Panasonic seria PV80 i PV8

LukeSky

Member
Bez reklam
Przymierzam się wreszcie do zakupu. Stary TV opuścił moje progi. Wstępnie zdecydowałem się na PV8 z racji tego że ma obudowę matową i jest tańszy. Jedyne co mnie do tej pory martwiło to mała ilość HDMI, ale przecież jest tam także component, i tu pytanie. Jak to jest z jakością component kontra HDMI.

Ten interfejs przeznaczyłbym na podłączenie DVD. Pytanie czy nowe modele z upscalowaniem będą dobrze działać po tym łączu i czy zdjęcia także będą dobrze się prezentować?

Dziś oglądałem dwa 42 cale obok siebie, PV8 i PV80 - różnicy poza obudową nie widać, być może tylko w wysokiej rozdzielczości uda się coś dopatrzyć lub na statycznym obrazie.

Pytanie do znawców, jak to jest z tą gradacją odcienie ? Ile jest w LCD, ile w CRT i jak się ma ten 1000 prawie różnicy w tych modelach, skoro tego nie widać ?

zsoi3

New member
Bez reklam
1000 zlotch roznicy pomiedzy PV8 a PV80? to gdzie Ty to patrzyles :hmm:

jest kilka roznic pomiedzy tymi modelami poza obudowa (m.in jedno wiecej HDMI). a roznica w cenie powinna byc okolo 400 zlotych w dobrych sklepach (internet).

aquarius74

New member
witam,

mam problem z ogladaniem zdjec z karty micro sd w adapterze. gdy wkladam katre do tv pokazuje mi sie: czy karta jest wlozona?
formatowalem na fat i fat32. katra 1gb.

ktos ma jakis pomysl na to?

Ostatnia edycja:

emefe

New member
Podsumowanie: PV8, PV80, PX8, PX80, A451

Wiem, że niektórzy lubią pisać, a niektórzy czytać, ale 3500+ postów to jest masakra. W dużym skrócie, jakie są róznice miedzy tymi Panolami: PV8, PV80, PX8, PX80 i jak na ich tle wypada Samsung A451?

Oglądałem dzisiaj w Saturnie A451 i PV8, niestety nie obok siebie, ale wydaje mi się że w Samsungu dużo bardziej odbijają się światła, w tym przypadku oświetlenie sklepu - w Samsungu to po prostu rozpraszało i przeszkadzało. Możliwe, ze w Panolu byłoby identycznie gdyby postawić go na miejscu A451...

PS Interesuje mnie 42", na 50" szkoda mi kasy.

zsoi3

New member
Bez reklam
to krotko - skoro nie chce Ci sie przeczytac (bo wszystko to juz bylo): kup tego Samsunga albo Panasonica 42PV80P. powodzenia.

rudy

New member
Najtańsze wersje telewizorów Panasonica wcale nie muszą być słabe. Po testach takich modeli jak 32LE8 czy 37PV8 wiemy, że egzemplarze z jedną cyferką na końcu, to po prostu “okrojone” wersje modeli wyższych, które możemy dostać w mniej atrakcyjnej cenie. W tym wesołym stadzie trafia się jednak czarna owca, przez którą ta optymistyczna teoria nie może być w pełni prawdą. Mowa tu o modelu 42PY8. Miał on być tanią “przepustką” do segmentu plazm Full HD Panasonica. Niestety okazał się tylko pozornie tani.
Dla oka
Gdy 42PY8 pojawił się w naszym TV Labie padł ofiarą pomyłki zupełnie takiej samej jaka zdarzyła się podczas testu Sony 32V4500. Po wyjęciu z kartonu stwierdziliśmy, że musimy go odesłać ponieważ “PV8 już testowaliśmy”. Na pierwszy rzut oka 42PY8 to niemalże kopia modelu 37PV8. Tu po raz kolejny potwierdza się nasza robocza teoria, że wszystkie bazowe Viery wyglądają podobnie. Dotyczy to zarówno plazm jak i LCD. Telewizor jest stylistycznie prosty.

