Nawet jesli da sie kabel , który potrafi dobrze dociążyć niskie tony ? Nigdy nie słuchałem tych kolumn.
A jak jest z górą w tych kolumnach ?
Rozumiem miałeś wcześniej te kolumny ?
Tellurium Q Ultra Blue od kolegi z forum trafił w moje ręce bo i cena był przystępna.
Wziąłem trochę testowo, ale i wątpiłem abym się na nim zawiódł.
Pozostaje mi niemal tylko potwierdzić to co napisał Bipo.
Pomimo iż w moim zestawieniu Onkyo RZ810 + Klipsch RP nie brakuje basu, na tym kabelku bas stał się jeszcze głębszy i milszy. Generalnie wszystkie tony niskie, średnie i wysokie uzyskały miękkość i oddech, a zarazem nie zostały pozbawione szczegółowości. Sam bas jest teraz bardziej miły dla mojego ucha. Wydaje się jakby miał więcej przestrzeni do grania. Średnie tony też zostały bardziej uwydatnione, a wysokie wygładzone. Na poprzednim kabelku, w niektórych utworach, wysokie tony mogły być zbyt syczące. Powtarzam, tylko w niektórych utworach.
Ale najciekawsze jest to, że wcześniej nie mogłem słuchać muzyki w trybie Direct lub Pure Audio i korzystałem głównie ze Stereo z podkręconym basem i sopranem około +4dB. Teraz Direct ma sens bo muzyka brzmi naprawdę dobrze bez kręcenia gałkami.
Testy (krótkie jak na razie) robiłem na Spotify Premium.
Wcześniej był podpięty kabelek Klotz 4x4mm w połączeniu Bi-wire.
Pewnie jeszcze pokuszę się o zakup zworek do kompletu, albo kupię metr kabelka i zrobię je sam.
Jeśli jest ktoś zainteresowany zakupem kabelka Klotz 4x4 Bi-Wiere 2x3m w fajnym oplocie i z bananami. Oddam za 200 zł. Kabelek w łatwy sposób można przerobić na Bi-Amp.
Na to syczenie ma wpływ wszystko w torze.
Kable , źródło, wzmacniacz, kolumny.
Z tego co zauważyłem u siebie, im lepsza klasa sprzętu jest tego mniej.
To tylko potwierdza to oczym pisałem, że kable grają inaczej u kazdego. Trochę tu przeczeń wzgledem tego co Pisał Bipo. O ile pamietam, Bipo twierdził, że to Black mu wyostrzał, a Blue łagodził. Ty piszesz, że pomimo posiadania Onkyo i Klipscha jeszcze pokręcasz sporo skrajnych częstotliwości, a teraz nie musisz tego robic, bo kabelek robi to za Ciebie, to już nic nie rozumiem...
Zgadza się.Też to zauważyłem, ale też nie jest to regułą. Bo i w klasowo dobrych zestawach jak i kolumnach również miałem przypadki syczenia z pewnymi płytami. Wg mnie najlepiej sobie z tym radzą głośniki z kopułką tekstylną np takie Dynki super wychodzą w tych słabszych nagraniach, co nie oznacza, że w dobrych jest źle.. ale wiadomo to kwestia gustu. Ja osobiście lubię Dynki.. a ich głośniki wysokotonowe to mistrzostwo świata..
...
Z resztą dziwię się że w dzisiejszych czasach występuje taki efekt.
Dokładnie chodzi o to aby sprzedać płytę, a dzisiaj młodzież muzyki słucha na byle g.... więc trzeba pokolorować utwory aby na tych mp3/4 , tabletach, smartfonach nagrania dawały radę..