Odtwarzacz CD vs Bluray?

hans2

Banned
przypomne tylko ze to Ty wklejales ostatnio solidny kawalek z obrazkami.
teraz piszesz nie na temat i wtedy tez to zrobiles.
zamiast argumentow widze tylko przytyk ad personam.

Whiplash

New member
Bez reklam
Stary, chodzilo nam o to ze bitstream to wyslanie do amplitunera strumienia bitow, PCM to rozkodowanie bitstreamu w odtwarzaczu i wsylanie dzwieku do amplitunera w postaci MultiCH PCM...
Collider ustaw sam bitstream, cholera wie co to jest ten mix..

WiTT, tak czulem ze podasz przyklad tego wydawnictwa. Rzeczywiscie tu PCM ma najlepsze parametry, DTS MA jest gorszy i moze dlatego slyszysz ze PCM gra lepiej co nie znaczy ze jakbys go wyslal Analogiem 5.1 aby nie bylo jittera brzmienie mgloby byc jeszcze lepsze. Druga sprawa jest taka, choc nie wiem czy dobrze mowie, nie wiem czy jak jest gotowy PCM na plycie BD i jest on wysylany do ampli to moze wtedy nie ma jitter, ktory pojawia sie przy probkowaniu dzwieku z plyty CD gdzie zegar moze sie gubic. Przemek moze to opisze.

Dalej, chcialem sie z wami jeszcze podzielic jednym spostrzezeniem z wczoraj, mianowice nie wiem czy to akustyka (sciany z "wytlaczankami") ale Onkyo 626 w Pure Audio zagralo dla mnie z taki wykopem ze mi szczena opadla. Fakt gory bylo bardzo duzo, jazgot niemilosierny ale dynamika a co najwaznijesze bass byl tak fajnie akcentowany, mocne zwarte uderzenia. W moim Denonie w trybie direct o czyms takim nie ma mowy. Kolumny byly tez jakies nie bogate, 1400 za pare. Myslicie ze to akustyka czy moj denon ma tak slaby bass sam z siebie?

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Whiplash, przeciez dobrze wiesz, ze akustytka to podstawa. Chyba Tobie nie trzeba tego tlumaczyc? Nie sadze, a raczej jestem pewien, ze Twoj Denon pod tym wzgledem nie kuleje w zestawieniu z Onkyo, szczegolnie ze piszesz o trybie PD. Zabierz swojego Denka, do salonu i sprawdz, ja bym tak uczynil. Chwila roboty, a doswiadczenie na lata. Jest jeszcze taki myk, ze faktycznie te fronty arcyciekawie zgraly sie z tym Onkyo + wzorowa akustyka i mamy rozwiazanie zagadki.

Whiplash

New member
Bez reklam
Nie no wiesz bylem zdumiony.. Az sobie po powrocie do domu wlaczylem jeszcze raz ta plytke, odkrecilem volume no i ogien. Niestety bass krotki i plytki a w onkyo to stopa perkusji miala dupniecie jak sub.. Mimo ze jestem dociekliwy ale nie zafunduje sobie juz tej przyjemnosci lezenia za stolikiem, zgiety w chinskie 8 i podlaczanie wszystkich kabli na nowo ;) Ze w sklepie kazdy sprzet gra rewelacyjnie, postawi sie byle jak kolumny, stanie w drzwiach a mimo to brzmi ekstra. W domu kolumny ustawiane na cm, skrecanie, odstawianie a i tak nie brzmi jak by sie tego chcialo.

WiTT

New member
Bez reklam
WiTT, tak czulem ze podasz przyklad tego wydawnictwa. Rzeczywiscie tu PCM ma najlepsze parametry, DTS MA jest gorszy i moze dlatego slyszysz ze PCM gra lepiej co nie znaczy ze jakbys go wyslal Analogiem 5.1 aby nie bylo jittera brzmienie mgloby byc jeszcze lepsze. Druga sprawa jest taka, choc nie wiem czy dobrze mowie, nie wiem czy jak jest gotowy PCM na plycie BD i jest on wysylany do ampli to moze wtedy nie ma jitter, ktory pojawia sie przy probkowaniu dzwieku z plyty CD gdzie zegar moze sie gubic. Przemek moze to opisze.
Heh, podałem ten przykład bo to jeden z nielicznych koncertów na BD który posiada LPCM. W sumie byłem ciekaw czy coś mnie zaskoczy w barwie i jakości dźwięku, ale muszę stwierdzić z ręką na sercu, że porównując do innych koncertów ze ścieżką DTS MA lub Dolby TrueHD to nie umiałbym wskazać różnic pomiędzy tymi kodowaniami.
Poza tym, NAD w moim BD zrezygnował z wyjść analogowych. Widać sami stwierdzili, że przy takim sposobie nagrywania płyt BD nie będzie to miało znaczenia. Oczywiście w menu ustawione jest bitstream.

