Heh, podałem ten przykład bo to jeden z nielicznych koncertów na BD który posiada LPCM. W sumie byłem ciekaw czy coś mnie zaskoczy w barwie i jakości dźwięku, ale muszę stwierdzić z ręką na sercu, że porównując do innych koncertów ze ścieżką DTS MA lub Dolby TrueHD to nie umiałbym wskazać różnic pomiędzy tymi kodowaniami.WiTT, tak czulem ze podasz przyklad tego wydawnictwa. Rzeczywiscie tu PCM ma najlepsze parametry, DTS MA jest gorszy i moze dlatego slyszysz ze PCM gra lepiej co nie znaczy ze jakbys go wyslal Analogiem 5.1 aby nie bylo jittera brzmienie mgloby byc jeszcze lepsze. Druga sprawa jest taka, choc nie wiem czy dobrze mowie, nie wiem czy jak jest gotowy PCM na plycie BD i jest on wysylany do ampli to moze wtedy nie ma jitter, ktory pojawia sie przy probkowaniu dzwieku z plyty CD gdzie zegar moze sie gubic. Przemek moze to opisze.
płyta ma taką średnicę-bo nasze odtwarzacze mają takie otworki -większa chyba by się nie zmieściła :bober:hans 2 - ja wiem że chcesz się "pokazać" ale na prawdę trzeba sporo czasu aby to mniej więcej opanować .Nie wystarczy przeczytać dwóch haseł w "Wikipedii" (pisanej przez amatorów ) .Gdybym był złośliwy to bym zapytał Ciebie dlaczego płyta CD ma 12cm średnicy ? podejrzewam ,że nie wiesz ,a odpowiedzi w "Wikipedii" nie znajdziesz
PCM (pulse code modulation) jest bardzo skomplikowanym procesem ,to jest temat na trochę większe wypracowanie
Stary, chodzilo nam o to ze bitstream to wyslanie do amplitunera strumienia bitow, PCM to rozkodowanie bitstreamu w odtwarzaczu i wsylanie dzwieku do amplitunera w postaci MultiCH PCM...
Collider ustaw sam bitstream, cholera wie co to jest ten mix..
WiTT, tak czulem ze podasz przyklad tego wydawnictwa. Rzeczywiscie tu PCM ma najlepsze parametry, DTS MA jest gorszy i moze dlatego slyszysz ze PCM gra lepiej co nie znaczy ze jakbys go wyslal Analogiem 5.1 aby nie bylo jittera brzmienie mgloby byc jeszcze lepsze. Druga sprawa jest taka, choc nie wiem czy dobrze mowie, nie wiem czy jak jest gotowy PCM na plycie BD i jest on wysylany do ampli to moze wtedy nie ma jitter, ktory pojawia sie przy probkowaniu dzwieku z plyty CD gdzie zegar moze sie gubic. Przemek moze to opisze.
Dalej, chcialem sie z wami jeszcze podzielic jednym spostrzezeniem z wczoraj, mianowice nie wiem czy to akustyka (sciany z "wytlaczankami") ale Onkyo 626 w Pure Audio zagralo dla mnie z taki wykopem ze mi szczena opadla. Fakt gory bylo bardzo duzo, jazgot niemilosierny ale dynamika a co najwaznijesze bass byl tak fajnie akcentowany, mocne zwarte uderzenia. W moim Denonie w trybie direct o czyms takim nie ma mowy. Kolumny byly tez jakies nie bogate, 1400 za pare. Myslicie ze to akustyka czy moj denon ma tak slaby bass sam z siebie?
Ten bas był zasługą głośników, a nie amplituneraA czy przy tym MIX to z DTS HD nie robi zwyklego, miksujac jakies dodatkowe sciezki? Ustaw sam Bitstream bedzie najbezpieczniej.
WiTT teraz wszyscy producenci okrajaja swoje urzadzenia. Dla mnie np. nie zrozumiale jest dlaczego drogie odtwarzacze np. Denony, Marantze itd nie posiadaja analog 5.1. Rozumiem ze w tanich czytnikach za pare zlotych nie bedzie takich rzeczy ale jak placi sie 1500zl za Blu ray to czlowiek nie chce byc ograniczany. Wracajac do Onkyo, teraz widze ile warte sa nasze pokoje pod wzgledem akustyki. Fakt brzmienie mi sie nie podobalo, strasznie duzo srodka i gory. Bylo szczegolowe ale dla mnie za bardzo wyostrzone, wole bardziej stonowany dzwiek, aczkolwiek ten bass mnie powalil. Takiego zejscia, uderzenia, miekkosci plastycznosci basu z amplitunera onkyo nigdy bym sie nie spodziewal.
A czy przy tym MIX to z DTS HD nie robi zwyklego, miksujac jakies dodatkowe sciezki? Ustaw sam Bitstream bedzie najbezpieczniej.
WiTT teraz wszyscy producenci okrajaja swoje urzadzenia. Dla mnie np. nie zrozumiale jest dlaczego drogie odtwarzacze np. Denony, Marantze itd nie posiadaja analog 5.1. Rozumiem ze w tanich czytnikach za pare zlotych nie bedzie takich rzeczy ale jak placi sie 1500zl za Blu ray to czlowiek nie chce byc ograniczany. Wracajac do Onkyo, teraz widze ile warte sa nasze pokoje pod wzgledem akustyki. Fakt brzmienie mi sie nie podobalo, strasznie duzo srodka i gory. Bylo szczegolowe ale dla mnie za bardzo wyostrzone, wole bardziej stonowany dzwiek, aczkolwiek ten bass mnie powalil. Takiego zejscia, uderzenia, miekkosci plastycznosci basu z amplitunera onkyo nigdy bym sie nie spodziewal.
Panowie, amplituner mam w szafce. Po bokach ma z 10cm luzu, od gory z 4cm szafka bez plec i drzwi z przodu, takze wentylacja z kazdej strony, nie bedzie mu za goraco?
A czy przy tym MIX to z DTS HD nie robi zwyklego, miksujac jakies dodatkowe sciezki? Ustaw sam Bitstream bedzie najbezpieczniej.