Oppo 103D czy Pioneer BDP LX58

ziomal216

New member
A teraz ci powiem nastwpnego zonka. Poczekaj jeszcze troszke. Wychodzi nowe Oppo, Sony pokazal nowe BD. Podobno Marantz i Denon takze premiere szykuja. Wszystko po to zeby wejsc w 4k. Wtedy stare BD poleca na leb na szyje z cenami.

To troche tak jak z kupnem nowych kart graficznych , caly czas pisza poczekaj bo juz wchodzą nowe ge forcy a potem poczekaj az cena sie ustabilizuje. Mi sie wydaje ze wlasnie teraz te 2 modele tzn Arcam i CA wlasnie potanialy ze wzgledu na wypuszczenie nowych odtwarzaczy 4k . Ja tak czy siak kupuje moze na rok lub max 2 lata odtwarzacz bo potem przesiade sie na 4k i wtedy juz bede kupowal sprzet na lata . takze dac za poinka 1100 f teraz a potem sprzedac go na ebayu za 4 lub 3 paki troche słabo bedzie .

collider

New member
Bez reklam
To tylko taki zarcik , oni sami sie z tego smieją ;) . Tak wiem ze jest Richer Sound jednak nie maja za duzo sprzetu tam i pomieszczenie do odsluchow jest naprawde bardzo małe niestety. Poza Richer sound niemam zadnego salonu w okolicy .

Ok, nie mam zalu ;) :p Poprostu napisalem bo czesto, szczegolnie z nas Polakow za granica wychodzi cebula ;).

Zawsze mozesz tam pewnie z Anglii cos ogarnac jak cos. Jedyny feler to brak mozliwosci odsluchu. Wiec zostaje jak cos wycieczka odsluchowa do Londynu ;) a zakup online zeby gratow nie targac :).

ziomal216

New member
Porównywalny? zobacz koniecznie co siedzi w środku zwłaszcza Arcama : )

No tak za wiele tam nie ma , ale co mam sie sugerowac srodkiem przy zakupie blu ? , raya czy moze lepiej jakiej jakosci są to komponenty . arcam-extrakasten.jpg

ziomal216

New member
Hehe dobra ja koncze temat. Pozdro

CA niemoge kupic bo nie chca dac na raty :( . Pisalem wczesniej ze w tym Richer sound nie dadza na raty , ba nawet dzwonilem do nich i powiedzieli mi ze niestety sie nie da . Dzwonilem rowniez do richer sound w Anglii i powiedzieli mi ze nawet nie wysylaja sprzetu do Polnocnej irlandii jak ktos zamowi przez neta .

Zostaje mi kupic Arcama za 550F (doplacam 100 F) lub ew wziasc pionka lx88 na raty ale to bedzie cena 1100F i bede musial jeszcze raz aplikowac o kredyt pewnie . Niewiem zresztą czy jest taka opcja woogole czy musze roznice doplacic gotowką co w tym przypadku bedzie az 650F . Jednak ten pionek lx88 to kawal sprzetu powaga i wazy jakies ponad 13 kilo . pio24.jpg

ziomal216

New member
Jutro zadzwonie do nich i zapytam sie ogolnie wszystkiego jak by wyglądała sprawa . Jak porownuje wnetrze tego arcama oraz pioneera to wydaje sie to wyglada to tak jak by maly samochodzik stał obok wielkiej ciężarówki :D . Cos mi jednak mowi zeby dac tą kase i miec ten sprzet ktory zarowno jakoscią obrazu jak i dzwięku powala na kolana i wiem ze bede żałował jak tego nie zrobie .