--edit--
właśnie doczytałem w swojej instrukcji, że mój BD w postaci "Primary Pass-Thru" przesyła również LPCM nietknięte... ciekawostka :)

Co do Onkyo 626 i odsłuchu - zdecydowanie sala odsłuchowa zrobiła swoje :)

maniekn274

New member
Bez reklam
hans 2 - ja wiem że chcesz się "pokazać" ale na prawdę trzeba sporo czasu aby to mniej więcej opanować .Nie wystarczy przeczytać dwóch haseł w "Wikipedii" (pisanej przez amatorów ) .Gdybym był złośliwy to bym zapytał Ciebie dlaczego płyta CD ma 12cm średnicy ? podejrzewam ,że nie wiesz ,a odpowiedzi w "Wikipedii" nie znajdziesz

PCM (pulse code modulation) jest bardzo skomplikowanym procesem ,to jest temat na trochę większe wypracowanie
płyta ma taką średnicę-bo nasze odtwarzacze mają takie otworki -większa chyba by się nie zmieściła :p:bober:

collider

New member
Bez reklam
Stary, chodzilo nam o to ze bitstream to wyslanie do amplitunera strumienia bitow, PCM to rozkodowanie bitstreamu w odtwarzaczu i wsylanie dzwieku do amplitunera w postaci MultiCH PCM...
Collider ustaw sam bitstream, cholera wie co to jest ten mix..

Dalej, chcialem sie z wami jeszcze podzielic jednym spostrzezeniem z wczoraj, mianowice nie wiem czy to akustyka (sciany z "wytlaczankami") ale Onkyo 626 w Pure Audio zagralo dla mnie z taki wykopem ze mi szczena opadla. Fakt gory bylo bardzo duzo, jazgot niemilosierny ale dynamika a co najwaznijesze bass byl tak fajnie akcentowany, mocne zwarte uderzenia. W moim Denonie w trybie direct o czyms takim nie ma mowy. Kolumny byly tez jakies nie bogate, 1400 za pare. Myslicie ze to akustyka czy moj denon ma tak slaby bass sam z siebie?

Bitstream mix w Pioneer Bdp 430 oznacza dokładnie to:
decodes primary, secondary and effect audio streams together into PCM audio, then re-encodes the PCM audio into DTS bitstream.
Niby rozumiem ale technicznie nie wiem co ma na myśli to wyjaśnienie. Czyli mówisz ustawić na bitstream?

Whiplash

New member
Bez reklam
A czy przy tym MIX to z DTS HD nie robi zwyklego, miksujac jakies dodatkowe sciezki? Ustaw sam Bitstream bedzie najbezpieczniej.

WiTT teraz wszyscy producenci okrajaja swoje urzadzenia. Dla mnie np. nie zrozumiale jest dlaczego drogie odtwarzacze np. Denony, Marantze itd nie posiadaja analog 5.1. Rozumiem ze w tanich czytnikach za pare zlotych nie bedzie takich rzeczy ale jak placi sie 1500zl za Blu ray to czlowiek nie chce byc ograniczany. Wracajac do Onkyo, teraz widze ile warte sa nasze pokoje pod wzgledem akustyki. Fakt brzmienie mi sie nie podobalo, strasznie duzo srodka i gory. Bylo szczegolowe ale dla mnie za bardzo wyostrzone, wole bardziej stonowany dzwiek, aczkolwiek ten bass mnie powalil. Takiego zejscia, uderzenia, miekkosci plastycznosci basu z amplitunera onkyo nigdy bym sie nie spodziewal.

gerus6

Active member
Bez reklam
A czy przy tym MIX to z DTS HD nie robi zwyklego, miksujac jakies dodatkowe sciezki? Ustaw sam Bitstream bedzie najbezpieczniej.

WiTT teraz wszyscy producenci okrajaja swoje urzadzenia. Dla mnie np. nie zrozumiale jest dlaczego drogie odtwarzacze np. Denony, Marantze itd nie posiadaja analog 5.1. Rozumiem ze w tanich czytnikach za pare zlotych nie bedzie takich rzeczy ale jak placi sie 1500zl za Blu ray to czlowiek nie chce byc ograniczany. Wracajac do Onkyo, teraz widze ile warte sa nasze pokoje pod wzgledem akustyki. Fakt brzmienie mi sie nie podobalo, strasznie duzo srodka i gory. Bylo szczegolowe ale dla mnie za bardzo wyostrzone, wole bardziej stonowany dzwiek, aczkolwiek ten bass mnie powalil. Takiego zejscia, uderzenia, miekkosci plastycznosci basu z amplitunera onkyo nigdy bym sie nie spodziewal.
Ten bas był zasługą głośników, a nie amplitunera ;)

collider

New member
Bez reklam

Dlatego też, jak wspominałem w innym poście, często zestawy tzw. plastiki potrafią zrobić pioronujące wrażenie w sklepie a co dopiero "gruby" sprzęt.

