ja nie napisałem że optyk i rca to to samo... ja wiem co jest co
chodzi mi o kabel cyfrowy czyli coax on ma rdzeń miedziany jak rca. dwa coaxy podpięte pod sprzęt to tak samo jak rca o to mi chodzi. A kwestia jakie bebechy obsługują w sprzęcie wejścia/wyjścia od coax i od rca, ale to inna sprawa. Głownie chodzi mi o to że coax to pojedyncze rca
wiesz o co mi chodzi ?
u
"" RCA jest skrótem od nazwy firmy Radio Corporation of America, która wprowadziła to złącze na rynek w latach czterdziestyc. ""
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Złącze_RCA
Połączenie to korzysta z sygnałów niesymetrycznych, a przy większych długościach podatne jest na zakłócenia elektromagnetyczne. Można je w pewnym stopniu zniwelować stosując wysokiej klasy ekranowane przewody koncentryczne.
Kabel koncentryczny (ang. coaxial cable, zwany także kablem współosiowym) – przewód telekomunikacyjny, wykorzystywany do transmisji sygnałów zmiennych małej mocy, którego wewnętrzna żyła otoczona jest izolatorem termicznym o okrągłym przekroju; otoczony osłoną przewodzącą.
Wikipedia
Czyli mozna wywnioskowac ze Kabel Cyfrowy coax i Analogowy RCA w sensie uzytkowym to jest to samo. Roznica polega na tym ze RCA to "wymyslona i opatentowana" nazwa wtyczek oraz w coaxialu mamy ekran, natomiast w pierwotnych wersjach RCA takiego ekranu nie zobaczymy.
Czyli mozna powiedziec ze kazdy kabel Coaxialny jest pojedynczym kablem RCA. Ale nie kazdy pojedynczy kabel RCA jest coaxialem.
Tak wywnioskowalem z wikipedi, ale musialbym poszukac przekroje kabli.
Na angielskiej wikipedi jest szerzej napisane o RCA
"RCA connectors and cable are also commonly used to carry S/PDIF-formatted digital audio, with plugs colored orange to differentiate them from other typical connections."
Czyli wtyczki RCA i kable sa takze uzywane do przesylania formatu S/PDIF - cyfrowego audio. Z wtyczkami koloru pomaranczowego?? dla odroznienia ich od reszty typow wtyczek.
No i gwozdz do trumny, dowod na to ze RCA i Coaxial to ten sam kabel.
Ostatnia edycja: