judaspriestfan napisał:
Witam wszystkich.
Planuję kupićPanasonic TX-P42G10. Niech ktoś mi w końcu powie jak to jest z tymi Herzami. Podają:
- 600Hz sterowanie subpolowe - z czym to się je?
- 100Hz podwójne skanowanie - o co biega z tym double scanem i czy 100Hz to jest częstotliwość odświeżania, którą otrzymam np przy filmach blue ray, bądź podczas grania na PS3?
Pozatym czy jest jakaś wyraźna różnica między seriami G/S/V/X ? Seria G jest moim fawoytem, ale czy zastanawiając się nad P42S10 warto dopłacać 800-100 pln do tego z serii G? Moje fundusze, to maks 3600 pln.
Dzieki
Z tego co się orientuje to:
Ad.1
600Hz czyli 50Hz x 1 klatka (12 pól). Funkcja działa od 50hz (czyli musi być sygnał w przedziale 50Hz - 60H, lub kto jak woli w przypadku PS3 50fps-60fps). Przy filmach 24p nie uruchomisz IFC (chyba że podasz sygnał 50/60Hz - wszystko zależy odtwarzacza)
Ad.2
Przy filmach z BR na PS3 możesz ustawić 24p (w menu PS3 - BD 1080p 24Hz Output HDMI) na "ON" i wtedy to telewizor weźmie "na barki" tworzenie dodatkowych klatek. Film będzie wtedy odtwarzany tak naprawde w 48Hz (48 klatek). Jeśli wyłączysz opcje 24p wtedy "plejka" będzie podawała zawsze sygnał 60Hz (czy to z BR czy DVD).
Z własnych obserwacji zauważyłem, że lepiej jak plejka pomaga G10 (czyli opcja 24p na "Off"). Co do tego co oznacza 100Hz double scan nie orientuje się (może podczas nadawnia naziemnego). Jeśli chodzi Ci o funkcje 100Hz ala Samsung to powiem tylko, że albo duża płynność albo naturalizm ruchu (systemy te napewno są dobre ale nie zawsze). Aby uruchmić IFC w grach musisz używać opcji "Dynamic", "Cinema" lub 'Normal" (w trybie "Game" opcji IFC nie ma).
Od serii "V" w wzwyż zamiast 48Hz masz 96Hz przy sygnale 24p (Smooth Film). Podobno V'ka to jeden z najlepszych tv na rynku.
Jeśli chodzi o moje ustawienia (PS3 po update 3.00, wszystko na default; najlpiej po update zrobić reset ustawień; ogólnie mam wrażnie, że choć firmware 3.00 wprowadził kilka błedów zgłaszanych przez użytkowników PS3 to video odtwarzane jest bardzo dobrze):
W PS3 (Video Settings):
- BD/DVD upscaler -
Normal
- BD 1080p 24Hz Output (HDMI) -
Off (czyli plejka będzie dawać nam 60 klatek; poczytaj o 2:3 pulldown)
To dwie najważniejsze opcje (reszte mam na standardowo).
- można też ustawić w BD / DVD Video Output Format (HDMI) na Y Pb / Cb Pr / Cr (Super White).
W G10:
- dla trybu "Game" - (P-NR* na
Off)
- dla trybu "Cinema" - (P-NR na
min lub
mid);
- IFC (600Hz) na ON (dla "Cinema").
- kontrast na około 60% dla obu trybów. Reszta według upodobań.
- picture overscan - ON
600Hz poprawia troche płynność przy grach (np. KZ2). Nie jest to takie 600Hz jak sobie wyobrażać można (ale napewno dawkowane z umiarem i rozsądkiem godnym dobrego tv).
Jedyna wada: czasem greenghosting.
Najlepsza zaleta: głębia obrazu (dzieki tym kolorom gry wyglądają całkiem inaczej niż na LCD; znaczna przewaga w grach typu SoulCalibur).
Trzeba uważać na kabel HDMI (odnosze wrażnie, że G10 lekko jest przewrażliwione na niewłaściwie dociśnięty kabel; chyba że ja mam taki lipny przewód).
Ciekawostka dla posiadaczy G10 i PS3. W nowej PS3 Slim wbudowany jest kontroler HDMI firmy Panasonic (nie wiem czy w poprzednich wersjach też był). Czy to może o czymś świadczyć?
PS Polecam trailer z PS Store Indiana Jones 4 (1080p) oraz trailer z twórcami Killzone 2 (polish subtitles) w 720p. Co do Indiana Jones to wiadać, że Lucas ma mistrzów operowania kamerą. Przy 1080p z BR widać każdy potencjalny błąd.
Pozdrawiam.
*PN-R (podobnie jak IFC) powoduje podczas grania zwiększenie opóźnienia (
input lag który jest i tak w G10 fenomenalnie niski) na DualShocku dlatego nie można przesadzać. Przy filmach input lag nas nie obchodzi.