Ostatnia edycja:

WiTT

New member
Bez reklam
Whiplash - w sumie to mi podpowiedziałeś myśl na nowy wątek, czemu daliśmy tyle $ a producent i tak czegoś nie zaimplementował :D Chyba założę taki wątek, czego nam brakuje w naszych systemach KD ;)

Whiplash

New member
Bez reklam
No Paweł zabij mnie, za cholere nie wiem co to za kolumny. Watpie aby to one gra tak fajnie, w sali odsluchowej co by nie wlaczyl to gra elegancko, potem w domu jest szok. Pamietam jak sluchalem Denona z Waflami 9.6, direct a tu spory bas, fajna srednica gora szczegolowa no miod. Pozyczylem od kolegi, odpalam w pokoju a tu bieda, brzmienie moze mialo taki sam charakter ale tak zaznaczonego basu juz nie bylo..

Panowie, amplituner mam w szafce. Po bokach ma z 10cm luzu, od gory z 4cm szafka bez plec i drzwi z przodu, takze wentylacja z kazdej strony, nie bedzie mu za goraco?

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam

MI tam zawsze sie wydawalo ze onkyo gra mocniej basem i generalnie bardziej dynamiczniej od denona,( denon dla mnie jest cieplym amplitunerem ), tylko onkyo gory ma za to wiecej, a nie wszystkim to pasuje ale to moze moje spostrzezenie... a dlaczego tak robia odnosnie np ze nie wkladaja analogu 5.1 w bluray? Prosta sprawa kazda pierdola to jest taniej. Zobacz ile kosztowal bluray denona 3313 jak wszedl prawie 5 tys.... po kilku miesiacach kosztuje w granicach 3300 zobacz jaka maja przebitke i dalej jeszcze zarabiaja. Czy cos takiego jest normalne?

Whiplash

New member
Bez reklam
Zawsze tak jest, nowosc jest mega droga dopiero za jakis czas cena robi sie mniej wiecej adekwatna do produktu. Moj denon ma z tylu tyle wejsc ze glowa boli, na kazdy tryb DVD CD TV itd kilka mozliwosci podlaczenia, od hdmi przez coax optyka konczac na analogu, o wejsciu 5.1 nie wspomne. A teraz co 6 HDMI i ze 3 wejscia analogowe, jeden opyt i czesc.

Jeszcze wracajac do Upsamplingu w CD, tak sobie poczytalem troszke i generalnie im wieksza czestotliwosc tym lepiej, sam zauwazylem ze sluchajac na 88.2 jest wieksza selektywnosc i szczegolowosc. U mnie BD tez ma opcje upsamplingu do 88.2 z CD i 96kHz z 48kHz. Myslicie ze podkreca tez z 16bitow do 24 czy raczej nie?

przemko77

Well-known member
Bez reklam
upsampling jest takim wybiegiem przecież dzięki niemu nie zwiększa się liczba informacji dlatego podnoszenie go w nieskończoność raczej nie ma sensu - po prostu problemem jest standard płyty CD a szczególnie obcięcie górnego pasma przenoszenia.W przypadku upsamplingu asynchronicznego uzyskuje się 24/96 khz ,albo 24/192 khz taki sygnał z reguły obciążony jest mniejszym jitterem . Większość odtwarzaczy umożliwia konwertowanie sygnału 96khz na 48khz.W przypadku upsamplingu synchronicznego uzyskuje się kolejne wielokrotności częstotliwości próbkowania CD 44,1khz ,88,2khz - 176,6 khz ......

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Skoro jest dostępny to ma sens , zresztą sam stwierdzasz ,że na odsłuchach wypada lepiej

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Sam nie wiem czy lepiej, po wlaczeniu upsamplingu troszke traci sie na basie a moze takie mam wrazenie bo wiecej slychac gory? Teraz musze sie zdecydowac czy przy muzyce z CD korzystac z DAC w blu ray czy lepiej wyslac sygnal cyfrowo do DAC w Denonie. Dzwiek z blu ray jest taki lekko przytlumiony, mam wrazenie jakby czesc pasma byla gdzies zgubiona w porownaniu do dzwieku wykorzystujac DAC denona, tu brzmienie jest tak bardziej swobodne, jasne, moze z krotszym basem ale napewno bardziej zywe.

Do góry