No widzisz, chciales zaczynac zmiany nie tam gdzie jest to najbardziej wskazane. Zdecydowanie najslabszym elementem twojego zestawu obecnie sa kolumny Jamo, ktorych wymiana bedzie miala zdecydowany wplyw na polepszenie brzmienia KD a szczegolnie Stereo. Masz dosc wysoki model BD wiec jego mozliwosci brzmieniowe sa na dobrym poziomie, takze ja bym sie teraz na twoim miejscu nastawil na kolumny.
Sluchaj dzis zrobilem sobie maly tescik brzmienia HDMI, Optyka i Analogu z mojego BD Panasonica i o to moje wnioski.
HDMI, najgorzej nie ma co pisac, optyk lepsza scena, bas i wogole brzmienie bardziej selektywne, analog czyli brzmienie kreowane przez DAC w blu ray - podbity srodek pasma przez co dzwiek bardziej hmm "szorstki", generalnie nie ma sie do czego przyczepic.
Nastepnie wlaczylem w BD funkcje Remaster ktora podnosi czestotliwosc CD z 44.1 do 88.2kHz
-HDMI pozostal na ostatnim miejscu, choc jest troszke lepiej niz przy zwyklym 44.1
-Optyk powiedzialbym ze ten sam poziom co Analog, moze nawet troszke lepiej. Dobra dynamika, brzmienie selektywne i bardziej miekkie od analogu ktory pozostal raczej na tym samym poziomie co przed wlaczeniem remasteru do 88.2kHz. W tej chwili mialbym dylemat ktore polaczenie wybrac, delikatnie wskazalbym na optyk ze wzgledu na "delikatniejsze" brzmienie.
Testowane na Queen - Innuendo Remastered 2011 Audio CD.