Zamówiłem mój 42PV8P w sklepie marketmedia.pl w cenie 2160 + transport. Niestety okazało się, że wbrew wcześniejszym zapewnieniom, sklep posiadał TV wyłącznie witrualnie. Po tygodniu oczekiwania, panowie nie potrafili powiedzieć kiedy TV będzie dostępny. Wobec tego zamówienie anulowałem i zamówiłem w elecro.pl w cenie 2316 + transport. Po 2 dniach miałem TV w domu

. Firma electro.pl to pełen profesjonalizm.
TV jest podłączony do dekodera cyfrowego (niestety tylko SD) od kablówki Inea i do DVD/Divx playera Wiva 138B. Oba podłączenia są przez Euro RGB zwykłymi kablami. Oglądam z około 4 metrów.
OK, teraz spostrzeżenia z użytkowania:
Dziękuję kolegom Yang33 i Tadis za rady dotyczące zamocowania wieszaka. Plazma już wisi na ścianie. Musiałem się tylko wybrać do Leroy Merlin po podkładki dystansowe, by uchwyty nie powgniatały obudowy z tyłu.
Obraz jak dla mnie super. Jest lepszy niż się spodziewałem. Duża wielkość obrazu oczywiście "wyciąga" wszelkie niedoskonałości kanałów SD, ale jest naprawdę dobrze. Zamierzam pierwsze 200-300 godzin używać trybu kinowego, który przy okazji ładniej niż tryb normalny maskuje niedoskonałości sygnałów SD i filmów Divx. Ten tryb u mnie tak dobrze wygląda nawet w dzień, że być może nie będę nigdy używał normalnego. Nawet w dzień, tryb kinowy "świeci" wystarczająco jak na moje i żony gusta. Na pewno znaczenie ma to, że w dzień światło z okien nie świeci bezpośrednio na TV, bo jest on we wnęce.
Rewelacyjnie działa tryb Auto, automatycznego wypełniania całego ekranu. Przez to nie powinny się wypalić loga stacji, bo nigdy nie są długo wyświetlane w tym samym miejscu. Widzę to np. na kanale MiniMini oglądanym przez synka. Wystarczy że zmieni się bajka, a logo zmienia pozycję z narożnika na samą górną krawędź, do tego stopnia, że częściowo się chowa już poza obrazem. Ten efekt widać też w reklamie Dacii Sandero (tej z białymi tłami), logo zmienia pozycję w trakcie tej reklamy. Jak dla mnie logika trybu Auto w Panasonicu to rewelacja dla TV plazmowych.
Skromna i stonowana stylistyka tego TV bardzo mi się podoba. Matowa obudowa wygląda skromnie, ale nie potrzebuję niczego więcej.
Niestety w najbliższym czasie nie zanosi się u mnie na żadne źródła HD, ale SD na tym TV wygląda tak dobrze, że naprawdę mnie to nie boli

. Podsumowując, 42PV8P to super zakup za dobrą cenę. I to wszystko dzięki temu forum.
Pozdrawiam