Nowości kinowe, opisy filmów... officebox ;)

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Lolek nie pisz o r4k takich głupot. Poczytaj najpierw co to jest. Jak się coś testuje to trzeba najpierw znać teorię. Dopiero potem praktyka.

Podpowiem. Nie rozdzielczość. Bitrate i gama kolorów.

Pozdrawiam.

PS. I przede wszystkim tv musi mieć tryb xvc czy jak tam on się nazywa. Jak on się nie włącza (komunikat na ekranie) to i tak różnicy nie zobaczysz. Proste.

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Panowie, wczoraj zaliczyłem Strażników Galaktyki...;-). Na początku podszedłem do filmu tak sobie, pewnie znowu jakieś głupoty z różnego typu ludzikami. A tu film okazał się naprawdę dobrym seansem na sobotni wieczór. Oglądaliśmy z kolegą i w nie których scenach to już mnie szczęka bolała od śmiechu. Teksty rzucane przez futrzaka szopa normalnie pierwsza klasa. Na samą fabułę trzeba przymknąć oko... ale sam film oglądany z dubbingiem jak dla mnie super. (polecam oglądać nie samemu, najlepiej w kilka osób,a zabawa będzie wyśmienita.. ;-):

image host

Caparzo

New member
Bez reklam
Ale Fury można śmiało brać, jak się komuś podobał ;)
Mimo, że film rewelacyjny nie był ja te klimaty lubię, chyba po niedzieli zamówię i dam znać czy jest różnica w porównaniu do zwykłej wersji " dla krajów trzeciego świata" ;)
btw. jeszcze nie ma szczegółów wydania UK Interstellar, być może napisy PL jednak będą, w innych nowych tytułach były ( 1000 lat..., Elysium, Kapitan Philips czy Total Reccal)

@ Lolek, mam Total Reccal w 4 KM i obraz jest super, pokusił bym się, że widać różnicę w porównaniu do Noe, czy Hobbitów gdziejakość jest super. Być może jest jak piszesz, może nie jest to jakaś straszna różnica, ale jest to obraz jak w bardzo dobrym wydaniu BR i jeśli cena jest taka sama, a nawet niższa to wybieram 4KM ; )
Zamowilem Game of Thrones za niecałe 70 eur za 4 sezony, a u nas prawie 500 zł ;)

Henry ty porównujesz jakoś obrazu na tym telewizorku co masz w galerii ?? 50 cali dobrze widze ? i tam jest 4k ? Na tak małym rozmiarze nie ma mowy o jakiś super zmianach między full hd a 4k, takie bajki tylko w marketach pokazują na wypicowanych detalach i filmach demówkach.

Henry ja porównywałem na tv FHD mastered 4k i taki sam film zwykły - powiem Ci szczerze że jakbym nie wiedział że to jest mastered 4k to nie wiem czy byśmy z kolegami zauważyli różnicę.. ..
2 osoby dwa zdania, ja w tym przypadku mam takie samo jak lolek. Tym bardziej, że tv nie jest 4k a film jest zremasteryzowany na 4k. Moim zdaniem to wmawianie sobie że jest lepiej. Kwestia ustawienia i skalibrowania każdego tv. Założe się, że na tv 4k kiepsko skalibrowanym, i full hd bardzo dobrze skalibrowanym, ktoś powie że ten drugi t 4k bo zauważy różnicę

Jak tam Lolek z Instalerem, będziesz brał na blu? Zastanawiam się właśnie.
Ja miałem na karcie payback ponad 6k punktów. Zamieniłem to w empik online na 60 pare zł, zamówiłem interstellara, dopłaciłem 20 pare zł z konta i czekam na premiere. Moim zdaniem film warto mieć.

Ostatnia edycja:

Henry

Active member
Bez reklam
Henry ty porównujesz jakoś obrazu na tym telewizorku co masz w galerii ?? 50 cali dobrze widze ? i tam jest 4k ? Na tak małym rozmiarze nie ma mowy o jakiś super zmianach między full hd a 4k, takie bajki tylko w marketach pokazują na wypicowanych detalach i filmach demówkach.

