A jednak PV80
Witam,
jakiś czas zastanawiałem się nad wyborem PY8 / PV80 - po przeczytaniu Waszych opinii zacząłem skłaniać się ku PV80, a po obejrzeniu na własne oczy obydwu modeli, zdecydowałem się na PV80

Dlaczego? Po pierwsze nie widziałem znaczącej różnicy w wyświetlanym obrazie. Po drugie odległość od TV u mnie w domu to ok. 3,0m - 3,5m, więc fullHD 42 cale (PY)

przy tej odległości to za mało (wg opinii większości forumowiczów i "wykresów"). Po trzecie - na razie dysponuję tylko sygnałem SD, a HD to dopiero w najbliższej, mam nadzieję, przyszłości z kablówki i może kiedyś BD - tutaj też uznałem, że PV80 będzie lepszym wyborem.
Zakup w sklepie "tradycyjnym" - wolałem jednak obejrzeć przed zakupem :hmm:
Sprzedawca podłączył, mogłem sobie "potrenować" ustawienia i celowanie pilotem

. Tryb serwisowy wskazywał, że to "nówka". Zauważyłem lekkie odstawanie blachy z tyłu obudowy (było o tym pisane...) - sprzedawca: "Te typy tak czasem mają...". Mi to osobiście nie przeszkadza - wolę oglądać to cacko z przodu. O słynne naklejki nie spytałem, choć ich nie było. TV w żaden sposób nie wskazywał na jakieś wcześniejsze używanie (tryb serwisowy i zero śladów, itp.) Przy mnie był wyjmowany z pudła. Więc jestem spokojny...
Transport focusem na tylnym siedzeniu, po odchyleniu siedziska kanapy

k: Wchodzi na styk, ale fotele trzeba przesunąć do przodu na maxa i po załadowaniu cofnąć.
Podłączenie zostawiłem na niedzielę (nie jestem maso...

), ale w sobotę wyprawialiśmy imprezkę, a nie chciałem wywołać wrażenia, że impreza z tej właśnie okazji... I karton z TV stał sobie w ukryciu...
No dobra, do rzeczy:
1. Podłączenia i źródła: AV1 -> kablówka cyfrowa (SCART), AV2 -> DVD Pioneer (SCART), nie dostrajałem kanałów analogowych, ze względu na ich fatalną jakość (przy poprzednim TV <CRT Thomson> też tak miałem).
2. Ustawiłem tryb NORMAL, parametry poniżej 50% - obraz REWELACJA! - wiadomo, że jakość sygnału tutaj ma wielkie znaczenie, ale muszę powiedzieć, że jestem pod wielkim wrażeniem

3. Przy sygnale z DVD po prostu nie chce się odchodzić od TV

4. Co będzie przy HD???

5. Zdecydowałem, że będę "docierał" - stąd ustawienia poniżej 50% i Zoom3 ("logousuwacz") przy oglądaniu TV, dla filmów z DVD przełączam na 16:9, a potem włączam z powrotem TV - generalnie jak dla mnie nie jest to uciążliwe (dla żonki też), więc na pewno nie zaszkodzi na początku potraktować sprzęt łagodniej.
6. Żadnych powidoków, zielonych duszków, fioletowych węży i szkockiej na wyświetlaczu.
7. Wielkość 42 cale to chyba optimum dla odległości 3-3,5m, a przynajmniej "37" dla mnie chyba byłby za mały, z kolei "50" nie byłby za duży...
8. Dźwięk OK. - do wiadomości i "normalnego" oglądania, do filmów to raczej KD.
9. Pilot - dla snajperów, ale myślałem, że będzie gorzej.
10. Nic nie szumi, nie brzęczy - cisza i spokój. Obudowa z tyłu lekko ciepła, nie grzeje się za mocno.
11. Podsumowanie: po prostu jestem super zadowolony, a obraz na pefauce coraz bardziej mi się podoba, a że podobał mi się od początku - to wg mnie sprzęt warty jest swojej ceny. Niezdecydowanym zdecydowanie polecam - aczkolwiek nic nie zastąpi Waszych oczu - oglądajcie przed zakupem!
W nawiązaniu do szkockiej - Wasze zdrowie z podziękowaniem za mnóstwo przydatnych porad. Mam nadzieję, że i moje wypociny na coś się komuś przydadzą.
Pozdrawiam

PetR