Wymiana TX-RZ820 na nowszy TX-RZ830 wrażenia z obsługi i odsłuchu.
Miałem możliwość ostatnimi czasy wymienić mój roczny TX-RZ820 na nowy TX-RZ830 i...
Gabaryty i waga takie same, wygląd niemal identyczny.
Obsługa na podobnym poziomie ale zauważalnie bardziej ogarnięty pilot uniwersalny Logitech. Oryginalnego nawet standardowo nie rozpakowałem...
Ogarnięty w sensie np. jak słuchamy muzyki w stereo to mamy do wyboru 2 rodzaje dźwięku: stereo, wielokanałowe stereo i oddzielnym poleceniem/klawiszem direct audio.
Jak oglądamy film to tak samo na przycisku Surround mamy do wyboru nie wszystkie możliwe tryby tylko np. 2 kompatybilne z odtwarzanym w danym momencie trybem, np. Dolby Digital + i jeden z THX.
Pure audio dostępne tylko z przycisku na amplitunerze ale to w zasadzie tryb do złącz analogowych i pewnie dlatego tak to zorganizowali. Niemniej jednak szkoda, bo bez trybu Pure Audio mamy cały czas na wyświetlaczu informacje o kanale i rodzaju tryby dźwięku a w Pure Audio świeci tylko niebieska dioda.
Wszystko działa trochę szybciej w sensie wybieranie utworów z dysku, przełączanie się pomiędzy nimi.
Odsłuchy.
To co od razu rzuca się w uszy to odchudzony dźwięk bezpośrednio z dysku podpiętego do ampli. Czytelniejszy i nie zlany bas ale jednak chudziej wszędzie.
Po podpięciu zewnętrznego źródła w moim przypadku jest to XBOX ONE S przez HDMI od razu jest zauważalnie lepiej. Tłuściej ale nie za bardzo i nadal kontrola nad basem. Tego głównie brakowało mi w TX-RZ820, tam ja nie dostrzegałem różnicy między odtwarzaniem bezpośrednio z HDD a źródłem zewnętrznym z tego samego HDD.
Ale największą różnica i to oczywiście dziwne nie jest ale cieszy, że taka występuje, jest po podpięciu zewnętrznego źródła przez dobry przetwornik DAC. Tu następuje deklasacja przetwornika Onkyo. Dźwięk nabiera masy, przestrzeni, jest rozdzielczy, bas schodzi na prawdę nisko i jest nadal kontrolowany.
Szkoda, że inżynierowie z Onkyo nie postarali się lepiej z własnym odtwarzaczem systemowym i przetwornikiem ale widocznie księgowi mieli więcej do powiedzenia w tej kwestii.
Konfiguracja: Onkyo TX-RZ830, HDD, XBOX ONE S, HDMI, Heco Celan 702, QED Genesis Silver Spiral w bi-ampingu