Dzisiaj grzebiąc troche w necie znalazłem coś takiego . Chyba mam swoją odpowiedz na nurtujące mnie pytanie skąd różnica w dzwięku pomiędzy transportem danych po kablu HDMI .
Tory cyfrowe wielu odtwarzaczy są bardzo podobne, a mimo to występują różnice brzmienia, dlaczego ?
Tory cyfrowe co prawda są podobne, jednak w szczegółach konstrukcyjnych często niedopracowane. Jako przykład można podać ich zasilanie, które często jest lekceważone poprzez stosowanie zasilaczy o zbyt niskim "zapasie" energetycznym, niskiej jakości stabilizatorów lub nawet ich braku. Prowadzi to do znacznych wahań napięć zasilających, modulowanych sygnałami zmiennymi pochodzącymi od silników, serwa, procesorów itp. Wahania te powodują silny wzrost błędów czasowych sygnału cyfrowego (jitter). Często wiele do życzenia przedstawia jakość wykonania generatora taktującego, wzmacniacza sygnału EFM, dokładność pracy serwa itd. Wpływ poszczególnych układów może być nawet niewielki jednak sumarycznie może on powodować istotne różnice w brzmieniu. Dobrze wykonany transport jest w stanie bezbłędnie - w sensie binarnej zawartości danych - przeczytać płytę bez dużych uszkodzeń, a jednak różnice w brzmieniu są wyraźnie uchwytne.
Powrót do pytań
Jakie efekty soniczne przynosi zastosowanie generatora taktującego o niskim poziomie jitter`a ?
Zastosowanie generatora o bardzo niskim poziomie jittera przynosi w porównaniu ze standardowymi rozwiązaniami poprawę brzmienia praktycznie we wszystkich aspektach. W szczególności zauważalne są:
większa ilość szczegółów
lepsze poczucie akustyki pomieszczenia
powiększenie sceny dźwiękowej
lepsza lokalizacja pozornych źródeł dźwięku
poprawa kontroli basu
czystsze wysokie tony