Nowości kinowe, opisy filmów... officebox ;)

gerus6

Active member
Bez reklam
Na pytanie po co nam to całe 4K, trzeba użyć słów armaniga "a po jajco" malkontenci jedni ;) to tyle w temacie.

Graczomaniak

New member
Nie malkontenci tylko świadomi konsumenci, którzy nie łykają marketingowego bełkotu :D

A postęp jest potrzebny jak najbardziej. Czekamy na rozwój wydarzeń. Ja liczę, że projektory 4k będą coraz bardziej schodzić***z cenami i wtedy będę myślał o temacie. Jak na razie Sony dzielnie walczy co prawda samo ze sobą, bo tylko oni weszli w NATYWNE 4k w projekcji i wypuszczają co roku nowe modele, ostatnio 350es. Ale niebawem dołączy do nich JVC i się zacznie.

W ogóle w projekcji zapowiada się spora rewolucja.

Między innymi dlatego, jvc nie wypuściło modeli na rok 2015 bo pracują nad projami 4k i coś gdzieś czytałem, że w technice laserowej.

Epson już taki projektor wypuścił. Żadnych rtęciowych lamp do wymiany po kilku tys h. Tylko diody led jako źródło światła i żywotność 20000-30000 (eco)

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Ja na nic nie czekam. Przyjme z dobrodziejstwem inwentarza, to co mi sie przyda. Starosc najwyrajniej mnie dopadla, bo przeciez nie zdrowy rozsadek. ;)

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Lolek, bardzo dobrze Ci graczomaniak napisał. Nie chodzi o wolność słowa tylko znajomość tematu. A Ty tematu "remaster 4k nie kumasz". Nie chcę Ciebie przekonywać, bo ewidentnie nie chcesz poznać prawdy. Twój wybór. Po prostu szkoda, że wprowadzasz w błąd innych użytkowników forum.
A pisałem już wiele razy, że w przypadku "remastera 4k" nie ma znaczenia ilość cali. To nie ma nic wspólnego z rozdzielczością. Nie ma też nic wspólnego z telewizorami 4k.

Natomiast znaczenie ma czy tv jest zdolny odtworzyć film w standardzie x.v.colour. Jeśli tak to cieszymy się rozszerzonym gamutem kolorów (polecam samemu poczytać co to jest) i wyższym bitratem (też polecam poczytać). Mam tv z tym trybem i mam 7 plyt bd 4kremaster. Jedynie Kapitan Philips wygląda słabo. Godzilla wygląda nierówno. Zależy od sceny. Ale już Spiderman, Afterearth, Pamięć Absolutna, Battle Los Angeles czy przede wszystkim Elizjum wyglądają oblednie. I jak je zestawisz z super obrazami typu Avatar czy Oblivion to widać różnicę. Nie gigantyczną (chodzi o porównanie do NAJLEPSZYCH ZWYKŁYCH wydań) ale zauważalną. To tak jakby przeciętny film miał obraz na 7-8 pkt, super film na 9,5 (i takich jest niewiele), 4kr 10. Przy czym obraz w Kapitanie Philipsie oceniam na 7-8.

I to nie ma nic wspólnego z rozdzielczością i wielkością ekranu. W nazwie dano 4k (chodzi tylko o dane źródłowe dla kodowania na bd gdzie docelowo i tak schodzi się do 1080p) i już jest masa błędnych opinii na forach. Jakby się to nazywało "high bitrate version" zamiast "remastered in 4k" to byś zrozumiał o czym piszę? Pewnie tak...

I po raz ostatni: tak czy inaczej tv MUSI mieć tryb x.v.colour. Jeśli nie ma to I TAK NA EKRANIE TEGO WYŻSZEGO BITRATE I SZERSZEGO GAMUTU NIE WIDAĆ. Pytanie jak testowaliscie. Sharp np. wyświetla zawsze na ekranie komunikat, że przełącza się w tryb x.v.colour.

Zatem Kolego :) nie chodzi o wolność słowa i "demokrację" tylko o fakty, merytorykę, liczby i technologię.

