Nowości kinowe, opisy filmów... officebox ;)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Świat na tyle duży jest że każdy z nas znajdzie sobie w nim miejsce i coś dla siebie również znajdzie w kinie.. ale niewątpliwie zawsze będzie dyskusja o tym co komu i dlaczego się podoba lub nie podoba ..

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Rzemieślnik to Bay. A nie jest to tak pojemna kategoria, żeby wrzucać tam Nolana - IMHO :)
To jakimi to ideami Ci napelnil ten nie- rzemieslnik? To inteligentny , utalentowany koles. Z pewnoscia cos chcial przekazac Model czarnej dziury? Czy moze jeszcze jakas wizje znalazles w tym filmie?

Ostatnia edycja:

eedviking

Banned
Níe lubię kukurydzy. Żyje i daję żyć innym, tylko to niestety spada drastycznie jedynie do rangi hasła. Też twierdzę, że Nolan to inteligentny facet i manipulator, ale nie wizjoner, wizjonerem był w 100% Lem.
Níe chce mi się rozbierać tego filmu na drobne, bo jest tam jeszcze istotna rzecz, o której nie napisaliście.
Może czasem wyciągnąć zawleczkę z granata, to lepszy rodzaj rozrywki i zaduma, cóż tam takiego było, że tak dupnęło! :);)

Ostatnia edycja:

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Jest/było dużo dobrych reżyserów,jednak w porównaniu z innymi,od jakiś 15 lat,Nolan ma na swoim koncie najwięcej dobrych filmów.
W dodatku przeważnie robi je w klimacie s-f,który uwielbiam :)

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Níe chce mi się rozbierać tego filmu na drobne, bo jest tam jeszcze istotna rzecz, o której nie napisaliście.
No napisz co to takiego? Uczucia, "duchowe" relacje, komunikacja pozazmyslowa, wspolna swiadomosc?
To zadne wizjonerstwo, ale temat dociekan naukowych. Poswiecajac tyle samo czasu na obejrzenie dokumentu o DMT , odcinka Life after Humans i odcinka Through the Wormhole, da wiecej do myslenia, niz ten film i to w kategoriach naukowych, a nie filmowej fikcji.
Jestem goraca za tym zeby w watku filmowym dyskutowac o filmach, a nie dupach, czy filmowych traillerach, ktore mozna obejrzec wlaczajac odpowiedni serwis, czy plugina. Nie potrzebuje do ich prezentacji Kolegow i szczerze mowiac wolabym przygladac wymianie zdan na ten temat, niz min.

Ostatnia edycja:

eedviking

Banned
Czy Ty kiedyś zrozumiesz to co ja piszę??? Ja tam nie widziałem żadnego wizjonerstwa, przeczytaj mój ostatni post, jak mawiali starożytni Rosjanie: slowly but surely. :p:D;)

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Bubafat,to trochę mało nowości zasługiwałoby na długie dyskusje...,bo w większości to filmy na raz...:)
Jak jak coś obejrzę,zawszę coś tam dodam od siebie...+ często wrzucę jakieś screeny...

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Eddie
Zrozumialem. Absolutnie.
W zwiazku z tym pytam Cie o jedyna rzecz, ktorej nie zrozumialem, tej, ktorej nie wyjawiles, a zaciekawila mnie, bo jak napisales "o niej zesmy jeszcze nie napisalli"
To to zapytuje o te "Istotna jedna rzecz".
Teraz jasne? :)
Ostateczny edit: przeciez ja nie mam swiatu za zle, ze sie w czyms ze mna zgadzasz, tylko korzystajac z okazji, zwykle wrzucam zajawki albo komentarze, zeby oszczedzic slow w kolejnych postach. Teraz jest nie inaczej. :)

Ostatnia edycja:

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Czesc Piramida. Nic sie nie martw. Zadnych rewolucji sie nie domagam. DKF tylko w nudne poniedzialki - raz na rozbujanie tygodnia, dwa, w sam raz po filmowym weekendzie.

