radzio99 napisał:Mógłbyś podać stronę do tego tematu, bo jakąś znaleźć nie mogę ?
zobacz na str. 68
radzio99 napisał:Mógłbyś podać stronę do tego tematu, bo jakąś znaleźć nie mogę ?
Adek69 napisał:zobacz na str. 68
pionier123 napisał:MKV i MPEG2 w slocie SDHC Panasonica
temat kilka tematów niżej i jedynie z kart sdhc
lexo napisał:Czytałem wątek w poszukiwaniu opisu płynności w dynamicznych grach, filmach i sporcie ale nie było tego za wiele a spora tego część jest mało zgodna i raczej były to mocno subiektywne krótkie wzmianki. Wiem, że Kiki wspominał o tym w teście (do którego niestety jeszcze nie mam dostępu) raczej jej nie zachwalając. Dużo gram, z TV sport (głównie ta diagnostyczna piłka nożna ) a po zakupie mam zamiar nadrobić zaległości w filmach.
Jako porównanie odnoszę się do LCD Samsunga 46B650. W MM na demie Samsunga (m.in. James Bond) LCD moim zdaniem zachowuje się płynnie. Niestety na plaźmie leci inne demo gdzie ruchu jest mniej, w każdym razie nie jest to ten sam materiał.
Co byście mi poradzili? Jak w ogóle wygląda ta płynność na G10, zwłaszcza w porównaniu z wymienionym LCD?
Z góry dzięki.
Hashi napisał:Różnice zobaczysz przy grach i mocnym sygnale. Musiałbyś podać sygnał 1080p z 60 klatkami na sekunde i wtedy zobaczysz co dała fabryka (BluRay posiada 1080p ale ilośc klatek to klasyczne 24). Posiadając sygnał 50Hz (klatek na sekunde) gdy włączysz IFC masz 600Hz (każda klatka odświeżana jest dodatkowo 12 razy). W każdym tv aby zobaczyć to co dał producent należy dać sygnał o rozdzielczości natywnej oraz max fps (60p).
Porównywanie do LCD... hmm miałem serię 6 przez tydzień i oddałem. 100Hz nie do zaakceptowania (zwłaszcza na DVD). Jak to ktoś kiedyś napisał - efekt jakby ktoś kamerą rwał/trząsł. Sprawdza się tylko przy BluRay, a i tak widać tetar i "rozgrzane powietrze" nad szybko poruszającymi się osobami (na statycznym tle). Widziałem ten efekt nawet w LED LCD Samsunga.
Sprawdź na LCD jak się zachowuje obraz w rogach ekranu podczas szybkich akcji. Nie zwracaj uwagi na pierwszy plan ale na to co jest dalej np. wyścigi konne - zauważ jak się zachowuje otoczenie w tle (czy nie ma klatkowania i rozsypawania obrazu).
100Hz w G10 mamy jako standard i sprawdza się bardzo dobrze (to moja opinia). Z mojego doświadczenia zauważyłem, że IFC nie daje piorunujących efektów (może dlatego, że powyżej 85Hz człowiek nie zauważa już żadnego klatkowania). Napewno daje większą płynność w grach - gdzie elektronice trudno oszacować kolejną klatkę ze względu na nieprzewidywalność ruchów gracza. Nie wiem czy zauważyłeś, że w najlepszych tv LCD obraz często idzie z lekkim opóźneiniem (elektornika buforuje sygnał do przetworzenia), napewno taki tv sprawdzi sie przy filmach ale już przy grach nie zabardzo.
G10 posiada lekkie wady... nie ma sprzętu bez wad.
Y_ama napisał:Witam Panów
Bardzo dziękuję za wszystkie wskazówki dotyczące tego modelu plazmy bo dzięki nim jestem już od tygodnia posiadaczem modelu TX-P46G10 .
Dzięki wskazówkom zawartym w postach poradziłem sobie z podłączeniem oraz konfiguracją tv. Mam tylko jeden problem... w menu dźwięku za żadne skarby nie mogę znaleźć ustawień aby dźwięk który podawany jest przez HDMI w formacie DTS 5.1 lub dd 5.1 wyszedł również na wzmacniacz w tym samym formacie wbudowanym wyjściem optycznym... cały czas mam tylko pcm stereo. Troszkę mnie to irytuje... może ktoś sobie już z tym poradził ?
Pozdrawiam
Y_ama
1080i to 1080 lini z przeplotem czyli tak naprawde 540p. Sygnał słabszy niż 720p.lexo napisał:W pierwszym miejscu wyświetlił się sygnał 1080i (?). Może to kwestia sygnału ale film... zacinał, i to dość mocno, wręcz jestem przekonany, że coś źle było ustawione. Czy IFC było włączone czy nie różnicy nie zauważyłem.
Proszę nie wprowadzać w błąd, poprzez standard 1080i jest bardzo często przesyłany sygnał bez przeplotu poddawany bezstratnej konwersji co w rzeczywistości daje np. 1080p24 czyli dokładnie taki sam materiał jak w kinie. Przy 720p50/60 materiał jest poddawany stratnej konwersji do niższej rozdzielczości, a później skalowany do fullHD co obniża jego jakość. W związku z tym, gdy materiał nagrany był w 1080p24, jak większość filmów, lepszą jakość obrazu zapewni bezwzględnie 1080i, a lexo właśnie o to pytał /Bond/.Hashi napisał:1080i to 1080 lini z przeplotem czyli tak naprawde 540p. Sygnał słabszy niż 720p.
Taki sygnał płynnie obsłuży prawie każdy tv. G10 jak pisałem wyżej spisał się na 5 przy 1080/60p (WipEout HD). Pare postów wyżej zamieściłem link do filmiku youtube.Seb@stian napisał:Lexo, G10 obsłuży bardzo płynnie nawet 1080p60 ale najlepiej połączyć przez hdmi. Jeśli są rwania to jest to wina kabli lub przepustowości component.
Hashi, proszę czytaj ze zrozumieniem i nie upieraj się przy błędzie. 1080i to 1920×1080 a nie 1920 x 540. Przy 1080i50 będzie podane 25 klatek w rozdzielczości 1920x1080 z tym, że na przemian linie parzyste i nieparzyste. Wylicz przepustowość /ilość pikseli na sekundę/ obu formatów i wyciągnij wnioski. Zainteresowanych odsyłam na wikipedię.Hashi napisał:mówienie że film był nagrywany 1080p24 jest pomyłką z twojej strony... Według mojej wiedzy 1080i to tak naprawde 1920 x 540... Dopiero 1080i50 będzie porównywalne z 720p25