Oppo 103D czy Pioneer BDP LX58

Snikers89

New member
Bez reklam
Szczeze to nie wiedzialem.
No widzisz ziomal. Na twoim miejscu zadzwonilbym do glownej siedziby RS i sie dogadal zeby ci rzucili te raty na CA.

Wlasnie luknolem na richera. W Belfascie tez mozna CA kupic wiec nie rozumiem w czym problem.

Ostatnia edycja:

ziomal216

New member
Nierozumiem. Przecierz richer sounds to siec. Zadzwon do glownej siedziby i sie dogadaj.
Niby dlaczego nie mieli by ci pojsc na reke.

No tak to sieć jednak Salon w Belfascie nalezy pod Richer Sound IE czyli Irlandia południowa i mają zupełnie inne zasady . Juz raz dzwonilem do nich chcialem wziac zestaw razem z glosnikami , w tamtym przypadku chodzilo o Marantza PM6006 oraz glosniki Q acoustics 3050 do mojej sypialni pod stereo i niestety sie nie dało . Troche to dziwne bo Północna irlandia nalezy pod UK przeciez :|

ziomal216

New member
No tak ale mozna kupic CA w Belfascie. Nawet jak nie maja na stanie to niech sciagna z magazynu i tyle.

tak wiem ze mozna kupic w belfascie ale jedynie CASH . Kupilem u nich Ampi jak byl black friday sales . pytalem sie w Peter Tyson i nie mają CXU . Najlepsze jest to ze prawie kazda siec w UK da Ci wszystko na raty , jednak Richer Sound niestety nalezy pod republike a tam nic nie dają na raty bo kryzys LOL

ziomal216

New member
Tak czy siak i tak jestem mega zadowolony z zestawu , jeszcze niedawno mialem soundbara philips phidelio B5 i filmy odtwarzalem z pendriva w formacie MKV i podpiete pod USB w TV , ale jak uslyszalem u kumpla wlasnie na pionku jak moze grac prawdziwe kino postanowilem tez zlozyc swoje :)

ziomal216

New member
Dlatego jak na pierwszy zestaw kina to mysle ze nie jest tragicznie. Oczywiscie za jakis czas jak bede robil przesiadke na 4k zadbam wtedy o odpowiedni blu ray oraz TV . Poki co mysle ze ten pioneer zagra podobnie jak lx88 po kablu hdmi a za jakis rok lub 2 nazbieram kase i poczekam az wejdzie wiecej odtwarzaczy UHD na rynek bo jak narazie to tylko panas i ten oppo 203 sie pokazaly .

ziomal216

New member
Jednak troche zal w sercu pozostaje ze nie da rady wziasc tego CXU na raty bo naprawde fajna maszynka i jeszcze za tą kase. juz mi go polecali wczesniej w Richer Sound jak kosztowal 699f i bardzo chwalili (pewnie dlatego ze brytyjska firma) . Coz w pewnych okolicznosciach są priorytety wazniejsze od odtwarzacza blu ray (w mojim przypadku wozek dla dziecka oraz akcesoria )

ziomal216

New member
Z tego miejsca chciałbym wam serdecznie podziękowac za wasze wypowiedzi w mojim temacie . Jest to pierwszy mój temat na tym forum i jestem w szoku ze uzyskałem mase pomocnych komentarzy :) . Dodam tylko ze pioneer powinien byc juz w drodze i mam nadzieje ze sie nie zawiode. Napewno sie podziele z wami wrazeniami i porownam do wyzszego modelu od kumpla (LX88) moze sie kiedys komus przyda . Wszystkim forumowiczą chcialbym zyczyc szczesliwego nowego roku .

ziomal216

New member
Z tego miejsca chciałbym wam serdecznie podziękowac za wasze wypowiedzi w mojim temacie . Jest to pierwszy mój temat na tym forum i jestem w szoku ze uzyskałem mase pomocnych komentarzy :) . Dodam tylko ze pioneer powinien byc juz w drodze i mam nadzieje ze sie nie zawiode. Napewno sie podziele z wami wrazeniami i porownam do wyzszego modelu od kumpla (LX88) moze sie kiedys komus przyda . Wszystkim forumowiczą chcialbym zyczyc szczesliwego nowego roku .

a i sory za bledy ortograficzne pisze z telefonu :mrgreen:

ziomal216

New member
Dzisiaj grzebiąc troche w necie znalazłem coś takiego . Chyba mam swoją odpowiedz na nurtujące mnie pytanie skąd różnica w dzwięku pomiędzy transportem danych po kablu HDMI .

