Odtwarzacz CD vs Bluray?

hans2

Banned
Mam jeszcze jedno pytanie, jak sie ma kabel optyczny/coaxialny do HDMI pod wzgledem Jittera? Bo moze lepszym wyjsciem i o wiele tanszym jest podlaczenie Optyka (tylko takie mam wyjscie w BD) do amplitunera i przesylac muzyke z CD po tym kablu i korzystac z DAC w moim AVR, ktory moze byc lepszy niz ten w BD za 600zl ? Slyszlem ze HDMI ma najgorsza jakosc dzwieku jesli chodzi o CD PCM, optyk czy coaxial jest lepszy a miedzy nimi roznicy ciezko wylapac to prawda?

z tego co wiem optyk powinien miec duzo mniejszy jitter.
sprawdz, moze sie wyleczysz z zakupow :)

w zwyklych bd typu samsung nie oczekiwalbym dobrego toru analogowego.
chyba najbardziej fair bedzie porownywanie po spdif.
i nie wiem czy roznica bedzie wtedy taka duza.

o jeszcze cos takiego znalazlem, jitter spdif vs hdmi (w pikosekundach):
Model: S/PDIF / HDMI
Denon AVR-3808A: 560 / 3700
Onkyo TX-NR906: 470 / 3860
Pioneer SC-LX81: 37 / 50
Yamaha RX-V3900: 183 / 7660

Ostatnia edycja:

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Dajcie spokój z tym jitterem ,jakbyście kupowali klocki po 10 -15 tyś sztuka to wtedy może by to miało duże znaczenie
"Whiplash" połączenie optyczne jest najgorsze ze wszystkich i jeżeli jest możliwość należy go unikać .Najlepiej wyprowadzić sygnał wykorzystując cyfrowe wyjście elektryczne S/PDIF ,tak się robi w przypadku odtwarzaczy dzielonych (napęd+C/A)

hans2

Banned
teraz poplynales, przeciez spdif optyczny a spdif elektryczny to to samo.
nawet optyk ma ta zalete ze nie jest wrazliwy na zaklocenia elektromagnetyczne.
oswiec mnie, czemu optyk mialby byc gorszy?

maniekn274

New member
Bez reklam
Witam,
tak sobie czytam, czytam i odnoszę wrażenie, że coś istotnego bardzo pomijacie !
Co z prawdziwymi firmami Audio STEREO ?

Cambridge Audio Topaz CD5 CD player

Ten CD5 za 890 zł, a już CD10 za 1100 zł pozwoli Wam usłyszeć prawdziwe "stereo"
Nie tylko kanał prawy i kanał lewy .
Będzie również "scena" - przód i tył.

Pozdr.
to fakt,a po rabacie za 700pln go dostanie.Czytałem że ludzie do wysokich modeli wzmacniacza jak na razie kaski na dedykowany CD do tego wzmaka nie mieli to ten sprzęt jako najtańszy i najlepszy kupowali żeby cosik grało.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
kabel cyfrowy optyczny i elektryczny (coax) to nie to samo

608045opto.jpg

w optycznym wykorzystuje się światło przewodnikiem są sztuczne włókna (np.nylon) chodzi o to żeby dobrać taki materiał w którym współczynnik załamania i pochłaniania światła jest najmniejszy .Wadą kabli optycznych jest wrażliwość na zginanie -tzn kabel nie może być zgięty pod dużym kątem ,drugą kwestią kluczową jest precyzja wtyczek - konstrukcja musi zapewniać aby światło nie wchodziło i wychodziło w innych miejscach niż tylko przez końcówki

285832coax.jpg

kabel cyfrowy elektryczny (coaxial) przewodnikiem jest metal (miedź ,srebro albo inne kombinacje ) kluczowe jest zapewnienie dokładnej impedancji 75 ohm ,oraz precyzja wykonania samego ekranu

Ludzie - przecież to są podstawowe rzeczy ,na prawdę tego nie wiecie :confused:

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Wlasnie, ten cholerny jitter.. Tak to by sie podlaczylo HDMI i cala obrobka dzwieku lezala by w amplitunerze. Skoro mowicie ze jest taka roznica miedzy nawet wysokimi blu ray jak Denon 3313 w porownaniu do CD to jaka przepasc powinna byc miedzy moim BD panasonica za 600zl a np. CD Denona, znowu mnie kusicie abym wydal kase na osobne CD nawet posiadajac amplituner.

