saturn z th-42pv80 wycenionym na 2099,- Jest jeszcze prawdopodobnie co najmniej jeden haczyk - hasło gazetki to "Totalna wyprzedaż, pojedyncze egzemplarze i końcówki serii". 06.03.2009 od 9:00
Może kogoś to zainteresuje, a jeśli dodatkowo jeszcze trafi na nowy/nieużywany/sprawny egzemplarz... ;)

Pozdrowienia!

janusz23

New member
Tak ma gwarancje Polską. Sklep pewny zresztą za pobraniem nic nie ryzykujesz. Właśnie jestem po seansie Seven Pounds jak w kinie!! chociaż nie byłem akurat na tym filmie :)

janusz23

New member
1080p

Mam taki sobie problem nie problem:)
Mój laptop ma po hdmi sygnał skalowany do 1080p lub i trudno docZytać gdziekolwiek. Podczas oglądania w 1080 filmu 720p miałem taki efekt jak czasami w kinie przez ekran leciała z góry do dołu co kilka sekund taka niewidzialna linia jak gdyby żle połączone klatki, po przełączeniu lapka na 720p(tzn. ekran tv jako główny)efekt zniknął. Czy to wina grafy laptopa czy to tv czy tak to jest?
Acer Aspiro6920 graf Geforce 9500m GS.

Toma_N

New member
bogdan_bronowice napisał:
Nie spodziewałbym się wielkiej dostępności ale... mam przed sobą gazetkę Saturn z th-42pv80 wycenionym na 2099,- Jest jeszcze prawdopodobnie co najmniej jeden haczyk - hasło gazetki to "Totalna wyprzedaż, pojedyncze egzemplarze i końcówki serii". 06.03.2009 od 9:00
Może kogoś to zainteresuje, a jeśli dodatkowo jeszcze trafi na nowy/nieużywany/sprawny egzemplarz... ;)

Pozdrowienia!

W którym Saturnie? Bo widzę w gazetce z Saturna katowickiego niestety nie ma 42pv80

maniek69

New member
witam chcialem podzielic sie z wami spostrzezeniem na temat buczenia w pv80 dotychczas korzystalem ze zwyklej analogowej kablowki sygnal byl kiepski wiec postanowilem ze wypozycze tuner cyfrowy Obraz sie zeczywiscie poprawil ale jest jeden problem Po podlaczeni tunera slychac glosnie buczenie z telewizora dodam ze tuner to ferguson i podlaczony jest kablem euro Jezeli ktos moze mi cos doradzic to czekam na pomoc

szachu_pl

New member
A czy wcześniej miałeś coś innego podłączone pod EURO? Jak odłanczasz tuner to nie ma buczenia?
Pytam, bo mi wczoraj znowu zaczął głośno "piszczeć". Zaczołem nasłuchiwać i "oklepywać" tył plazmy. Okazało się, że gdy naciskam w kuilku miejscach to "piszczenie" znacznie przycicha. Wygląda na to, że to obudowa wpada w wibracje. Muszę sprawdzić patent z poluzowaniem śrubki.

Do góry