Nowości kinowe, opisy filmów... officebox ;)

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Dobra,przyznajcie się,że szkoda Wam filmów Blu-ray,które macie w kolekcji...:grin::wink:

Wracając do tematu, oglądaliście Służby Specjalne (serial), wczoraj był pierwszy odcinek, wydaje mi się, że z racji długości całej serii będzie trochę lepiej niż w filmie, wątki bardziej rozwinięte...

Ooooo,nie wiedziałem że już jest :wink:

Henry

Active member
Bez reklam
Bo chciałem być dla Ciebie dzisiaj miły.Wiedziałem już od dawna.... :p:D
Naprawdę :blagam: dziękuję :mrgreen:
Ja też przypadkowo trafiłem, akurat TV odpaliłem jak się zaczynał ;)

Na vod tvp jest on line, w poprzednim poście wrzucałem link ;)

Edziu, Vikings jakoś chyba za bardzo się rozmywa, mam nadzieję, że nie przekombinują. Za dużo wątków ciągną ;) zobaczymy jak będzie dalej.

Ostatnia edycja:

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dobra,przyznajcie się,że szkoda Wam filmów Blu-ray,które macie w
kolekcji... (oprócz Armaniga,bo On zrobi dodatkową półkę :D;-)).

Spokojnie, półka na 4k też się znajdzie, a tymczasem dalej ochoczo będę kupował obecne wydania i wiem, że za te pare latek z przyjemnością do nich wrócę. Zresztą nie dajmy się zwariować, na poziom FHD czekaliśmy długie lata i uważam, że jest lepiej jak dobrze, a że może być ciut lepiej to tylko się cieszyć ;)
Jedynie projektor 4k zrobił na mnie faktycznie wrażenie, ale to było ze 120-130".

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Jak dla mnie to troszkę mało, ale wiesz może będzie tak że jak oglądalność będzie dobra to dokręcą :)

Henry

Active member
Bez reklam
Czyli to miniserial (5 odcinków ) i czasowo wyjdzie tylko 2 razy dłużej niż film ?
Służby specjalne (2015) - Odcinki - Filmweb
Jak okaże się, że jest sprawnie zrobiony, to wystarczy, czasem w tasiemcach gubi się główny wątek i klimat

Jak dla mnie to troszkę mało, ale wiesz może będzie tak że jak oglądalność będzie dobra to dokręcą :)

Wydaje mi się, że nie "dokręcą", ten serial powstawał przy okazji kręcenia filmu, a może było odwrotnie ;)

[Raccoon]

New member
Bez reklam
lolek: cały czas mieszasz tematykę rozdzielczości 4K (telewizory, które już są i filmy, których jeszcze nie ma - chodzi mi o oficjalną dystrybucję na nośniku fizycznym typu blu-ray lub archive disc, czyli następca tego pierwszego) z tematyką filmów FHD z podwyższonym bitratem i rozszerzonym gamutem (marketingowe nazewnictwo "mastered in 4K"). W tym przypadku jeden znaczek 4K z drugim znaczkiem 4K nie ma wiele wspólnego. Pierwszy oznacza rozdzielczość nowych tv i przyszłych filmów, a drugi oznacza jakość źródła, którym posłużył się wydawca filmu w FHD.

piramida: to co piszesz to są niuanse, które uzyskujesz niejako przy okazji, tzw. efekt uboczny. Jest on pozytywny, ale na tyle niewielki, że można go pominąć w dyskusji nt. różnic pomiędzy 4KR, a standardowym filmem. Ergo, 4KR na tv bez xvc będzie wyglądał lepiej od zwykłego filmu, ale o ile subiektywnie? 2-3%? Kiedy przy xvc ta różnica to już 10, a nawet 20% (moim zdaniem). A co do wielkości ekranu - normalne jest, że wraz ze wzrostem przekątnej, następuje degradacja jakości. I tu po prostu wyższy bitrate ratuje trochę sytuację. Ale powtarzam, to są niuanse. Oceniajmy 4KR tylko w wydaniu x.v.colour. Wtedy jest pełnia możliwości.

Ok, ja w temacie remastera 4K już skończyłem - nie będę więcej pisał, bo się zaczynam powtarzać.

A w temacie:
Obejrzałem obie części Niesamowitego Spidera w 3D i o ile o fabule niewiele można napisać - ot płytkie historyjki o facetach w rajtuzach, to już dźwięk i efekty 3D oceniam bardzo wysoko. Dźwięk tylko troszkę niżej, niż w Marvel Cinematic Universe, ale obraz 3D o nieeeeeebo lepszy. Rewelacyjny efekt w czasie przelotów (na sieci) pajęczaka nad miastem i w czasie walk. Żołądek podchodzi do gardła :)

A później poleciały jeszcze 2 polskie blu-raye o podobnej tematyce.