Napisałem jasno i wyraźnie jest różnica na plus w wydaniu 4K Mastered, nie jest to wydanie 4K, a dobra jakość full hd, ostry i wyraźny obraz jak w najlepszych wydaniach BR.
Daleko do mnie nie masz więc zapraszam, więcej to wniesie niż dyskutowanie i przerzucanie się argumentami. Przyjedziesz, zobaczysz, ocenisz.... ;)
Kolejna kwestia, mam trochę wydań zagranicznych BR i są one zazwyczaj lepszej jakości niż te same filmy wydane w PL.
Mi ten "telewizorek" 55'' wystarcza, większego nie mam zamiaru mieć i nie planuję, jeśli już to tylko projektor 90-100''

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Lolek nie pisz o r4k takich głupot. Poczytaj najpierw co to jest. Jak się coś testuje to trzeba najpierw znać teorię. Dopiero potem praktyka.

Podpowiem. Nie rozdzielczość. Bitrate i gama kolorów.

Pozdrawiam.

PS. I przede wszystkim tv musi mieć tryb xvc czy jak tam on się nazywa. Jak on się nie włącza (komunikat na ekranie) to i tak różnicy nie zobaczysz. Proste.

Pozwól Kolego że będę pisał to co uważam za stosowne i to co widziałem w konkretnie w tych przypadkach i w tych warunkach które oglądałem ze znajomymi filmy ala 4k w stosunku do tych samych filmów w FHD.
I moje głupoty są takimi samymi głupotami jak każde inne, gdzie ktoś może pisać swoje zdanie na dany temat, a które nie jest takie jak moje czy Twoje, bo dla mnie przepłacać za film mastered 4k w stosunku do normalnej wersji to jest głupota i zdania nie zmienię. A w szczególności gdzie powiedzmy średnia tv na tym forum jak wyjdzie 46-50 cali to jest bardzo dobrze... Bo w Polsce średnia wielkość tv o czym pisałem już w tamtym roku, były jakieś badania przeprowadzone to wyszło 42 cale ... Oczywiście jak cena jest taka sama to nie ma to znaczenia ale jak mam dokładać do filmu 30 zl powiedzmy to mam to w głębokim poważaniu.. chociaż dwa takie filmy mam.. ale za rozsądne pieniądze kupione.
Każdy może mieć swoje zdanie i niekoniecznie trzeba pisać że to głupota , bo ktoś inaczej myśli niż Ty... to jest jedna z kilku korzyści jaką daje nam Polakom demokracja..
Dla manie film 4k to 4k ma być , już Sharp robił tv ala 4k ... i wyszło jak wyszło..
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Dużo czynników wpływa na różnicę pomiędzy Blu-ray a Mastered 4K np. wielkość TV,odległość oglądania,funkcja w TV,o której wspominał Raccoon...
Podobno na TV 4K różnica tych dwóch wydań TEGO SAMEGO filmu jest jeszcze bardziej widoczna...Najważniejszy jest jednak WZROK.
Jeżeli cena za Mastered 4K jest podobna do tej za Blu-ray,warto się zastanowić...

Henry

Active member
Bez reklam
Dużo czynników wpływa na różnicę pomiędzy Blu-ray a Mastered 4K np. wielkość TV,odległość oglądania,funkcja w TV,o której wspominał Raccoon...
Podobno na TV 4K różnica tych dwóch wydań TEGO SAMEGO filmu jest jeszcze bardziej widoczna...Najważniejszy jest jednak WZROK.
Jeżeli cena za Mastered 4K jest podobna do tej za Blu-ray,warto się zastanowić...

Na zakończenie dyskusji ;)
Film 4KM, który mam kupiłem za mniej 40 zł, pozostałe, które planuję kupić też będą oscylować w tych granicach. Jeśli mam możliwość kupienia wydania 4K Mastered taniej niż zwykłe BR u nas w kraju, to dla mnie wybór jest oczywisty, a przepłacać zamiaru nie mam, bo uważam, że to bez sensu..... ja kupuję film dla filmu, a nie dla doznań technicznych i tyle w tym temacie