eedviking

Banned
W/g mnie Nolan czerpał inspirację z „Solaris” Stanisława Lema .
Mnie zaciekawiło, że żadna z postaci drugoplanowych nie jest rozbudowana i kręci się w kilku wyświechtanych kwestiach do tego pompatycznych i nie było żadnego momentu zaskoczenia. Co ciekawe Nolan zawsze o to dbał i dla mnie to trochę takie kino dla ubogich.
Raczej o tym filmie szybko zapomnę i do tego to typowy blockbuster . :)

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Mnie zaciekawiło, że żadna z postaci drugoplanowych nie jest rozbudowana i kręci się w kilku wyświechtanych kwestiach do tego pompatycznych i nie było żadnego momentu zaskoczenia

I tak, i nie. Zgadzam się co do braku tła dla postaci drugoplanowych, ale też rozumiem, że film trwałby nie 3h tylko 4. To już jest dużo, szczególnie dla nowej franszyzy.

Co do zaskoczen to znów zgadzam się częściowo. To największe dało ciała, bo ciężko było się nie domyślić "kto książki zrzuca". Za dużo zbyt nachalnych podpowiedzi. Ale poza tym jednak zaskoczenia były. Może mniejszego kalibru, ale były. Postawa Manna, zabójcza fala (znakomity pomysł), zajęcie dorosłej Murphy, fake plan, poświęcenie Coopa. Dla mnie to były jednak zaskoczenia.

Co mnie drażniło to amerykańskie flagi. Niby tylko 3 państwa mają aspiracje kosmiczne (usa, r i ch) ale wolałbym jakiś "związek narodów", niż wujka sama.

I jeszcze pominiety tutaj na forum wątek... skoro dopiero Coop wysłał siebie i córkę tam gdzie wysłał, jak się znalazł w miejscu skąd dał im namiary? Gdzieś się ta pętla musiała zacząć :)

[Raccoon]

New member
Bez reklam
To jakimi to ideami Ci napelnil ten nie- rzemieslnik? To inteligentny , utalentowany koles. Z pewnoscia cos chcial przekazac Model czarnej dziury? Czy moze jeszcze jakas wizje znalazles w tym filmie?
Widzę że zgadzamy się co do filmu. Co do Nolana w dużej mierze też. Różni nas definicja słowa "wizjoner". Dla Ciebie to ktoś z pewną wizją, którą następnie ubiera w szaty filmowe. Dla mnie wizjoner to również ktoś kto ma wizję jak pewną ideę (niekoniecznie swojego autorstwa) sfilmowac, do tego w sposób świeży, porywający i rzetelny, nierzadko wplatajac do tego procesu swój indywidualny sznyt. Dla Ciebie to już jest rzemieślnik. Być może dobry, ale nadal rzemieślnik. Dla mnie to już artysta :)

Ale skończmy, bo się robi akademicko, a niekoniecznie filmowo.

Edit, zresztą sam chyba przypomniales ostatnio jak Nolan jest określany - mr. Perfect. Właśnie dlatego, że ma wizję filmu pelniejsza, niż inni, mniej "perfekcyjni". Każdy element filmu jest szyty przez niego w stopniu absolutnym. Ma pasować do jego wizji dzieła ostatecznego - kompletnego. I ta wizja się sprawdza patrząc po opiniach.

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
... i Mad Max ? :) ja w przyszłym tygodniu mam zamiar iść do kina ... od piątku do niedzieli chodzę tylko na bajki z dziećmi ... sam albo z jakimś kumplem nie chodzę w te dni bo nie wyrabiam od "świniaków" którzy nie umieją się zachować w kinie jak człowiek...
Oczywiście mam na myśli nie wszystkie osoby ale niestety duża część a przynajmniej ja miałem takie szczęście ....

bubafat

Well-known member
Bez reklam
No popatrz a myslalem, ze jak zwykle w piatek. Przyznaj sie, ze zadzwoniles do nich zeby przesuneli ;)

Do góry