Lolek, bardzo dobrze Ci graczomaniak napisał. Nie chodzi o wolność słowa tylko znajomość tematu. A Ty tematu "remaster 4k nie kumasz". Nie chcę Ciebie przekonywać, bo ewidentnie nie chcesz poznać prawdy. Twój wybór. Po prostu szkoda, że wprowadzasz w błąd innych użytkowników forum.
A pisałem już wiele razy, że w przypadku "remastera 4k" nie ma znaczenia ilość cali. To nie ma nic wspólnego z rozdzielczością. Nie ma też nic wspólnego z telewizorami 4k.
Natomiast znaczenie ma czy tv jest zdolny odtworzyć film w standardzie x.v.colour. Jeśli tak to cieszymy się rozszerzonym gamutem kolorów (polecam samemu poczytać co to jest) i wyższym bitratem (też polecam poczytać). Mam tv z tym trybem i mam 7 plyt bd 4kremaster. Jedynie Kapitan Philips wygląda słabo. Godzilla wygląda nierówno. Zależy od sceny. Ale już Spiderman, Afterearth, Pamięć Absolutna, Battle Los Angeles czy przede wszystkim Elizjum wyglądają oblednie. I jak je zestawisz z super obrazami typu Avatar czy Oblivion to widać różnicę. Nie gigantyczną (chodzi o porównanie do NAJLEPSZYCH ZWYKŁYCH wydań) ale zauważalną. To tak jakby przeciętny film miał obraz na 7-8 pkt, super film na 9,5 (i takich jest niewiele), 4kr 10. Przy czym obraz w Kapitanie Philipsie oceniam na 7-8.
I to nie ma nic wspólnego z rozdzielczością i wielkością ekranu. W nazwie dano 4k (chodzi tylko o dane źródłowe dla kodowania na bd gdzie docelowo i tak schodzi się do 1080p) i już jest masa błędnych opinii na forach. Jakby się to nazywało "high bitrate version" zamiast "remastered in 4k" to byś zrozumiał o czym piszę? Pewnie tak...
I po raz ostatni: tak czy inaczej tv MUSI mieć tryb x.v.colour. Jeśli nie ma to I TAK NA EKRANIE TEGO WYŻSZEGO BITRATE I SZERSZEGO GAMUTU NIE WIDAĆ. Pytanie jak testowaliscie. Sharp np. wyświetla zawsze na ekranie komunikat, że przełącza się w tryb x.v.colour.
Zatem Kolego
nie chodzi o wolność słowa i "demokrację" tylko o fakty, merytorykę, liczby i technologię.
Ja jak jakiś film jest w wersji zwykłej i 4kr to ZAWSZE biorę ten drugi. Ale też nigdy nie kupiłem filmu tylko dlatego, że jest 4kr. Po prostu filmy które CHCĘ MIEĆ kupuję w najwyższych wersjach (3d+2d, 4kr, lpcm - steelbook rzadziej, bo to już duże koszty). Poza tym Panowie... ile tych filmów 4kr jest? 20? Ile dobrych? 15? Ile z nich zechce każdy mieć? 7-8 (ja już np. Godzille sprzedałem, bo słaba). Z czego taki Kapitan czy Spider i tak są w jednej wersji 4kr. Zostaje każdemu 5 tytułów z dopłatą. A jaką?? Te wersje można kupić 20-30 złotych drożej. Czyli mówimy o w sumie 100 zł więcej za 5 filmów w NAJWYZSZEJ MOŻLIWEJ NA DZIŚ JAKOŚCI. Śmieszne
Na koniec dodam, że mam też w domu Barakę i Samsarę. Też super obraz ale to już zupełnie inna (techniczna) historia.
PS. lolek tylko nie chowaj urazy. Po prostu wprowadzasz ludzi w błąd. Stąd mój post. Pozdrawiam
EDIT: Odtwarzacz bd też musi mieć tryb x.v.colour. Do tego kabel hdmi również musi mieć ten tryb w swojej specyfikacji (ale ciężko już chyba trafić na takiego starocia bez xvc).