Graczomaniak

New member
Pozwól Kolego że będę pisał to co uważam za stosowne i to co widziałem w konkretnie w tych przypadkach i w tych warunkach które oglądałem ze znajomymi filmy ala 4k w stosunku do tych samych filmów w FHD.
I moje głupoty są takimi samymi głupotami dla mnie jak Ty piszesz ( bo myślę że dla Ciebie jest to różnica duża) bo dla mnie przepłacać za film mastered 4k w stosunku do normalnej wersji to jest głupota i zdania nie zmienię. A w szczególności gdzie powiedzmy średnia tv na tym forum jak wyjdzie 46-50 cali to jest bardzo dobrze... Bo w Polsce średnia wielkość tv o czym pisałem już w tamtym roku, były jakieś badania przeprowadzone to wyszło 42 cale ... Oczywiście jak cena jest taka sama to nie ma to znaczenia ale jak mam dokładać do filmu 30 zl powiedzmy to mam to w głębokim poważaniu.. chociaż dwa takie filmy mam.. ale za rozsądne pieniądze kupione.
Każdy może mieć swoje zdanie i niekoniecznie trzeba pisać że to głupota , bo ktoś inaczej myśli niż Ty... to jest jedna z kilku korzyści jaką daje nam Polakom demokracja..
Dla manie film 4k to 4k ma być , już Sharp robił tv ala 4k ... i wyszło jak wyszło..
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

Można mieć swoje zdanie oczywiście. Ale upieranie się przy nim, kiedy jest się w błędzie jest głupotą i ignorancją.

I demokracja nie ma tu nic do rzeczy, raczej zdolność logicznego myślenia i wyciągania wniosków z rzeczowych argumentów.

Tak jak Ci kolega napisał. Bez tv z rozszerzonym gamutem nie zobaczysz żadnej różnicy na takim wydaniu "4k mastered" względem zwykłego wydania full hd. One mają tylko podniesiony bitrate i rozszerzoną paletę kolorów. Na tym ich związek z "4k" się kończy.

Jest to po prostu technicznie niemożliwe.

Chyba, że wierzymy w video voodoo.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Na zakończenie dyskusji ;)
Film 4KM, który mam kupiłem za mniej 40 zł, pozostałe, które planuję kupić też będą oscylować w tych granicach. Jeśli mam możliwość kupienia wydania 4K Mastered taniej niż zwykłe BR u nas w kraju, to dla mnie wybór jest oczywisty, a przepłacać zamiaru nie mam, bo uważam, że to bez sensu..... ja kupuję film dla filmu, a nie dla doznań technicznych i tyle w tym temacie

Oczywiście że tak masz taniej i kupujesz to co Ci się bardziej opłaca - proste i zrozumiałe.

Można mieć swoje zdanie oczywiście. Ale upieranie się przy nim, kiedy jest się w błędzie jest głupotą i ignorancją.

I demokracja nie ma tu nic do rzeczy, raczej zdolność logicznego myślenia i wyciągania wniosków z rzeczowych argumentów.

Tak jak Ci kolega napisał. Bez tv z rozszerzonym gamutem nie zobaczysz żadnej różnicy na takim wydaniu "4k mastered" względem zwykłego wydania full hd. One mają tylko podniesiony bitrate i rozszerzoną paletę kolorów. Na tym ich związek z "4k" się kończy.

Jest to po prostu technicznie niemożliwe.

Chyba, że wierzymy w video voodoo.

Jeszcze raz zacytuje to co napisałem i postaraj sie zrozumieć :

"Pozwól Kolego że będę pisał to co uważam za stosowne i to co widziałem w konkretnie w tych przypadkach i w tych warunkach które oglądałem ze znajomymi filmy ala 4k w stosunku do tych samych filmów w FHD. "

Zrozumiałeś do czego się odnoszę i do jakich tv ? Myślę że w większości wypadków ludzi tutaj ma tv bez tej funkcji..

Ale miałem też mozliwość ogladania filmu mastered 4k na Sonym 4k i również miałem możliwość oglądania materiału nagranego na profesjonalenej kamerze 4k i róznica była taka pomiedzy tymi materialami, a filmem ala 4k jak z Wawy do Gdańska..
Ale powtarzam to moje zdanie...
Mało tego to co napisalem to pisałem do Kolegi Henrego który nie ma tej funkcji i chciałem tylko to podkreslić że w jego wypadku i zresztą nie tylko w jego wypadku to nie jest coś czym nalezy kierować się kupując film... chyba że jest w takiej samej cenie lub też jest tańszy tak jak to jest w jego perzypadku.