Ma wszystkie charakterystyczne dla swojej rodziny motywy, ale coś nas informuje, że to jednak tańszy model. Klasyczna i na stałe zintegrowana z telewizorem podstawa tym razem nie została otoczona srebrną obwolutą (jak np. w 42PY85). Ramka jest umiarkowanie błyszcząca i czarna, a dolny łuk i maskownice głośników wykończono matowym plastikiem. Wszystko schludne niemniej jednak bardzo skromne. Z drugiej strony Japończycy musieli w jakiś sposób “odseparować” stylistycznie bazowy model od jego droższych wersji.
Wygląd na 4
Dlaczego 42PY8 to pozorna oszczędność?
Nasz redakcyjny kolega Pan Full Sonic recenzujący Panasonica 37PV8 nazwał go “sprytnym sposobem na duży telewizor”. Autor rozumie przez to taki model, dzięki któremu możemy wejść w posiadanie telewizora generującego obraz godny droższych paneli, płacąc przy tym o wiele niższą kwotę. Nie bez znaczenia pozostaje tutaj również rozmiar. 37 cali w postaci 37PV8 kosztuje mniej niż np. 32 calowy Sony V4500.
Przystępując do recenzji 42PY8 byliśmy przekonani, że zasada ta poskutkuje i w tym przypadku. Mamy więc telewizor 42 calowy, Full HD dysponujący 4096 odcieniami gradacji koloru (w 37PV8 jest ich 3072). Na papierze się wszystko zgadzało - więc o co chodzi?

42PY8 mimo, że daje nam dwa zasadnicze atuty w postaci właśnie większej ilości odcieni koloru i wyższej rozdzielczości, generuje obraz o mniejszej głębi kolorów. W dodatku pogorszyła się precyzja obiektów, na których cieniują się kolory. Trudno mówić tu o tragedii, ale Panasonic nie przeskoczył poprzeczki, którą sam sobie ustawił.
Do 42PY8 mamy jeszcze jeden zarzut. Plazmy Panasonica zazwyczaj dobrze przetwarzały obraz standardowej rozdzielczości przez co spełniały gusta osób, które nie zdecydowały się jeszcze na zakup dekodera telewizji HD. Niestety 42PY8, ze swoją matrycą Full HD, niezbyt dobrze spisuje się przy odtwarzaniu kanałów SD (patrz zdjęcia).
Obraz na 3

Z testów “bazowych” nowości Panasonica wynosiliśmy zawsze dobre wrażenia. W związku z tym oczekiwaliśmy, że tani telewizor z półki Full HD potwierdzi tylko naszą pochlebną opinię i pozwoli na rekomendowanie go jako sprytnego sposobu na tanie i dobre 42 cale w Full HD. Niestety 42PY8 nie sprostał naszym wymaganiom. Co gorsza mimo, że daleko mu do wyższych modeli (PY85, PY800) to odziedziczył po nich jedną złą cechę - apetyt na prąd. Panasonic deklaruje, że w momencie pełnego wysilenia wynosi on 385 W.

Galeria: Panasonic 42PY8 - recenzja

źródło: JakiTelewizor

PWK

New member
emefe napisał:
Wiem, że niektórzy lubią pisać, a niektórzy czytać, ale 3500+ postów to jest masakra. W dużym skrócie, jakie są róznice miedzy tymi Panolami: PV8, PV80, PX8, PX80 i jak na ich tle wypada Samsung A451? [... skrót mój. ArtS]

Proszę, w miarę wątpliwości, skracać cytaty do istotnych fragmentów. ArtS :)

W dużym skrócie: różnice są niewielkie.
Jeśli nie chce Ci się poświęcić paru minut na przeszukanie wątku, to nie licz że komuś będzie się chciało kolejny raz pisać to samo.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Dziura.m

New member
Proszę nie cytować ostatniej wypowiedzi w wątku. ArtS :)

Hehe to się nazywa lenistwo
ps. ciekawa pora na wizyte na forum widze ze nie tylko ja mam robote po nocach
Pzdr i wracam do dziubania

Ostatnio edytowane przez moderatora:

emefe

New member
PWK napisał:
Jeśli nie chce Ci się poświęcić paru minut na przeszukanie wątku, to nie licz że komuś będzie się chciało kolejny raz pisać to samo.

