Odtwarzacz CD vs Bluray?

gerus6

Active member
Bez reklam
Wiem, że dobre, bo sam je posiadam, ale to nie zmienia faktu, że są to kolumny niskobudżetowe :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

collider

New member
Bez reklam
Wiem, że dobre, bo sam je posiadam, ale to nie zmienia faktu, że są to kolumny niskobudżetowe :)

Przypatrując się tej dyskusji powoli zaczynam tracić orientację, które kolumny są które :). Skoro odbiegliśmy już tak mocno od tematu CDeków to może w takim razie ktoś wyjaśni mi, które głośniki będą dobre dla mojego amplitunera skoro Dali Zensor raczej są do półki wyżej a Jamo 426 to takie bieduszki choć grają u mnie śmiało :)?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Nikt nie udzieli Ci jednoznacznej odpowiedzi. Ja moge powiedzieć że Dali grają lepiej od Jamo. Nawet cena sama mówi za siebie 1400zł vs 3,5k, ale czy Tobie przypodobają się Dali, Klipsch, KEF, Taga czy MA to juz nie wiadomo. Należy odsłuchac i samemu podjąć decyzję. Nie ma tak, że tylko jeden zestaw zgrywa się świetnie z Pioneerem, a inny zestaw z Denonem. O tym decyduje gust słuchacza.

gerus6

Active member
Bez reklam
Przypatrując się tej dyskusji powoli zaczynam tracić orientację, które kolumny są które :). Skoro odbiegliśmy już tak mocno od tematu CDeków to może w takim razie ktoś wyjaśni mi, które głośniki będą dobre dla mojego amplitunera skoro Dali Zensor raczej są do półki wyżej a Jamo 426 to takie bieduszki choć grają u mnie śmiało :)?
Dali Zensor7 na pewno będą dużo lepsze od Jamo 426

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
To, że Dali Zensor są kolumnami niskobudżetowymi, to tak uważa sama firma Dali :), a zarobki w pl i cena u nas tych kolumn to już inna sprawa.

Kwestia nazewnictwa, Porsche tez ma "budzetowe" modele ;) , jak zwal tak zwal, co nie zmienia faktu ze u pewnych czolowych producentow te "budzetowki" beda i tak o klase wyzsze o od tych typowych, jak chociazby Jamo. Sonusy tez maja "budzetowki" w swojej ofercie, a ile kosztuja nie musze pisac :)

collider

New member
Bez reklam
Nikt nie udzieli Ci jednoznacznej odpowiedzi. Ja moge powiedzieć że Dali grają lepiej od Jamo. Nawet cena sama mówi za siebie 1400zł vs 3,5k, ale czy Tobie przypodobają się Dali, Klipsch, KEF, Taga czy MA to juz nie wiadomo. Należy odsłuchac i samemu podjąć decyzję. Nie ma tak, że tylko jeden zestaw zgrywa się świetnie z Pioneerem, a inny zestaw z Denonem. O tym decyduje gust słuchacza.

Zgadza się cena mówi wiele, ale nie wszystko. Jedno zostało ustalone, że Zensory mogą okazać się zbyt dobre dla mojej budżetówki by to docenić więc pytanie jakie głośniki, które dadzą poprawę w stosunku do Jamo 426 a cenowo nie będą balansować na krawędzi kosmosu? Może Jamo 606?

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Popieram. Dlaczego? Kłopotliwe w ustawieniu, mało kontrolowany i dudniący bas, jazgotliwa góra pasma. Nie pamiętam jaki metraż?, ale jak rozważamy zakup Dali Zensor 5 a wcześniej Jamo 426, to podejrzewam że ok 16mkw? to te Jamo 606 by były za duże. Sam je testowałem w 15mkw i była kicha. Te Jamo sa dobre do kina, ale jak juz w grę wchodzi odsłuch stereo to bym je odradził.