Ostatnia edycja:

Piramida

Well-known member
Bez reklam
Myślę że jeszcze ważną rzeczą jest to,czy dana osoba będzie chciała przechodzić niedługo na prawdziwe 4K.
Jeżeli ktoś ma zamiar za 10 miesięcy zacząć kupować filmy w natywnym 4K,to nawet jak widzi różnicę pomiędzy Mastered 4K a Bluray,może mieć to lekko w poważaniu i nie będzie się chciało tej osobie szukać tanich wydań Mastered 4K.
Z kolei jak ktoś zakłada że przez 5 czy 10 następnych lat nie będzie zmieniał sprzętu,dla tej osoby kupowanie płyt Mastered 4K ma większy sens...

Caparzo

New member
Bez reklam
panowie spokojnie, każdy ma swoją racje :)

Napisałem jasno i wyraźnie jest różnica na plus w wydaniu 4K Mastered, nie jest to wydanie 4K, a dobra jakość full hd, ostry i wyraźny obraz jak w najlepszych wydaniach BR.
Daleko do mnie nie masz więc zapraszam, więcej to wniesie niż dyskutowanie i przerzucanie się argumentami. Przyjedziesz, zobaczysz, ocenisz.... ;)
Kolejna kwestia, mam trochę wydań zagranicznych BR i są one zazwyczaj lepszej jakości niż te same filmy wydane w PL.
Mi ten "telewizorek" 55'' wystarcza, większego nie mam zamiaru mieć i nie planuję, jeśli już to tylko projektor 90-100''

Niedaleko to jestem ciekaw gdzie dokładniej :) Grunt że jesteś zadowolony z tych filmów :) W mojej kolekcji tylko Kapitan Philips jest remastered to 4k ;)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Myślę że jeszcze ważną rzeczą jest to,czy dana osoba będzie chciała przechodzić niedługo na prawdziwe 4K.
Jeżeli ktoś ma zamiar za 10 miesięcy zacząć kupować filmy w natywnym 4K,to nawet jak widzi różnicę pomiędzy Mastered 4K a Bluray,może mieć to lekko w poważaniu i nie będzie się chciało tej osobie szukać tanich wydań Mastered 4K.
Z kolei jak ktoś zakłada że przez 5 czy 10 następnych lat nie będzie zmieniał sprzętu,dla tej osoby kupowanie płyt Mastered 4K ma większy sens...

Wiesz ja jestem ciekawy np ile filmy będą kosztować nagrane w 4k bo jeśli zakładając że na początku będą kosztować jeszcze drożej o powiedzmy "tylko" 30 zł to wiesz patrząc jaka jest sprzedaż na obecne czasy w Polsce filmów bluray to nie wiem kto to będzie kupował.... a myślę że wielu z nas nawet zakładając że kiedyś każdy z nas będzie miał tv 4k bo to nie uniknione jest ( jeśli myślimy o wymianie tv powiedzmy za 3-5 lat) to płacić jeszce więcej o te "tylko" 30 zl więcej to nawet tuaj z forum nie wiem ile ludzi się na to zdecyduje - co jesteśmy w jakimś znaczeniu "maniakami" A pytanie czy to "tylko" będzie 30 zl więcej czy np 60 zl więcej przez pierwszy rok -dwa.... może więcej - nie wiem... A do tego popatrz na wielkości tv jakie mają nasi Rodacy w wiekszości wypadków to nie wiem ilu się znajdzie chętnych żeby jeszcze dokładać do już drogich dzisiaj filmów. Kolejna sprawa co z filmami bluray czy ich cena nie spadnei i czy wtedy nie sposoduje to efektu że ludzie jednak będą wybierali filmy "zwykłe" na bluray bo bądzmy szczerzy w wielu wypadkach te filmy są naprawdę dobrze nagrane pod względem technicznym i oglądając je na 55 czy 65 calach na spokojnie ludziom wystarcza. Armanig kiedyś pisał że i na 80 calach jemu ta jakość odpowiada w 100%. A ile ludzi ma jednak zdecydowanie mniejsze tv..

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Wiem Lolek,dlatego napisałem że tylko niektórzy/maniacy będą kupować te filmy...:)

... myslę że przez duże M :) bo dać za film w 4k powiedzmy 160-170 zł to trzeba to naprawdę "kochać" bo tyle a nawet więcej to ja daję ale za odpowiednie wydania filmów jak LOTR czy Hobbit, a nie za zwykłe jednopłytowe wydanie ...

Do góry