Dzięki, sam sobie znalazłem różnice.

Czy ktoś może się wypowiedzieć nt tłumienia refleksów na ekranie Panola i Samsunga? Czy rzeczywiście Szajsung bardziej odbija światło?

Shaunryk

New member
PV80 i n-ka po HDMI

Bogdan dziękuję jeszcze raz. Chodzi po HDMI, wcześniej nie przestawiłem rozdzielczości w n-ce.
Tylko jest małe ale - nie mam dzwięku na niektórych kanałach. Co dziwne np. TVN HD jest niemy... Discovery HD także. Eurosposrt HD jak burza - Venus i Serena, czyli siostry W. z odgłosem odbijanych piłek właziły mi do pokoju. Czy znowu czegoś nie przełączyłem?

bogdan_kr

Member
Bez reklam
Może być. Popróbuj z ustawieniami dźwięku w nboxie - tam jest zdaje się taka opcja włączania/wyłączania DD. Jeżeli do nboxa nie masz podłączonego kina domowego (chyba kablem optycznym) to w ustawieniach należy DD wyłączyć, jeśli dobrze pamiętam.

LukeSky

Member
Bez reklam
W poszukiwaniu wiedzy na temat plazma, przeczytałem "przy dłuższym oglądaniu męczy się wzrok — wynika to z tego, że każdy piksel może być tylko włączony lub wyłączony, co zmusza do emulowania pośrednich poziomów jasności poprzez bardzo szybkie włączanie i wyłączanie piksela (na odpowiedni czas np. 2/3 włączony i 1/3 wyłączony) — widz tego świadomie nie odczuwa, ale oko i mózg usiłują się dostosować do tak szybkich zmian i szybko się męczą."

Cytuje za Wikipedią.

Czy to dotyczy także tych najnowszych paneli? Czy faktycznie będą bolały oczy itp, bo 3h sesji?

ArtS007

New member
Bez reklam
Oglądam czasami dłużej i nie ma problemu. Ale to jest bardzo indywidualna kwestia. Możliwe, że niektóre osoby mogą odczuwać jakiś dyskomfort.

ArtS :)

bogdan_kr

Member
Bez reklam
Ja jestem zdania, że może to mieć również związek z odległością widza od ekranu. Ale gdy się siedzi zbyt blisko tv (określenie całkowicie subiektywne) to wzrok prędzej czy później zaczyna się nadmiernie męczyć, bez względu na to czy to crt, lcd czy pdp.

Edit: Aczkolwiek wydaje mi się, że od strony technologii wyświetlania obrazu najmniej męczący dla oczu widza powinien być ekran typu lcd. Jednak i tu do pewnej odległości.

Ostatnia edycja:

aquarius74

New member
witam,

mam problem z ogladaniem zdjec z karty micro sd w adapterze. gdy wkladam katre do tv pokazuje mi sie: czy karta jest wlozona?
formatowalem na fat i fat32. katra 1gb.

ktos ma jakis pomysl na to?

Sansei6

Member
Bez reklam
Co do męczenia wzroku, to jak cały dzień "używasz" oczu to też będa one zmęczone, taka natura "biologii" ;) A czy raczej jsakrawiej świecący LCD jest łagodniejszy?!

royalmichael

New member
Proszę o pomoc!!!
Gdy w pokoju jest maksymalna cisza i wyciszyłem TV to z TH-37PV80P wydobywa się dziwny odgłos.. tak jakby jakiś dźwięk chrabąszczy - czy to normalne?

Sansei6

Member
Bez reklam
Jeżeli jest to cichutki dźwięk słyszalny z bardzo bliskiej odległości, coś jakby może syczenie, to spoko, normalna sprawa

Do góry