Panasonic PV/PX60/600-problemy z kolorami

Grigorij

New member
kredek napisał:
...Podaję numer softu po wymianie modułu - czy ktoś KTOKOLWIEK ma taki sam, czy jestem pierwszy?:D Nota bene - godziny oglądania, co ciekawe: nie resetują się.
Wartości przed i po naprawie:
Panel: 03.02--->03.02 (jedyna, która się nie zmieniła, ale to chyba normalne)
EEPROM: 41.02--->41.03
FPGA: 42.01--->42.07
PDPROM: 41.01--->41.03
Nie wytrzymałem i zahaczyłem o chatkę, tam na oczach zdziwionej żonki odpaliłem menu serwisowe i oto dane z mojego TV:
MCU 03.02
EEprom 41.03
FPGA 42.07
PDROM 41.01

Jest różnica tylko w PDROM- mam tą samą wersję co kredek przed zmianą softu, natomiast resztę (w tym pamięć EEprom) mam zaprogramowane najnowszym softem.
Pytanie do kredka: czy miałem prawo nie widzieć żadnych sneaków???:p
Oto co kredek pisał jeszcze nie tak dawno temu:
kredek napisał:
...Zwykle są dwie grupy:
PIERWSZA - ci co mają i wiedzą, że mają.
DRUGA - co ci mają, ale nie wiedzą, że mają.:bober:
Jestem przekonany że wszyscy, którzy nie widzieli "węży" mają zaprogramowany EEprom wyższą wersją softu niż 41.02.
P.S. jako ciekawostkę podam, że mój TV ma już na liczniku 741 hours; kupiłem go 22 grudnia 2006 czyli przeciętna wychodzi około 11 godzin dziennie! Nieźle...:fool:

robboj

New member
pete2 napisał:
właśnie, trzeba wieźć osobiście???

ja nie wozilem - przyjechali , zapakowali i zabrali osobiscie - na drugi dzien mialem go w domu z powrotem - tak bylo jak wymieniali mi plyte audio
jak bedzie z modulem odpowiadajacym za weze sie zobaczy ale sadze ze tak samo

adambe

Member
:niewiem: :niewiem:
Grigorij napisał:
Nie wytrzymałem i zahaczyłem o chatkę, tam na oczach zdziwionej żonki odpaliłem menu serwisowe i oto dane z mojego TV:
MCU 03.02
EEprom 41.03
FPGA 42.07
PDROM 41.01

Jest różnica tylko w PDROM- mam tą samą wersję co kredek przed zmianą softu, natomiast resztę (w tym pamięć EEprom) mam zaprogramowane najnowszym softem.
Oto co kredek pisał jeszcze nie tak dawno temu:

Jestem przekonany że wszyscy, którzy nie widzieli "węży" mają zaprogramowany EEprom wyższą wersją softu niż 41.02.
P.S. jako ciekawostkę podam, że mój TV ma już na liczniku 741 hours; kupiłem go 22 grudnia 2006 czyli przeciętna wychodzi około 11 godzin dziennie! Nieźle...:fool:

Mam identyczne dane co "Grigorij" i też nie było u mnie węży.Podawałem je już wcześniej.Ale ktoś z tymi samymi danymi mówił,że węże ma [ bodajże "dab9"] i nie wiem do końca czy tylko w sofcie problem.

I jeszcze jedno.Do kolegów "kredka" i "pansłonika".
Czy nie jest wam trochę głupio teraz,gdy okazało się,że węże w tym telewizorze wcale nie muszą występować,a wy z uporem godnym lepszej sprawy twierdziliście,że one są we wszystkich pv60/600.
Sugerowaliście,że niektórzy posiadacze tychże telewizorów nie chcą widzieć tej wady,albo są "widzącymi inaczej".Myślę ,że małe "przepraszam" byłoby jak najbardziej na miejscu.

Ostatnia edycja:

AdaMo71

New member
adambe napisał:

Mam identyczne dane co "Grigorij" i też nie było u mnie węży.Podawałem je już wcześniej.Ale ktoś z tymi samymi danymi mówił,że węże ma [ bodajże "dab9"] i nie wiem do końca czy tylko w sofcie problem.

Czy nie jest wam trochę głupio teraz,gdy okazało się,że węże w tym telewizorze wcale nie muszą występować,a wy z uporem godnym lepszej sprawy twierdziliście,że one są we wszystkich pv60/600.
Sugerowaliście,że niektórzy posiadacze tychże telewizorów nie chcą widzieć tej wady,albo są "widzącymi inaczej".Myślę ,że małe "przepraszam" byłoby jak najbardziej na miejscu.

