AVCHD - mily dodatek czy powod do placzu
szczerze mowiac nie wiedzialem ze moj nowy tv bedzie mial czytnik kart, a jesli nawet to ze bedzie umial odtwarzac filmy... az tu nagle zaczalem czytac, szukac, sciagnalem multiAVCHD (swoja droga dlaczego Panasonic nie wypuscil takiego programu pozostaje dla mnie tajemnica). Przerobilem (nie bez wiekszych trudnosci) okolo 20 roznych filmow (na szczescie tylko probki, a nie cale filmy), wiekszosc moj tv wogole zignorowal (nie ten bitrate, zly dzwiek, zle kodowanie), niektore zadzialaly ale obraz sie rozciagnal na cala wysokosc ekranu (chociaz oryginalny mial prawidlowe wymiary dla 720p), niektore nie chcialy ruszyc bo dzwiek byl DTS i musialem wlaczyc przerabianie na ac3, niestety wszystkie filmy rekompresowane czy raczej re-muxowane wyswietlaja sie z paskiem zaklocen na dole ekranu (taka kolorowa statyczna firanka na oko wysokosci 1/4 ekranu). Nie wiem czy nie jest to przypadkiem proba renderowania jakichs napisow czy moze interpretacja dodatkowej sciezki audio... nie umiem tego niestety zwalczyc. Kolejna rzecz ktora mnie rozbila... filmy nie chca sie przewijac... to znaczy nie chcialy dopuki nie podzielilem ich na kawalki (i to nie podzialka w multiAVCHD ktora nic nie daje bo dzielone pliki dalej sa jednym filmem i sie wieszaja po przewinieciu). Musialem przy uzyciu meGUI podzielic film na pliki ok. 250mb i dopiero taka kompilacje przerobic na format viery uzywajac multiAVCHD i wtedy przewijanie dziala (hura, szkoda tylko ze cala operacja generowania tych mniejszych plikow zajela mi 12 godzin bo meGUI nie ma splittera i trzeba rekodowac na nowo). Oprocz przewijania fajna rzecza ktorej nie ma jest jeszcze aspekt (zmiana 16:9, 4:3 itd.) to nie dziala na zadnym zrodle avchd. troszke mnie to wszystko podlamalo. Wolalem chyba nie wiedziec ze w moim tv jest to wejscie - nie stracil bym tygodnia zeby je testowac i dojsc do wniosku ze nie ma czym sobie glowy zawracac, a szkoda, bo wizja odtwarzania filmow hd z kart sdhc jest o wiele przyjemniejsza (i tansza) niz z blueray'a. Jesli ktos ma jakies doswiadczenia w zakresie przygotowywania filmow to chetnie poslucham waszych opinii i rad.