Kamienie na Szaniec - totalne zaskoczenie. Spodziewałem się średniego filmu, a wypadł super. Dźwięk solidny, obraz bdb, gra aktorów w sam raz, historia ciekawa, efekty specjalne (charakteryzacja i krew po postrzałach) super. Naprawdę sympatyczny film. A do tego trochę wzruszeń. Film kosztował w Empiku 20 zł :)

Miasto 44: o tym filmie było już dużo napisane. Mi również 2-3 kontrowersyjne sceny trochę nie pasowały, ale... tylko trochę i ogólnego wrażenia nie zepsuły. Film super. Polak również potrafi kręcić filmy w amerykańskim stylu (i to w tym pozytywnym znaczeniu). Ot, super blockbusterek spod polskiej ręki i z poważną tematyką w tle. Oby więcej takich produkcji. Teraz muszę się zabrać za Jacka Stronga (czeka na półce) :) Ida, Pokłosie, Chce się żyć, Układ Zamknięty i Jesteś Bogiem już dawno zaliczone - to był dobry rok. Jeszcze muszę obejrzeć Bogów i Służby Specjalne.

D

Deleted member 121090

Guest
Służby Specjalne.
Pierwszy odcinek serialu co najwyżej przyzwoity. Zlepek sensacji nie mających punktu wspólnego. Taki misz masz, mający na celu pozyskania widzów na sensacyjne nowinki nie mające żadnego umotywowania.
Dialogi to już bełkot wybitny. Polskie produkcje przyzwyczaiły nas do tego, ze trzeba się domyślać co mówią, ale tu jest chyba apogeum.
Mnie osobiście razi też to, że reżyser opowiada historię np. ArtB( czyli początek lat 90-tych) i ubiera policjantów w umundurowanie które mają od latu paru. Takich kwiatków jest sporo.
Ta niechlujność w realizacji filmu od strony technicznej od razu nasuwa podejrzenia, że scenariusz był podobnie byle jak, bez jakiegokolwiek umocowania w rzeczywistości zbudowany.
Pochwalić serial należy za dobór aktorów. W większości super. Gdyby tak jeszcze było słychać co mówią....
Birdman
Duże brawa. Wreszcie obejrzałem film inny niż większość sieczki. Gra aktorów, zdjęcia, muzyka, to arcydzieło. Opowiedziana historia taka sobie, ale nie ona buduje ten film.
Marzy mi się pasjonujący scenariusz zrealizowny i zagrany jak Birdman.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Piramida

Well-known member
Bez reklam
[QUOTE='[Raccoon]
piramida: to co piszesz to są niuanse, które uzyskujesz niejako przy okazji, tzw. efekt uboczny. Jest on pozytywny, ale na tyle niewielki, że można go pominąć w dyskusji nt. różnic pomiędzy 4KR, a standardowym filmem. Ergo, 4KR na tv bez xvc będzie wyglądał lepiej od zwykłego filmu, ale o ile subiektywnie? 2-3%? Kiedy przy xvc ta różnica to już 10, a nawet 20% (moim zdaniem). A co do wielkości ekranu - normalne jest, że wraz ze wzrostem przekątnej, następuje degradacja jakości. I tu po prostu wyższy bitrate ratuje trochę sytuację. Ale powtarzam, to są niuanse. Oceniajmy 4KR tylko w wydaniu x.v.colour. Wtedy jest pełnia możliwości.

[/QUOTE]

To prawda.Mniej więcej o to mi chodziło,czyli że widać jakiekolwiek różnice...:wink:
Ta funkcja o której piszesz,pewnie ma największe znaczenie ;-)

Henry

Active member
Bez reklam
Takich kwiatków w Służbach.... jest znacznie więcej, wizyta Jacksona, który od kilku ładnych lat jest w krainie wiecznych łowów, a na ulicach najnowsze Mercedesy ;)
Ale to jest do przełknięcia i mniej uważny widz nie dostrzeże...
co do fabuły, to jest to budowanie opowieści, dlatego może wydawać się chaotyczne. Ja tak miałem oglądając film, a że widziałem go całkiem niedawno, to już przy okazji I-szego odcinka zaczyna mi się układać w większą całość.....na razie się nie wypowiadam, to tylko 5 odc. więc mam nadzieję, że uda się całość obejrzeć i wtedy znajdzie się czas na podsumowanie.

eedviking

Banned
Eeeeeeeee tam czepiacie się, w SoA ,w którymś odcinku widziałem odbicie kamerzysty w błotniku, albo dziury po kulach raz po lewej , raz po prawej stronie. :mrgreen:;)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Dla tych co nie mają filmów Kamienie na szaniec i Jack Strong to w tym miesiącu chyba obydwa będą filmy w C + , ten pierwszy na 100% a drugi też coś słyszałem tylko nie wiem czy premiera będzie w marcu czy też na kwiecień jest film przewidziany.

Do góry