Czołem Panowie
Tydzień pełny nie minął, Onkyo RZ 830 grzeje codziennie po kilka, kilkanaście godzin Żona, czasami głośniej, ogólnie średnio-głośno lub ciszej.
Niestety na Dali Concept (Center) na części kanałów (NC+, starszy dekoder Turbo Box z 500GB HDD) słuchać się nie da sporej części - kwestie mówione strasznie syczące, aż uszy bolą. (Bodajże kanały TVN'u głównie, ale na niektórych innych podobnie).
Albo Onkyo tak bezlitośnie silną kompresję/podbarwienia nadawcy przekazuje/obnaża, albo Harman tak dobrze radził sobie z tą kompresją/podbarwieniami.
Spróbuję jeszcze dzisiaj podmienić przewód do Dali Concept (jest coś na srebrzonym drucie) na Kimber'a 4VS. Sprawdzę też jak mi czasu starczy, jak toto działa na zwykłym CD'ku ONKYO DX-7111 z wymieniony OPA'mi na Burr Brown'a) na dobrej płycie CD.
Zdecydowanie pasuje mi lepsze odtwarzanie audio na tyłach przez Onkyo, a także ogólnie programy DSP (choć te w HK i tryb AUTO, gdzie po otrzymaniu sygnału DD/DTS/DTS-HD MA ampli sam się przełączał na właściwy tryb, czego tutaj nie udało mi się jeszcze opanować...).
Przede wszystkim mniej problemów z sygnałem 4K i (e)ARC z TV (Phil 8102).
Do HK nie chciałem kupować separatora sygnału z HDMI ARC na video/audio, ale może to niegłupi (i tańszy) pomysł.
Czy ktoś z Was przesyła sygnał DTS/DTS-HD/Dolby Atmos z TV (zwłaszcza Philips 65PUS8102) do tego ampli i DTS/DTS-HS/Atmos działają 1:1? W jaki tryb ampli należy przestawić?
Z góry dzięki i Dosiego Roku!