Czyli ten monitor skaluje gry i filmy do swojej natywnej rozdzielczości i masz wrażenie że tych detali jest więcej,jednak ogólnie wolisz oglądać to samo na TV FHD z 4m ?
Nie bardzo rozumiem, co Ty piszesz do mnie
Po pierwsze, to nie ma sensu porównywać różnych przekątnych i to bez względu na to czy jest to FHD czy 4K.
Takie porównania nie mają sensu.
Po drugie, nie wiem czy rozmawiamy o filmach, czy o programach graficznych. Przyjmijmy, że o filmach.
Gdybym miał tv 4K 80", to robiłbym wszystko aby przed seansem usadowić tyłek w okolicach 2m, a nie z 4m. Jestem przekonany, że z tych 2m będę w komfortowych warunkach delektował się wszystkimi detalami, których nie zobacze (lub przy wytężonym wroku) z 4m na materiale 4k.
Teoretycznie wszystko byłoby cacy, ale dochodzi jeszcze jeden myk, mianowicie sama w sobie odległość tak dużego ekranu przed nami, mimo rewelacyjnej jakości będziemy (przynajmniej ja) męczyć się z święcącym po oczach światłem z matrycy. To całe delektowanie się jakością detali może stać się uciążliwe na dłuższą mete, a znowu jak się odsuniemy do 4m stracimy większość detali które oferuje nam materiał 4K. Podsumowując, nie mam nic do tv 4k, od przybytku głowa nie boli i kiedyś się pewnie kupi, ale obecnie uważam, że jest optymalnie. Tv z 3-4m i dobrej jakości materiał FHD daje odpowiedni komfort i jakość.
Co do monitora 4K, ja osobiście nie tknąłbym takiego z przekątnej poniżej 30", przerabiałem już to i dziękuje. Zresztą monitor 4k to osobny temat, jak przekombinujemy, to w PS będziemy siedzieć z lupą, za to w grach będzie Wersal. Trzeba znaleźć opti rozwiązanie.