Nowości kinowe, opisy filmów... officebox ;)

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Chyba podszedl wszystkim, bo w euforycznych glosowaniach, wyszedl na najlepszy film w historii kina

Ostatnia edycja:

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Ja oba obejrzałem w ciagu ostatniego miesiąca. Oba genialne. Wybieram jednak Intera, bo jako premię daje większą, kosmiczną skalę. I nie chodzi o tą doslowną. Ogólnie jest to większy film dla nakarmienia KD :) Dał mi też więcej emocji (wzruszeń). Incepcja trochę mniej.

Edit: tylko żeby była jasność. Piszemy o kinie ROZRYWKOWYM. Kino tzw. ambitne/artystyczne/niezależne itd. itp to inna para kaloszy. Nie mieszajmy tego.

Ostatnia edycja:

bubafat

Well-known member
Bez reklam
A czy jakakolwiek wytwornia filmowa wydalaby 165 mln $, z mysla ze przyciagnie kilkadziesiat milionow ludzi do kin, na cos, co z zalozenia nie oferuje rozrywki? ;)

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
To dobrze, że wspomniałem o "ostatnich latach", bo zaraz mielibyśmy w zestawieniu Starship Troopers, Terminatora, Predatora, czy o zgrozo Supermana.

TRON w zestawieniu, to już jednak przegięcie, to chyba już zbyt daleko idące uproszczenie.
Warto przy okazji dodać, że 7.1 stoi tam na bardzo wysokim poziomie. Zresztą opisywaliśmy już obszernie wszystkie ww. pozycje.
Natomiast w szeroko pojętym S/F, mielibyśmy tu listę przynajmniej kilkunastu pozycji, a nie o to chyba chodziło.

Jednak w zbiorowym (moim) rankingu "Incepcja" na pewno uplasowałaby się wyżej od "Instalera".
Swoją drogą, chętnie też zobaczyłbym kontynuacje "Dystrykt 9".

Ostatnia edycja:

collider

New member
Bez reklam
To dobrze, że wspomniałem o "ostatnich latach", bo zaraz mielibyśmy w zestawieniu Starship Troopers, Terminatora, Predatora, czy o zgrozo Supermana.

TRON w zestawieniu, to już jednak przegięcie, to chyba już zbyt daleko idące uproszczenie.
Warto przy okazji dodać, że 7.1 stoi tam na bardzo wysokim poziomie. Zresztą opisywaliśmy już obszernie wszystkie ww. pozycje.
Natomiast w szeroko pojętym S/F, mielibyśmy tu listę przynajmniej kilkunastu pozycji, a nie o to chyba chodziło.

Jednak w zbiorowym (moim) rankingu "Incepcja" na pewno uplasowałaby się wyżej od "Instalera".
Swoją drogą, chętnie też zobaczyłbym kontynuacje "Dystrykt 9".

TRON oceniam od strony wizualnej i dźwiękowej. Mocne doły np. moment gdy strażnicy nadlatują po tym jako ten koleś się przeniósł. Przecież na tym można każdego suba przetestować. Referencja. Do tego muzyka Daft Punk i obraz, czyli świetna wizualizacja świata stworzonego w programie.

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Interstellar chyba nie jest filmem rozrywkowym.
A jakim? Moim zdaniem czysto rozrywkowym. To że zadaje ciekawe i trudne pytania (co jest typowe dla dobrych sf - patrz Łowca Androidów, Odyseja Kosmiczna czy nawet ostatnio wspominany Atlas Chmur) nie oznacza, że wychodzimy poza tzw. entertainment. Po prostu TA rozrywka skierowana jest do ludzi, którzy nie potrzebują dwóch czy trzech seansów do ogarnięcia filmu (tak, nawet na tym forum były posty dowodzace istnienia takiej potrzeby w przypadku np. Interstellara i Atlasu Chmur). To po prostu szerokie pojęcie o pojemnej definicji - rozrywka. Obejmuje zarówno Interstellara, jak i Expandables czy Szybkich i Wściekłych. I każdy dobiera sobie materiał adekwatny do chwilowych potrzeb i... sorry, możliwości :)

Reasumujac, dla mnie jest to film rozrywkowy. Typowe sf w stylu ikon gatunku (nie mylić z kinem przygodowym w stylu Star Wars) :)

eedviking

Banned
A czy jakakolwiek wytwornia filmowa wydalaby 165 mln $, z mysla ze przyciagnie kilkadziesiat milionow ludzi do kin, na cos, co z zalozenia nie oferuje rozrywki? ;)

Na Wiejskiej więcej wydają i rozrywka jak nic dla ( zwłaszcza) emerytów i młodych. ;)