Whiplash

New member
Bez reklam
Jamo tez odradzam, takie "plastiki" marketowe. Panie kolego, ty chcialbys kupic zestaw 5.0, 5.1 czy stereo? Jak najbardziej powinienes posluchac jak graja Zensory, JBL Studio, Wharfedale diamond 10.6, jesli jestes w stanie doplacic to 10.7 wg mnie sa ekstra, ew. cos z Monitor Audio. Kolumn jest wiele wiec jest w czym wybierac.

collider

New member
Bez reklam
Najpierw to ja chcialem kupic CD player, ale temat niebezpiecznie zszedl na kable a potem na glosniki :). Kolumny planuje kupic w nieodleglej przyszlosci, ale to nie jest mega pilne i nie na teraz. Glownie chodzilo mi o opinie zwiazana z tematem, ale pod przemoca wplynalem na nieznane wody ;).

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Whiplash

New member
Bez reklam
No widzisz, chciales zaczynac zmiany nie tam gdzie jest to najbardziej wskazane. Zdecydowanie najslabszym elementem twojego zestawu obecnie sa kolumny Jamo, ktorych wymiana bedzie miala zdecydowany wplyw na polepszenie brzmienia KD a szczegolnie Stereo. Masz dosc wysoki model BD wiec jego mozliwosci brzmieniowe sa na dobrym poziomie, takze ja bym sie teraz na twoim miejscu nastawil na kolumny.

Sluchaj dzis zrobilem sobie maly tescik brzmienia HDMI, Optyka i Analogu z mojego BD Panasonica i o to moje wnioski.

HDMI, najgorzej nie ma co pisac, optyk lepsza scena, bas i wogole brzmienie bardziej selektywne, analog czyli brzmienie kreowane przez DAC w blu ray - podbity srodek pasma przez co dzwiek bardziej hmm "szorstki", generalnie nie ma sie do czego przyczepic.

Nastepnie wlaczylem w BD funkcje Remaster ktora podnosi czestotliwosc CD z 44.1 do 88.2kHz

-HDMI pozostal na ostatnim miejscu, choc jest troszke lepiej niz przy zwyklym 44.1
-Optyk powiedzialbym ze ten sam poziom co Analog, moze nawet troszke lepiej. Dobra dynamika, brzmienie selektywne i bardziej miekkie od analogu ktory pozostal raczej na tym samym poziomie co przed wlaczeniem remasteru do 88.2kHz. W tej chwili mialbym dylemat ktore polaczenie wybrac, delikatnie wskazalbym na optyk ze wzgledu na "delikatniejsze" brzmienie.

Testowane na Queen - Innuendo Remastered 2011 Audio CD.

Ostatnia edycja:

WiTT

New member
Bez reklam
Koledzy, strasznie demonizujecie HDMI, chyba trochę nie potrzebnie. Bo gdyby były takie dramatyczne spadki jakości to jaki sens byłby podniecania się DTS MA czy Dolby TrueHD?

Poza tym wystarczy zdjąć dekodowanie z BR i obciążyć tym ampli. Jeśli ktoś ma bardzo budżetowe BR to powinno poprawić brzmienie.

Whiplash

New member
Bez reklam
No wlasnie WiTT, jitter wystepuje w przypadku przesylania dzwieku rozkodowanego PCM lub MultiCh. PCM, nie wiem jak jest w przypadku kiedy PCM5.1 jest juz nagrany na plycie, w przypadku bitsreamu jitter nie wystepuje bo to jest paczka bitow ktore sa dopiero "otwierane" w amplitunerze.

WiTT

New member
Bez reklam
Czyli wg. tej teorii, jeśli na płycie BD mamy dźwięk PCM 5.1 - czyli teoretycznie najlepszy dla koncertów BD - to podłączenie po HDMI do amplitunera będzie gorsze niż gdybyśmy użyli np. DTS Master Audio przesłane jako bitstream? :shock:

Do góry