Nowości kinowe, opisy filmów... officebox ;)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Mam jeszcze kilka do obejrzenia, w tym to "Boże Ciało", więc ocenimy.
Co do kina Azjatyckiego, to specyficzne. Też nigdy fanem nie byłem, ale trafiają się perełki. Chociażby wspomniany (wojenny) "My Way", odświeżyłem ostatnio i nic nie stracił w moich oczach.
Generalnie wolę średni Azjatycki, jak średni Amerykański. Te są już wyświechtane, a w Azjatyckich coś zawsze urzeka, mnie akurat sposób prowadzenia dialogów, ta kultura, coś innego ; )

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Mi osobiście też o przesłanie nie chodzi. Film ma być dobry i tyle. Także nie przepadam za religijnymi filmami. Ale i tak Parasite był lepszy. I Oskar może być za nie anglojęzyczny film. Ale moim zdaniem nie najlepszy ze wszystkich. I ta końcówka ala Tarantino niekoniecznie. Sam pomysł ok.

W moim odczuciu Boze Cialo nie jest filmem religijnym, ale jezeli sie upierasz, to nie bede o to kruszyl kopii. Postawiles jednak w centrum uwagi "przeslanie", a to jest zdecydowanie uniwersalne i nie ma sensu przypisywac go jakiejs konkretnej religii,

Jesli masz watpliwosci co do Parasite, to obejrzyj go jeszcze raz.
A pozniej jeszcze raz.
Byc moze za kazdym razem dostrzezesz kolejne szczegoly, swiadczace o nieprzecietnym tworczym zamysle i maestrii formy.

A ktore z ubieglorocznych filmow podobaly Ci sie bardziej?

STELVIO

Well-known member
Bez reklam
Oczywiście nie jest filmem religijnym. Napisałem w uproszczeniu. O przesłaniu też nie pisałem. Tylko powtórzyłem po kimś. A który był dla mnie naj to się nie zastanawiałem. Historia z Parasite niczym mnie po prostu nie zaskoczyła. Intryga? Że biedny chcę być bogatym? Morderstwa? Psychiczne skrzywienie? Długi? Przecież tak wygląda życie na ziemi.

bubafat

Well-known member
Bez reklam
Oczywiście nie jest filmem religijnym. Napisałem w uproszczeniu. O przesłaniu też nie pisałem. Tylko powtórzyłem po kimś.

A to sorry "czytam jedna reka" ;)
A który był dla mnie naj to się nie zastanawiałem. Historia z Parasite niczym mnie po prostu nie zaskoczyła. Intryga? Że biedny chcę być bogatym? Morderstwa? Psychiczne skrzywienie? Długi? Przecież tak wygląda życie na ziemi.

Masz slowo klucz - FORMA.
Sztuke postrzegamy i oceniamy poprzez wrazenia, czy uczucia jakie ona wywoluje u odbiorcy i ze wzgledu na kunszt rzemieslniczy. Nie inaczej jest w sztuce filmowej. Parasite to film ponadprzecietny. Kunsztownie przemyslany i zrealizowany, Do tego inteligentny i nie nudny.
Czego chciec wiecej?

Ostatnia edycja:

STELVIO

Well-known member
Bez reklam
Ok. Spoko. Ja tam aż takim znawcą nie jestem. Krytykiem tym bardziej. Dla mnie dobry film na raz.

bubafat

Well-known member
Bez reklam
A ogladasz jakies filmy wiecej niz jeden raz?
Wiesz tak 3, 4 , 5 razy. Nie dlatego ze przysnales albo zeby obejrzec z rodzina, czy przyjaciolmi, tylko dla siebie, bo Cie urzekl?
Pytam zeby zrozumiec, co dla Cieie oznacza okreslenie "film na raz".

STELVIO

Well-known member
Bez reklam
Jasne. Oczywiście. Nawet po 10razy. Np Jason Bourne, Dunkierka, Snajper, 13godz w Benzaghi, Helikopter w ogniu, Ocalony, Hunter Killer, Mission Imposible, Everest. Bondy 007. Tak na szybko. Lubię do nich wracać.

