stan_1 napisał:
Całkowicie się z tym zgadzam. Posiadam 50g10e i przed zakupem porównywałem bezpośrednio s10,g10,c10 i x10. Z tego samego źródła w dwóch sklepach na jednej ścianie. Porównanie bezwzględnie przegrał s10. Jego obraz był przydymiony i przymglony względem innych. W g10 nawet przy kontraście ustawionym na 30 była lepsza ostrość niż w s10 ustawionym na 60
!!! (I jak tu porównywać zużycie prądu
). Miałem kupić s10 ze względu na hd i cenę. Kupiłem g10
. Jest super. Gdybym nie miał tyle kasy zdecydowanie wolałbym x10 !!! Pozdrawiam
p.s. do Gorylli - sorry, ale we wszystkich wątkach zaciekle bronisz swojego zakupu s10. Tymczasem sam przyznajesz, że nie porównywałeś go bezpośrednio z g10!!! Jakim prawem więc mieszasz ludziom w głowach i piszesz o przewadze "nieneo" nad "neo"??? Test Kikiego każdy może interpretować jak chce, gdyż są to zdjęcia zamieszczone na stronie internetowej. Zresztą on sam nigdy nie wyciągał wniosków takich jak Twoje! Mało tego niejednokrotnie polecał ludziom tak s10 - ze względu na cenę, jak i g10. Z resztą dużo lepiej uchwyciłbyś różnice gdybyś porównał te ekrany bezpośrednio. Tylko wtedy musiałbyś wszystkich na tym forum przeprosić...
A TY uważasz, że Twoje porównanie jest miarodajne? Widziałem na tym forum setki wypowiedzi o porównaniach w sklepach i ich wyniki są baaardzo różne. Były nawet wypowiedzi, że X10 świecił lepiej jak G10, ba- nawet tak samo jak V10. A powiem Ci, że z kolei z moich obserwcji sklepowych wynika, że X10 i S10 grają ładniej jak G10, bo ciut ostrzej i dokładniej. Ale nie traktuję takiego slepowego porównania jako miarodajnego, dlatego proszę nie traktować go poważnie. Jedno, co jest pewne, to to, że S10 świeci minimalnie ciemniej niż seria X i G (prawdopodobnie z powodu niższego kontrastu fabrycznego).
Bawiąc się w kotka i myszkę ja zadam Ci pytanie, jakim prawem Ty piszesz, że S10 ma zamglony obraz (nie wspomnę, że pomyliłeś parametry kontrastu i ostrości). Według mnie to absurd- mój gra żyleta. Na zdjęciach kikiego również takiego efektu nie uświadczysz. Proponuję więc Ci zamieścić tę wypowiedź w wątku o S10, a zobaczysz, że się rozegra.
Według mnie fotograficzny test kikiego jest bardziej miarodajny (bo robione na tym samym źródle), niż jakiekolwiek porównanie w sklepach, gdzie telewizory są podpinane pod tak różne sygnały, rozdzielane jeszcze na milion sposobów, że włos się na głowie jeży. A konkluzja testu jest jedna- sygnał SD na G10 był słabiej skalowany, mniej wyraźny i nie ma w tym zakresie żadnych wątpliwości- trzeba być ślepym, aby tego nie widzieć. Jednak jak ktoś chce się na siłę pocieszyć, to sobie zrelatywizuje ocenę tych zdjęć, tak jak Ty to zrobiłeś. To ostatnio modne, bo przecież ZSRR nie napadł na Polskę, tylko jej bronił przez Niemcami. A testy w portalach specjalistycznych (i na tym forum) też nie pozostawiają złudzeń- G10 ma problemy ze skalowaniem SD i Twoja subiektywna interpretacja zdjęć tego nie zmieni.
A to, że kiki nie wypowiedział się co do wyników testu- cóż, jak się handluje tym sprzętem, to wypowiadanie się co lepsze- jest trochę jak podcinanie gałęzi, na której się siedzi. Prawda ekonomiczna jest bowiem oczywista- przy tej samej marży dla danego producenta od droższego produktu zarobek jest niestety większy. Na czym zarobisz więcej- na np. 10% od 1000, czy 10% od 3000? Przemyśl to.
Nie bronię zaciekle S10. Bronię zaciekle S10 w porównaniu do G10, a to różnica. Wiele razy polecałem X10-tkę czy V10-kę. G10 odradzałem i jak mnie ktoś będzie pytał to będę odradzał. Lepiej kupić tanie i znakomite X10 czy S10, bądź dużo droższe, ale wyśmienite V10, niż znakomite, ale zdecydowanie za drogie, G10.
Nikogo, niestety, nie zamierzam przepraszać, bo jestem całkowicie przekonany, że mam rację. W mojej ocenie G10 jest przewartościowany względem jakości i nic mojej oceny nie zmieni.
Przepraszam użytkowników G10- już się dawno temu zamknąłem, ale znów mnie sprowokowano.