Ja jak jakiś film jest w wersji zwykłej i 4kr to ZAWSZE biorę ten drugi. Ale też nigdy nie kupiłem filmu tylko dlatego, że jest 4kr. Po prostu filmy które CHCĘ MIEĆ kupuję w najwyższych wersjach (3d+2d, 4kr, lpcm - steelbook rzadziej, bo to już duże koszty). Poza tym Panowie... ile tych filmów 4kr jest? 20? Ile dobrych? 15? Ile z nich zechce każdy mieć? 7-8 (ja już np. Godzille sprzedałem, bo słaba). Z czego taki Kapitan czy Spider i tak są w jednej wersji 4kr. Zostaje każdemu 5 tytułów z dopłatą. A jaką?? Te wersje można kupić 20-30 złotych drożej. Czyli mówimy o w sumie 100 zł więcej za 5 filmów w NAJWYZSZEJ MOŻLIWEJ NA DZIŚ JAKOŚCI. Śmieszne ;-)

Na koniec dodam, że mam też w domu Barakę i Samsarę. Też super obraz ale to już zupełnie inna (techniczna) historia.

PS. lolek tylko nie chowaj urazy. Po prostu wprowadzasz ludzi w błąd. Stąd mój post. Pozdrawiam :)

EDIT: Odtwarzacz bd też musi mieć tryb x.v.colour. Do tego kabel hdmi również musi mieć ten tryb w swojej specyfikacji (ale ciężko już chyba trafić na takiego starocia bez xvc).

Ostatnia edycja:

pantomima

Banned
A tak w skrócie chodzi o to że -
Płyty 4Kremaster mają poprostu o wiele wyższy bitrrate,x.v. color, i poszerzona dynamikę obrazu, co przekłada się na lepszą jakość obrazu w odróżnieniu do zwykłej płytki Blu ray , choć w obu przypadkach obowiązuje ten sam standard 1080 p .

Ostatnia edycja:

pantomima

Banned
A no tak ;-)

Podstawą jest oczywiście posiadanie odpowiedniego sprzętu , tj :

-odtwarzacza BD jak również odpowiedniego tv ,będących w stanie wyświetlić obraz o szerszym gamucie i tym samym ukazać zalety x.v.colour .

O kablu nie wspomnę ;-)

Ciekawe czy ten Oled Lg ,który Kiki testuje,stował bd wspiera x.v.color ...

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Dokładnie tak jak piszesz cały czas staram się to ludziom uświadomić żeby najpierw poszli do sklepu i sami przekonali się czy ich oczy zauważą różnicę np. na 3-4 m przy 55 czy nawet 65 calach. Jest to nie możliwe z punktu medycznego - taki wzrok posiadają sokoły jastrzębie , orły ... ludzkie oko nie jest w stanie tego zauważyć - proponuje co niektórym przejść się do dobrego nadmieniam dobrego okulisty i wszystko wyjaśni od strony medycznej. To tak jak z głośnikami wstęgowymi jak pierwsze sztuki były wkładane w kolumny i firmy rozpisywały się jakie mają przenoszenie owe głośniki, tylko zapominali dopisać że nikt tego nie usłyszy... taki mały szczegół...

A obecne filmy na bluray coraz lepiej są nagrywane pod względem technicznym i dla wielu ludzi ta jakość na spokojnie wystarczy... chyba że ceny tv zrównają się do tv led i ceny filmów 4k będą na poziomie obecnych filmów, to wtedy i tak jak ktoś ma kupić oryginał to już nie ma znaczenia. Natomiast jakbym miał dołożyć do filmu powiedzmy 30-60 zl żeby mieć w 4k to chyba bym się musiał rozpędzić i uderzyć dobrze w mur żeby taki film kupić.
Ale to moje zdanie.

Armanig może dzięki temu filmy na bluray będą tańsze :)

Piramida

Well-known member
Bez reklam
I po raz ostatni: tak czy inaczej tv MUSI mieć tryb x.v.colour. Jeśli nie ma to I TAK NA EKRANIE TEGO WYŻSZEGO BITRATE I SZERSZEGO GAMUTU NIE WIDAĆ.

Nie prawda.Widać ale małą różnicę.Sprawdzałem na TV i na ekranie monitora "Godzillę" i "The Amazing Spider-Man" (w obydwu przypadkach oczywiście na korzyść filmu "Mastered in 4K") ;-)

w przypadku "remastera 4k" nie ma znaczenia ilość cali.