To chyba mało jeszcze widziałeś w życiu.
Chcesz wydać 1100 na tego pioneera jak możesz mieć za tą kasę Oppo105D,dziwne. Wierz mi na słowo,oppo ma lepszy obraz na dodatek ma procesor Darbee. O zupełnie oddzielnym torze stereo i fajnym dacu nawet nie wspomnę. Wypada także wspomieć o analogowym torze 7.1 do kina domowego,jak sie nie mylę to on też jest na sabree. Używam w domu opcji 5.1 po analogu(końcówki mocy), różnica w kinie domowym między amplitunerem KD (miałem Yamahę Adventage 2020) a Oppo i końcówki mocy to przepaść.

ziomal216

New member
To chyba mało jeszcze widziałeś w życiu.
Chcesz wydać 1100 na tego pioneera jak możesz mieć za tą kasę Oppo105D,dziwne. Wierz mi na słowo,oppo ma lepszy obraz na dodatek ma procesor Darbee. O zupełnie oddzielnym torze stereo i fajnym dacu nawet nie wspomnę. Wypada także wspomieć o analogowym torze 7.1 do kina domowego,jak sie nie mylę to on też jest na sabree. Używam w domu opcji 5.1 po analogu(końcówki mocy), różnica w kinie domowym między amplitunerem KD (miałem Yamahę Adventage 2020) a Oppo i końcówki mocy to przepaść.

Dzieki za wypowiedź .
Analog to fajna opcja masz racje , jednak po analogu nie uzyskam dzwięku DTS X lub Dolby ATMOS . Chyba własnie poczekam na model oppo 205 , ciekawe czy tez dadza analog na wyjsciu i czy dodadza bezposrednia obsluge Atmos i DTS X , sledząc strone producenta oppo wyglada na to ze premiera juz blisko (early 2017) i warto by bylo miec na przyszlosc opcje UHD .

ziomal216

New member
Narazie poprostu będe czasami od kumpla pozyczał pionka lx88 i jakos przezyje w zamian wypalam mu nowe filmy blu ray ;) . Moze warto bedzie poczekac jeszcze z miesiac lub 2 i wtedy ew podjąc decyzje , wiadomo ze fajnie by bylo juz miec caly zestaw skompletowany jednak poslucham rady kolegi i poczekam jeszcze troche :) . Mam nadzieje ze oppo 205 bedzie jeszcze lepsze niz model 105 :) . Nie ma jeszcze recenzji modelu 203 . Moze ktos z was juz sprawdzal ten model ? Jak wyglada w porownaniu z modelem 103D .

Gdzieś był już krótki test Oppo 203 na zagranicznym forum. Ogólnie jest powiedziane tak,jeżeli ktoś potrzebuje Player do Uhd to Oppo 203 ale jak tylko do bluraya to 103D ze względu na Darbee.

ziomal216

New member
Gdzieś był już krótki test Oppo 203 na zagranicznym forum. Ogólnie jest powiedziane tak,jeżeli ktoś potrzebuje Player do Uhd to Oppo 203 ale jak tylko do bluraya to 103D ze względu na Darbee.

Trzeba poczekac na wiecej recenzji i testow. Napewno bedzie sporo tego juz niebawem . Ciekawi mnie co wsadza do 205 . A w miedzy czasie oszczedze troche gotowki i moze nawet nazbieram na CXU zeby kupic za gotowke , a jak nie to bede mial troche na depozyt zeby wplacic na 205 i reszte rozlozyc na raty :) . Tak mysle ze bedzie najrozsadniej .

ziomal216

New member
Mojim zdaniem w nowych modelach blu ray nie powinni sie skupuac na wyjsciach analogowych tylko wlasnie na przekazie cyfrowym zeby wlasnie DTS X i Atmos brzmialy lepiej . Tak zrobil pionek olal wyjscia analogowe ale za to dodali dobry transformator , dodatkowa sekcje zasilania oraz 32 bit scaler , zrobili przegrody zeby wyeliminowac zaklucenia sygnalu i dlatego brzmi tak swietnie po kablu hdmi.