Dalej czy tylko odtwarzacz HK "skaluje" dzwiek do 384kHz czy inne CD tez podnosza czestotliwosc? Co sadzicie o Denonie DCD 520, ew czy warto doplacac do DCD 720 ze wzgledu na procesor AL32?

warto kupic kolego tylko nei wiem jaka u ciebie bedzie roznica wiec lepiej to przetestowac ale u mnie jest to widoczne inaczej nie wywalilbym dobrych kilku tys zeby miec dla zabawy osobno cd. A jesli chodzi o denony to przynajmniej z tego co ja wyczytalem i co sprzedawcy mowia to warto jest dolozyc do 720... Ale to tak naprawde musisz sprawdzic sam bo mzoe z twoim amplitunerem nie odczujesz takiej roznicy jak chcialbys poczuc...

hans2

Banned
kabel cyfrowy optyczny i elektryczny (coax) to nie to samo
Ludzie - przecież to są podstawowe rzeczy ,na prawdę tego nie wiecie :confused:

no patrz, niepotrzebnie sie produkujesz bo ja to doskonale wiem :)
mogles ta energie spozytkowac na to zeby napisac dlaczego po optyku jest twoim zdaniem tak zle w przeciwienstwie do spdif elektrycznego.

Whiplash

New member
Bez reklam
Lolek, wiem dlatego jak pisalem wczesniej ide w poniedzialek pobawic sie troche BD i CD zobaczymy czy jest jakas wieksza roznica.

Przemko, odp. nie na temat.. Ja tez sie pytam dlaczego niby optyk jest najgorszym kablem jesli chodzi o audio hmm? Dlatego ze sygnal elektryczny jest zamieniany na swiatlo a potem spowrotem na elektryczny? Nie mam coax w BD pisalem przeciez wiec mam do wyboru HDMI, opytk, analog. Ja slyszalem ze dzwiek po optyku czy coaxialu ma tak male roznice ze sa one trudne do wychwycenia.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
No widzisz "hans 2" bardzo się cieszę ,że opanowałeś wiedzę na tym poziomie :D

Temat kabli poruszałem w wielu postach .Ile razy można pisać o tym samym ?

Whiplash

New member
Bez reklam
Bo aktualnie omawiamy kwestie dotyczaca kabli? Skoro wyglosiles teze ze optyk to najgorsze polaczenie to prosze o jakies argumenty potwierdzajace a nie wymigiwanie sie od odp. i kierowanie nas na blizej nie okreslone tematy.

collider

New member
Bez reklam
Collider, Zensory to jest calkiem inna polka niz twoje Jamo. Brzmia napewno inaczej, pytanie czy jest sens przy twoim amplitunerze?

1.A dlaczego nie? Przecież na forum panuje ogólna opinia, że głośniki powinny być dużo lepsze od amplitunera co przekłada się na budżet (przynajmnie dwa razy droższe od klocka) :). Widzę, że bardzo niedoceniasz amplitunerów marki Pioneer ??? ;) , nawet tych budżetowych, które niejednokrotnie grają na bardzo porównywalnym poziomie z tymi z wyższej półki a jedyna różnica między wspomnianymi jest taka, że posiadają mniej często niepotrzebnych gadżetów czy wejść.
2.Co to znaczy brzmią inaczej? Inaczej znaczy lepiej, czy tak naprawdę nie wnoszą nic spektakularnego a tylko są pożywką dla wyobraźni?
3. Wracając do playerów CD, jakie urządzenia są w tej chwili godne uwagi (oczywiście w rozsądnej cenie) lub na jakie playery np. używane, nazwę to klasyczne warto zwrócić uwagę. Może są jakieś modele już nie pierwszej młodości, które za mniejsze pieniądze można kupić a zagrają nie gorzej od aktualnych top modeli?

Ostatnia edycja:

Whiplash

New member
Bez reklam
Nie chodzi o to ze nie doceniam, mialem na mysli to ze niskie modele amplitunerow i nie chodzi tu tylko i Pionka ale i Denona, Yamahe i inne firmy kiepsko graja w stereo i podlaczajac do nich drogie kolumny ampli moze nie byc w stanie odpowiednio ich wysterowac i wykorzystac ich pelen potencjal.