Podaję numer softu, który jest u mnie:
Panel: 03.02
EEPROM: 41.03
EPGA: 42.07
PDPROM: 41.01
Mam te węże z tym softem. A co do przewozu plazmy do serwisu, wolę sam im ją dostarczyć, ponieważ pozbyłem się pudła, gdyż nie mam miejsca na trzymanie takiego opakowania.
W poniedziałek zawioze tv do serwisu i licze na rozwiązanie problemu.

kredek

New member
AdaMo71 napisał:
To te pudlo trzeba zawiesc osobiscie?.

Nie - przyjadą. I żeby nie przedłużać, to proponuję z serwisem umówić się w ten sposób co ja, czyli: iść z papierami, zgłosić usterkę i... czekać aż przyjdzie moduł i dopiero wtedy "pożyczyć" im plazmę.:D

dziku napisał:
Gratulacje!
No to teraz zobaczymy ilu użytkowników nagle znajdzie te gady u siebie i wkońcu otworzy oczy.

Ja myślę, że większa część dużej większości, czyli... większość.
A jak przeczytają co jeszcze daje nowy soft, to trzeba będzie uważać, żeby do serwisu nie zgłosiła się liczba właścicieli większa, niż ci co ten TV kupili.:krol:;) :D :D

Grigorij napisał:
Nie wytrzymałem i zahaczyłem o chatkę, tam na oczach zdziwionej żonki odpaliłem menu serwisowe ...

Nie wiem - ale wystarczy odpalić Egzorcyzmy: sam zobaczysz.:p
A wyświetla Ci się np. 576p jak z DVD odtwarzasz?

adambe napisał:

No właśnie, dobrze że piszesz, że to była SUGESTIA co z pewnikiem ma coś wspólnego, ale to nie to samo.:D
Nie widziałem Twojego TV i nie wiem na 100%. Ale czytając wcześniej posty niektórych typu "co tam węże, przecież to tania plazma!":evil: powinieneś ich raczej zapytać czy nie jest im głupio... zgłaszać teraz (jednak!) usterki w serwisie. Jak się przyznają, rzecz jasna... bo zapewne się wstydzą.:p
I nie ma - z mojej strony - za co przepraszać. Jakby się doszukiwać, to mnie powinni niektórzy przeprosić - ale nie rozumiem o co raban, skoro mimo wszystko nie czuję się obrażony.

J

Judash

Guest
kredek napisał:
Nie - przyjadą. I żeby nie przedłużać, to proponuję z serwisem umówić się w ten sposób co ja, czyli: iść z papierami, zgłosić usterkę i... czekać aż przyjdzie moduł i dopiero wtedy "pożyczyć" im plazmę.:D

Ja myślę, że większa część dużej większości, czyli... większość.
A jak przeczytają co jeszcze daje nowy soft, to trzeba będzie uważać, żeby do serwisu nie zgłosiła się liczba właścicieli większa, niż ci co ten TV kupili.:krol:;) :D :D

Nie wiem - ale wystarczy odpalić Egzorcyzmy: sam zobaczysz.:p

No właśnie, dobrze że piszesz, że to była SUGESTIA co z pewnikiem ma coś wspólnego, ale to nie to samo.:D
Nie widziałem Twojego TV i nie wiem na 100%. Ale czytając wcześniej posty niektórych typu "co tam węże, przecież to tania plazma!":evil: powinieneś ich raczej zapytać czy nie jest im głupio... zgłaszać teraz (jednak!) usterki w serwisie. Jak się przyznają, rzecz jasna... bo zapewne się wstydzą.:p
I nie ma - z mojej strony - za co przepraszać. Jakby się doszukiwać, to mnie powinni niektórzy przeprosić - ale nie rozumiem o co raban, skoro mimo wszystko nie czuję się obrażony.

Czlowieku, nie stac cie na przeprosiny?. Przeciez to ty wciskales nam, ze nie widzimy lub widziec nie chcemy itp....za wszelka cene teraz sie wymigujesz.A teraz nagle zadowolony, bo ma soft jaki maja inni od poczatku.Wstydzicto ty sie powinienes chlopie.

grudzi

New member
Panowie, zgłosiłem do serwisu, przyjadą. Stwirdzili, że temat znaja i jest świeży. Myślę, że naprawią.
Juz dawno pisałem, że problem jest.

Kredek, dobra robota. Dziękuję.

Pozdrawiam wszystkich.

kredek

New member
Właśnie przyglądam się różnym kanałom odnośnie wcześniej wspomnianych kolorów: wygląda jakby (przy tych samych ustawieniach!) były bardziej nasycone, a jednocześnie naturalne.
Natomiast bezapelacyjnie lepiej jest przy jakichkolwiek(!) przejściach tonalnych: bardziej płynnie, naturalniej, przyjemniej dla oka.
Choć do ideału brakuje, ale to już kwestia sygnału nie-HD.;)

grudzi napisał:
Panowie, zgłosiłem do serwisu, przyjadą. Stwirdzili, że temat znaja i jest świeży. Myślę, że naprawią.
Pozdrawiam wszystkich.