ziomal216

New member
Jedno jest pewne na pionku moj maly subik REL T5i dopiero pokazuje klase . Bas jest niesamowicie dobrze kontrolowany , mocny i czysty . Az sam jestem w szoku .Czytalem recenzje oppo i pisza ze dobry dzwiek i woogole jednak wielu ludzi pisze ze brak dobrej kontroli basu i wlasnie w porownaniach z pioneerem lx88 wychodzi na to ze bas jest slabo kontrolowany. Wiem zaraz ktos napisze trzeba bylo kupic Velodyne EQ max 12 , jednak tego rela wyrwalem w miare tanio 280F za nowego razem z przesylka .

ziomal216

New member
Mysle ze tu wlasnie popelnilem maly blad, moglem troche dolozyc i szukac uzywki REL S2 . Widzialem raz na ebayu za 450F koles chcial sprzedac ale szybko go zawineli .

Mojim zdaniem w nowych modelach blu ray nie powinni sie skupuac na wyjsciach analogowych tylko wlasnie na przekazie cyfrowym zeby wlasnie DTS X i Atmos brzmialy lepiej . Tak zrobil pionek olal wyjscia analogowe ale za to dodali dobry transformator , dodatkowa sekcje zasilania oraz 32 bit scaler , zrobili przegrody zeby wyeliminowac zaklucenia sygnalu i dlatego brzmi tak swietnie po kablu hdmi.

Jesteś w dużym błędzie, nie każdy potrzebuje DTS X i Atmosa.
Nie dlatego że nie chce ale że nie ma warunków na taki system nagłośnienia.
System dźwięku przestrzennego to nie tylko kino domowe ale i słuchanie muzyki,koncertów w systemie 5.1 lub 7.1. Tutaj cię zmartwię,hdmi nawet się nie zbliża jakością dźwięku do połączenia analogowego.
Takie Oppo plus np. NuForce MCA-18 to zupełnie inne granie, żaden amplituner nawet nie zbliży się do tego poziomu.

ziomal216

New member
Jesteś w dużym błędzie, nie każdy potrzebuje DTS X i Atmosa.
Nie dlatego że nie chce ale że nie ma warunków na taki system nagłośnienia.
System dźwięku przestrzennego to nie tylko kino domowe ale i słuchanie muzyki,koncertów w systemie 5.1 lub 7.1. Tutaj cię zmartwię,hdmi nawet się nie zbliża jakością dźwięku do połączenia analogowego.
Takie Oppo plus np. NuForce MCA-18 to zupełnie inne granie, żaden amplituner nawet nie zbliży się do tego poziomu.

Tutaj wlasnie zdania sa podzielone . Nie probowalem nigdy podlaczyc po analogu na wyjscie 7.1 poniewaz niemam jakiegos super ampa ( posiadam sredniego denona AVR X3300W ) do tego trzeba sporo wydac na kabelki 4 pary dobrych RCA i brak mozliwosci odtwarzania sciezki dzwiekowej Hidef jakos za tym nie przemawia do mnie.

Jak wiadomo Atmos przysparza sporo problemow z instalacja jednak naprawde warto . Efekt jest zupelnie inny od tego z 7.1 . Jak ktos slucha koncertow z plyt blu ray to jak najbardziej analog ma tutaj bardzo duzo sensu, dla mnie jednak licza sie glownie filmy , czasem puszcze muze w stereo ale do tego wystarcza wyjscie LP analogowe . Dlatego dla mnie liczy sie jak najlepsza jakosc transportu cyfrowego zeby w pelni wykorzystac moj set up.

Sprawdze jeszcze Cambridge audio CXU , postsram sie odlozyc pare groszy i moze sie uda kupic za gotowke pod koniec miesiaca lun ew nastepnego . Teraz mam pare dni wolnego takze moze jutro podjade do Richer Sound i przyjrze sie blizej temu modelowi. Tez ma darbee wlasnie + 5 dacow wolfa oraz scaler do 192/24 wszystkich sygnalow audio . Brzmi obiecujaco .

Do góry