Jak nie ma ? Im więcej cali tym większa widoczna różnica (oglądane z tego samego miejsca) ,w szczególności jak jest włączona funkcja "Mastered in 4K"...;-)

Nie ma też nic wspólnego z telewizorami 4k.

Telewizory 4K również mają funkcję "Mastered in 4K" np.
Ultra HD i Blu-ray Mastered in 4K w praktyce [test] | Obywatel HD

w obu przypadkach obowiązuje ten sam standard 1080 p .
Dokładnie,u mnie na stacjonarnym Blu-ray,gdy włączę video w jakości 2160p (4K),pojawia się informacja - "Nieobsługiwana rozdzielczość".

Obejrzałem :
Eva (2011) - IMDb
Jeżeli ktoś lubi trochę "poważniejsze" i bardziej naukowe tematy s-f niż spajderciecie,oraz podobał się komuś film "A.I. Sztuczna inteligencja",to polecam.
Także dzięki braciak za trailer :D ,który wrzucę dla przypomnienia ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=2ctMc4DFpik

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Raccoon.
Warto bylo tyle pisac, skoro teraz musisz is do lekarza, zeby sie dowiedziec, ze "z punktu medycznego jest niemozliwe abys na 65" z 3 m dostrzegl jakakolwiek roznice" ?
Ot ciekawostka. Rozroznianie kolorow nie zalezy juz od warunkow oswietleniowych, tylko od roznicy w odleglosci, siegajacej 50cm.
:)
Oczywiscie dzieki temu, ze "mamy demokracje".;)
Proponuje nie wdawac sie w bezsensowne dyskusje, tylko za rok takie opinie cytowac ich autorom, kiedy zmienia zdanie i beda piali z zachwytu nad swoimi nowymi telewizorami, odtwarzaczami i filmami 4k.
Zreszta czy mozna traktowac powaznie opinie goscia, ktory wysyla znajomych do sklepu, zeby wyciagneli kluczowe wnioski na temat tego jak wyswietla tv, na podstawie wizyty w markecie?
A moze sie niepotrzebnie czepiam. Przeciez gdyby mial tv 4k i jakies materialy w domu, toby im sam pokazal.
Gdyby tylko lekarz nie zabronil....

Ostatnia edycja:

Piramida

Well-known member
Bez reklam
To wszystko zależy od wzroku.Już kiedyś pisałem że z 5 lat temu testowałem masę filmów MKV 720p vs 1080p na ekranie LCD 32" FULL HD oglądanego z prawie 4m i potrafiłem wychwycić różnice.Oczywiście,tak jak pisze Armanig - widzieć a delektować się tą różnicą,to co innego ;-)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Bubafat każdy ma prawo pisać to co uważa za słuszne... ja nie neguje tego co inni Koledzy piszą ( ba dobrze że pisza bo od tego jest forum) tylko swoje zdanie wypowiadam w tym temacie, a jak widać Kolega Armanig nawet mając 80 cali również uważa że jemu wystarczy FHD mając nawet tv tak duży. A co dopiero przy tv 50-55 cali ...