Nie ma sprawy.
NIE-polecam-się - bo wolę, żeby się już było OK ;)

Pozdrawiam:)

J

Judash

Guest
grudzi napisał:

Pozdrawiam wszystkich.

A ty za co dziekujesz Kredce?.Przeciez to Japonczycy poprawili soft, a serwis ci tv naprawi.No chyba,ze Kredek z nimi pogadal i na jego prosbe soft poprawili?

AproX D

New member
wielkie brawa kredek za siłę i chęci do walki :krol: - widać że było warto. Ja właśnie dzwoniłem u siebie do serwisu gdzie jak już ktoś napisał wszystko wiedzą ( nawet odbyło się jakieś specjalne zebranie serwisantów Panasa )tylko bardzo uprzejmy Pan poprosił mnie by zaczekać ze zgłoszeniem do końca miesiąca gdyż może zostaną im dostrczone specjalne urządzenia pozwalające na naprawę usterki bezpośrednio w domciu bez konieczności "taszczenia" Panaska do serwisu. Mnie się nie spieszy tak więc poczekam ale najważniejsze jest to że problem został dostrzeżony i co najważniejsze usunięty :D

grudzi

New member
Judash napisał:
A ty za co dziekujesz Kredce?.Przeciez to Japonczycy poprawili soft, a serwis ci tv naprawi.No chyba,ze Kredek z nimi pogadal i na jego prosbe soft poprawili?

Przepraszam, ale chyba nie zrozumiesz za co.

Zresztą Tobie też dziękuję.

Najważniejsze, że pewne sprawy sie wyjaśniły.

Pozdrawiam

pete2

New member
czyli serwisowi panasa możemy dać plusa (w odróznieniu od innych serwisów...), to chyba istotna wskazówka w wyborze sprzętu!

leotdi

New member
kredek napisał:

witam,

wyświetla się właśnie u mnie na podłączonej nagrywarce podłączonej do HDMI nr 2 :cool:

Czy to oznacza, że mam zatem nowy soft/moduł ? :-|

ps
nie czuję potrzeby wchodzić do menu service (jeszcze :D), zatem pytam ... tak ogólnie :p

kredek

New member
leotdi napisał:
witam,

wyświetla się właśnie u mnie na podłączonej nagrywarce podłączonej do HDMI nr 2 :cool:
Czy to oznacza, że mam zatem nowy soft/moduł ? :-|
ps
nie czuję potrzeby wchodzić do menu service (jeszcze :D), zatem pytam ... tak ogólnie :p

U mnie na HDMI i na componencie - nie wyświetlały się takie informacje wcześniej.
Jaki masz soft - nie wiem.
Tak samo, jak nie wiem co DOKŁADNIE znaczą poszczególne, w szczególności 3 ostatnie pozycje w info nt. softu. Która pozycja za co dokładnie odpowiada...

k-d

New member
@kredek a jaką masz teraz wersję oprogramowania?

U mnie jest trochę inny zestaw (37pv60) i wyświetla rodzaj sygnału (np. 720p)
oprog. 1.020
03.02
31.02
42.07
31.01

AdaMo71

New member
kredek napisał:
U mnie na HDMI i na componencie - nie wyświetlały się takie informacje wcześniej.
Jaki masz soft - nie wiem.
Tak samo, jak nie wiem co DOKŁADNIE znaczą poszczególne, w szczególności 3 ostatnie pozycje w info nt. softu. Która pozycja za co dokładnie odpowiada...

Ja u siebie nie mam żądnych takich informacji wyświetlanych z dvd lub sat przez kabel scart, jaka to może być przyczyna inny soft.Wcześniej pisałem jaki mam soft. Może ktoś wytłumaczy to, bardzo proszę o fachową poradę.
A tak przy okazji dzięki KREDEK za info i nie przejmój się złymi postami na twój temat;).

kredek

New member
k-d napisał:

oprog. 1.020
03.02
31.02
42.07
31.01

Noooo.... napisałem stronę czy dwie wcześniej: w poście gdzie informowałem o naprawie!:D ;)

AdaMo71 napisał:
Ja u siebie nie mam żądnych takich informacji wyświetlanych z dvd lub sat przez kabel scart, jaka to może być przyczyna inny soft.Wcześniej pisałem jaki mam soft. Może ktoś wytłumaczy to, bardzo proszę o fachową poradę.
A tak przy okazji dzięki KREDEK za info i nie przejmój się złymi postami na twój temat;).

Dzięki - niektóre cechy są nieuleczalne, więc nie ma się czym przejmować.:D :krol:
P.S. Ze scarta nic nie mam - IMO to inny soft.

leotdi

New member
k-d napisał:

oprog. 1.020
03.02
31.02
42.07
31.01

witam ponownie,

nie wytrzymałem i sprawdziłem jednak :p

Mam dokładnie to samo co k-d (oczywiście 37PV60) :D

Do góry