Dali zawsze brzmialy dobrze, porownujac je do Jamo napewno kultura brzmienia bedzie na calkiem innym poziomie, szczegolowosc, muzykalnosc, kontrola basu itd.

Jesli cchesz kupowac CD to Denon, Marantz, HK, Cambridge. Jesli chodzi o sprzety "starej daty" to jest ten problem ze kupujesz nie wiadomo co, nie masz zadnej gwarancji ze sprzet nie jest robiony po kosztach i przywleczony z zachodu a wtedy taki zakup mija sie z celem.

gerus6

Active member
Bez reklam
Chciałem tylko dodać, że Dali Zensor są zaliczane do kolumn niskobudżetowych, więc są przeznaczone do takich właśnie amplitunerów :)

collider

New member
Bez reklam
Nie chodzi o to ze nie doceniam, mialem na mysli to ze niskie modele amplitunerow i nie chodzi tu tylko i Pionka ale i Denona, Yamahe i inne firmy kiepsko graja w stereo i podlaczajac do nich drogie kolumny ampli moze nie byc w stanie odpowiednio ich wysterowac i wykorzystac ich pelen potencjal.

Dali zawsze brzmialy dobrze, porownujac je do Jamo napewno kultura brzmienia bedzie na calkiem innym poziomie, szczegolowosc, muzykalnosc, kontrola basu itd.

Jesli cchesz kupowac CD to Denon, Marantz, HK, Cambridge. Jesli chodzi o sprzety "starej daty" to jest ten problem ze kupujesz nie wiadomo co, nie masz zadnej gwarancji ze sprzet nie jest robiony po kosztach i przywleczony z zachodu a wtedy taki zakup mija sie z celem.

W takim razie czuję tu brak konsekwencji w tym co jest propagowane na tym forum. Czyli co złota zasada przy budowie zestawów KD już nie dotyczy urządzeń budżetowych?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Nawet szkoda porównywać Zensory do Jamo 426, to zupelnie inna jakość brzmienia. Co do budżetowych kolumn, to ogólnie większość z Nas się obraca w budżetowkach, bo zarówno Jamo są budżetowymi kolumnami jak i np. MA BX 6. Cięzko określić ta granicę kiedy zaczyna się klasa srednia, wyższa i HI-END, bo każdy ma inne wymagania i kasę przeznaczoną na audio. Dla Nas kolumny za 15k to już luksus, a dla jakiegoś milionera to popierdziawki:) Zakup należy wypośrodkować, bo oczywiście nawet niskobudżetowe ampli napędzą Zensory, ale lepiej na pewno to zagra z lepszym klasowo ampli, a już dużo lepiej ze wzmakiem stereo. Z drugiej strony nie ma co przesadzać i kupowac np. ampli za 6k do takich kolumn, bo już nic więcej z nich się nie wyciśnie i trzeba wtedy znowy pomyslec o lepszych kolumnach. Dlatego się zawsze mawia że elektronika powinna byc ciut tańsza od kolumn albo przynajmniej w podobnej cenie. Chociaż jak już kiedyś pisaliśmy, opieranie się o ceny to takie umowne pojęcie. Ja osobiście do takich Zensor'ków bym kupował ampli w okolicach 2-3k

gerus6 ja bym nie zaliczał Zensorow do kolumn niskobudżetowych, bo jeżeli by tak było to co mozna by było napisać o kolumnach Koda, M-audio, Prism, Taga 606 a nawet Jamo 426/506/606, Obsidianach i całej reszcie? To sa budżetowe ale nie niskobudżetowe. Jezeli komplet 5.0 kolumn kosztuje 1100zl to wydaje mi się że kupując kolumny za 3,5k już mozna mówić o jakimś klasowym awansie?:)

Ostatnia edycja:

gerus6

Active member
Bez reklam
To, że Dali Zensor są kolumnami niskobudżetowymi, to tak uważa sama firma Dali :), a zarobki w pl i cena u nas tych kolumn to już inna sprawa.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No tak, patrzac na to że najdroższe kolumny moga kosztować 2mln $, to obracamy sie w bardzo nisko budżetowych zestawach:) Mniejsza o większość, to dobre kolumienki.

Do góry