Tory cyfrowe wielu odtwarzaczy są bardzo podobne, a mimo to występują różnice brzmienia, dlaczego ?

Tory cyfrowe co prawda są podobne, jednak w szczegółach konstrukcyjnych często niedopracowane. Jako przykład można podać ich zasilanie, które często jest lekceważone poprzez stosowanie zasilaczy o zbyt niskim "zapasie" energetycznym, niskiej jakości stabilizatorów lub nawet ich braku. Prowadzi to do znacznych wahań napięć zasilających, modulowanych sygnałami zmiennymi pochodzącymi od silników, serwa, procesorów itp. Wahania te powodują silny wzrost błędów czasowych sygnału cyfrowego (jitter). Często wiele do życzenia przedstawia jakość wykonania generatora taktującego, wzmacniacza sygnału EFM, dokładność pracy serwa itd. Wpływ poszczególnych układów może być nawet niewielki jednak sumarycznie może on powodować istotne różnice w brzmieniu. Dobrze wykonany transport jest w stanie bezbłędnie - w sensie binarnej zawartości danych - przeczytać płytę bez dużych uszkodzeń, a jednak różnice w brzmieniu są wyraźnie uchwytne.

Powrót do pytań
Jakie efekty soniczne przynosi zastosowanie generatora taktującego o niskim poziomie jitter`a ?

Zastosowanie generatora o bardzo niskim poziomie jittera przynosi w porównaniu ze standardowymi rozwiązaniami poprawę brzmienia praktycznie we wszystkich aspektach. W szczególności zauważalne są:

większa ilość szczegółów

lepsze poczucie akustyki pomieszczenia

powiększenie sceny dźwiękowej

lepsza lokalizacja pozornych źródeł dźwięku

poprawa kontroli basu

czystsze wysokie tony

ziomal216

New member
Witam wszystkich ponownie .
Wlasnie robilem porownanie modelu pioneera lx88 oraz lx58 .
I tutaj potwierdzily sie moje obawy .
LX88 zostawia model lx58 daleko w tyle zarowno pod względem jakosci obrazu jak i dzwięku . To conajmniej 2 klasy wyzej .
I teraz mam pytanie bo pokazal sie ARCAM 411 za całkiem przyzwoite pieniązki tzn 550 funtów .
Ktoś z was posiada ten model ? Z recenzji wynika ze jest porównywalny z Oppo 105D .
Czy za te pieniadze oplaca sie kupic tego Arcama ?

collider

New member
Bez reklam
Nie wiem jaki sens mialo porownywanie tych dwoch modeli Pioneera.
Popatrz tez na bluraye od Cambridge Audio.( faktycznie wspominales juz o CA).

Ostatnia edycja:

Snikers89

New member
Bez reklam
Normalne ze lx 88 bedzie lepszy niz lx 58 bo kosztuje 2 razy tyle. Promocje promocjami. Zdecyduj sie co chcesz hehe kup CA albo Oppo i bedzie po sprawie. Lub poczekaj na nowe Oppo lub teraz Sony pokazal nowego BD 4k.

RAF1977

Banned
Ja tam z twoich porównań wyciągnąłem taki wniosek, że jeśli ten Pioneer nie tanieje, to musi być wart tej ceny. Te co tanieją, zapewne wypuszczone były w zbytnio wygórowanej cenie, arkam
również do nich należy.
Chcesz jakość, to płać.

Do góry