Co do lekarza to ja nikogo nie wysyłam, mam na myśli jedynie to że lekarz jest w stanie wytłumaczyć jak ludzkie oko postrzega taką różnicę.. ja miałem większe szczęście zresztą o tym pisałem kiedyś - mi to tłumaczył profesor okulistyki który pracuje w jednej z najlepszych klinik okulistycznych w Niemczech... oni jednoznacznie twierdzą, że jest to oszukiwanie ludzi... chyba że mówimy o oglądaniu 55 calowego tv z 1 m...
Możesz zadzwonić sobie np. do pewnej osoby który kalibruje tv w Warszawie oni w różnych warunkach testowali 4k tv, nawet więcej mówi że nie byli w stanie zauważyć różnicy nawet przy tv 65 calowym przy takiej odległości jak się najczęściej ogląda w warunkach domowych...
Oczywiście to jest ich zdanie, ale jak widać jest troszkę takich opinii w necie... I jakby nie patrzeć chłopak zna się na rzeczy - jest naprawdę świetny pod względem kalibracji tv. Jego wiedza jest bardzo duża w tym temacie.
Ja testowałem tv 4k nie w markecie, a w SC w pomieszczeniu specjalnie dla odsłuchów przygotowane, czy właśnie do porównywania tv - nawet pracownik S.C. przyznał że z 3,5 m nie widzi różnicy na 55 calowym tv 4k....
Ale każdy może mieć swoje zdanie, jedno jest pewne ja następny tv zapewne będę miał 4k bo innych pewnie nie będzie i zapewniam Ciebie że nie napiszę o zachwycie jaki to daje tv 4k...
Zachwyt dla mnie był i siedziałem w sklepie i oglądałem te same filmiki chyba przez 40 min jak zobaczyłem pierwszy raz obraz FHD w markecie.. to było dla mnie przeżycie. 4k nie robi na mnie wrażenie przy rozmiarach 55-65 cali i odległości oglądania 3,5-4,5 m, chyba że będzie mnie stać kupić tv 90-100 cali.
Pamiętam jak byłem na pokazie pierwszego tv 4k Soniaka w 84 calach w Polsce - też o tym kiedyś pisałem to wiekszość ludzi nie widziało różnicy na tym tv materiału nagranego w 4k z odległości 5-6 m. Różnicę ludzie zauważali jak siedziało się około 3,5 m na maxa 4 m - przypominam tv 84 cale. Mało tego był na tym pokazie jakiś inżynier od Sonego i powiedział wyraźnie że ktoś tam to liczył, przeliczał itp. w Sony i wyszło im że najlepsza odległość do 4k przy 84 calach to max 3,5 m... podkreślam max... I było to jasno powiedziane bez żadnego ściemniania itp...
Ale możesz mieć swoje zdanie i ja to szanuję.

Piramida a jak testowałeś filmy ala 4k to na tv oglądałeś? Jaki rozmiar i jaka odległość ? I czy np. miałeś wrażenie że kolory w tych filmach ala 4k były bardziej nasycone w stosunku do tych samych filmów w FHD?

Ostatnia edycja:

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Widzisz. Rozsadni ludzie, majacy do czynienia z poruszana materia, chcac udowodnic nieistotnosc zwiekszonej rozdzielczosci, stawiaja test empiryczny. Moze to byc np tablica z naprzemiennymi liniami, w roznych kolorach - biale linie parzyste, przeplatane ciemnymi , nieparzystymi. Przygotuj sobie taka tablice testowa i wrzuc na tv 4k. Mozesz sie rozczarowac, gdy okaze sie, ze nie bedziesz w stanie rozroznic pojedynczych linii z odleglosci bedacej polowa odleglosci, ktora podaje wiekszosc osob ( i madrych tabelek) za taka, przy ktorej wg nich dostrzegaja oni przewage ostrosci i szczegolowosci obrazu 4k nad FHD
Teraz najlepsze. Jestem w stanie zaprezentowac Ci material, ktory zwiekszy te maksymalna odleglosc, przy ktorej bedziesz stawial ten obraz jako lepszy od FHD, o dodatkowe 50%.
I nie chodzi tu o rozdzielczosc, a jego specyfike.
Czego to dowodzi?

PS
Lolek. Prosze Cie, nie strasz mnie M.K, tylko zsstosuj sie do Jego testu i sam sprawdz z jakiej odleglosci bedziesz w stanie rozpoznac pojedyncze linie, a pozniej porownaj te odleglosc do tej, przy ktorej przestajesz widziec roznice pomiedzy 4k a FHD.

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
Są też tacy co widzą białe myszki :mrgreen:

Dajcie już spokój, ja subiektywnie stwierdziłem, że dostrzegłem różnice na korzyść 4KM w Totall Recall czy Elysium i mam gdzieś co piszą inni, co mówi lekarz i kto na co kasę wydaje. Jeden stwierdzi, że warto dopłacić, inny, w tym ja, że nie warto. Ja za swoje wydania 4KM płaciłem mniej niż 30 zł czyli nie dopłacałem ani grosza ;)

Wracając do tematu, oglądaliście Służby Specjalne (serial), wczoraj był pierwszy odcinek, wydaje mi się, że z racji długości całej serii będzie trochę lepiej niż w filmie, wątki bardziej rozwinięte...

Do góry