Atlas Chmur to rozrywka dla nudziarzy, swoją drogą filmów do przemyśleń jest dużo, które zadają pytania, a odpowiedzi jakby mniej. :)
Dobra , kończmy to Inter przynudzanie, fajnie , że niektórym się podoba bardzo, ale jak napisałem...po obejrzeniu drugi raz, gacie mi nie spadły z zachwytu, chociaż film zły nie jest, podobnie z Ex Machina. :D;)

Macie falę jak z Interstellera :p:D;)

[youtube]-YzyaPcPvIc[/youtube]

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Również był nie nazwał 'Interstellara" filmem czystko rozrywkowym.Nie chodzi mi nawet o "trudny" temat jaki był w nim poruszany...
Po prostu w filmie było sporo elementów dramatu,które nie są w 100 % kojarzone przez ludzi w rozrywką...;-)

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Lolek :)
Nie trzeba sie domyslac. Cooper nie zostawil watpliwosci, skad sie wzial wormhole.
Niestety.. bo niesie to pewne implikacje.
Majac "znajomego w czarnej dziurze", kontrole nad transgalaktycznymi podrozami i nieograniczone zasoby wszechswiata w zasiegu reki, ludzkosc moze zachowywac sie jeszcze bardziej nonszalancko i nieodpowiedzialnie, niz dotychczas. Czy aby o takie wrazenie autorom scenariusza chodzilo?
Film mi sie podobal, ale zakonczenie, wg mnie, dowodzi tego, ze jest to nic wiecej niz kino rozrywkowe, z obligatoryjnym happy endem. Romantyczne rozwazania rezysera, o spelnianiu swych marzen odkrywcy, pioniera, spersonifikowane w postaci Coopera ("...gdyby urodzil sie 40 lat wczesniej, czy 40 lat pozniej.."), niech sobie w buty wsadzi. Nolan majac potencjal do robienia czegos, co pozostawiloby poczucie swierzosci ( wszak kinomaniakowi trudno pozbyc sie wrazenia, ze juz widzial wszystko w kinie i nie ma miejsca na rewolucje, czy odkrycia.) i apetyt na wiecej. Tymczasem pozostaje mu byc marnujacym kwalifikacje i talenty "farmerem", ktorego przeznaczeniem jest uprawiac monokulture aby wykarmic masy. Czy przemysl filmowy od wewnatrz, wyglada jak wnetrze czarnej dziury, z ktorej sila oddzialowania tworcy filmowca jest tak mizerna, ze moze wzbudzic co najwyzej drganie filigranowej wskazowki zegarka, a do wlasciwie zinterpretowac przekazu, potrzeba wyjatkowo skupionej, wrazliwej osoby?
Zaglebianie sie w te metafore, choc z punktu widzenia kinomaniaka, jest ona atrakcyjna, nie wydaje sie miec sensu, albowiem trudno mi jest podejrzewac, aby to ten wlasnie rezyser, w swoim wieku i na aktualnym etapie kariery, chcial w taki wlasnie sposob, skomentowac stan dzisiejszego kina, spoleczenstwa i chylacej sie upadkowi kultury.
Cos w tym jednak jest, ze dobre kino moga dzis robic tylko ludzie mlodzi, albo starzy, ktorzy maja wszystko w .... . Czarna dziura hollywodzkiego przemyslu filmowego wydaje sie dzis wciagac bezpowrotnie kazdy talent. Nie wypuszczajac ze swej czelusci zadnego promyka nadziei

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Bubafat, kiedyś czytałem w sieci rzekomy cytat z Nolana, że uniwersum Interstellara pomyślane jest na kilka filmów. Nie jeden. Plotka czy fakt?

bubafat

Well-known member
Bez reklam
No i mamy demokratyczny przekroj spolecznenstwa. wpier..jacego kukurydze. Jedni mysla tylko o tym dlaczego czasem twarda, albo zimna. Inni zastanawiaja sie , czemu tylko kukurydze. Sa tez tacy ktorzy zwracaja uwage wylacznie na sztućce ;)

Eddie.
Wszyscy musza jakos zyc. Mechanik samochodowy nie wyzyje bez konstruktorow i tych ktorzy chca tymi samochodami jezdzic. Daj zyc innym

Ostatnia edycja:

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Bubafat, kiedyś czytałem w sieci rzekomy cytat z Nolana, że uniwersum Interstellara pomyślane jest na kilka filmów. Nie jeden. Plotka czy fakt?
Universum Nolana pomyslane jest na kilka miliardow dolarow. IMHO To jest jedyny fakt, reszta to pochodna. Nolan, to dla mnie rzemieslnik, nie wizjoner.

Do góry