Caparzo

New member
Bez reklam
Być może rozgłos za sprawą Oscara wskaże innym drogę i będziemy mieć więcej podobnych produkcji.

Eee no czekaj czekaj... Jak wygral hurt locker to miały być inne filmy jak z dzieci wyciągają bomby? A jak wygral lalaland to miały być filmy gownowarte taneczne? A jak wygral chyba jakiś czarni bialy to mial być co!? Bo w 21 wieku film czarno biały to ani na uhd , ani na atmos, auro dolby vision i inne cuda na kiju ... A Po awatarze wszyscy plakali ze smerfy że indnianie.. Jakos potem nie przybylo takich filmow :blagam: chyba że indianie w Revenant :popcorn:

Oscar nie jest wyznacznikiem jakości filmu! Jeden woli jak mu stoi, drugiemu jak skarpety śmierdzą, jeden lubi johna wicka i bajki dla dzieci a akademia w której siedzą stare dziady maja swoją wizję i jak trzeba to wygra film polityczny jak wróg nr 1 bo akurat Osamę dopadli

JanVid

New member
.... co do niektórych :) film Boże Ciało wcale nie jest filmem religijnym lecz dramatem obyczajowym a przesłaniem filmu jest to, że "człowiek nijaki z ulicy", wręcz wyrzutek społeczny swoją postawą i zachowaniem mimo swej woli zjednoczył całą tą podzieloną małą społeczność, ma to też jakiś wymiar do aktualnej sytuacji i daje to jednak chwilę na zadumę .... też proponuję kilkukrotne obejrzenie :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Jakby babcia miała wąsy... wygrał specyficzny film. Ja takie kino lubię i mi takich pozycji brakuje.
Może (tego nie wiemy) ktoś robi podchody do podobnych produkcji, ale czai się, bo w natłoku popularnego badziewa, nie ma pewności czy odrobi, a tu wyskakuje taki Parasite i zgarnia Oscara. Dla mnie to żaden wyznacznik, ale rozgłos już ma. To wystarczy. Gdyby wygrał Avendżers, to myślę, podcięłoby to skrzydła innym.

Obejrzyj lepiej koreański MyWay.
https://www.filmweb.pl/film/Ma-i+We-i-2011-562718

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Caparzo piszesz, że jeden woli to, a drugi co innego, idąc takim tokiem rozumowania powinniśmy mieć dystans do oceny wszystkich filmów/muzyki bez względu czy on nam się podoba czy też nie podoba.. Bo przecież każdy z nas ogląda czy słucha to co lubi... więc pisząc , że np. Lalaland w Twoim mniemaniu jest takim, a nie innym filmem nie do końca się zgadza to co napisałeś, a właściwie ocena pewnych filmów, które Tobie nie podpasowały, gdzie niektóre z nich również i mojej osobie nie do końca się spodobały.
Ale jest jeszcze coś takiego jak ocena ludzi na całym świecie i np. wspomniany film taneczny przez Ciebie odpowiednio nazwany, nie pamiętam dokładnie, ale można sprawdzić, jego budżet wyniósł około 25-30 mln $, a jak myślisz ile zarobił ? Również nie pamiętam, można sprawdzić, ale na pewno w granicach około 450 mln $ , bo swojego czasu było o tym bardzo głośno, gdyż jest to wyczyn niemały tyle kasy zarobić wykładając tyle ile napisałem.. I w tym jeszcze nie ma kasy ze sprzedanych filmów na nośnikach...
Więc reasumując, myslę, że wiele osób by chciało zrobić taki g....film, na który by poszło tyle osób na całym Świecie, aby tego typu był zysk, bo zysk robią ludzie, którzy zechcieli pójść na taki czy inny film. I w tym przypadku jak widać, chcieli... pomimo, że to film, który raz obejrzałem i tyle..

O nagrodach kilku oscarach i wielu innych nie wspominam, bo tu sie zgadzam, że to są "tylko" nagrody i często polityka ma wpływ na to, który film wygrywa. Ale nie mniej jednak te nagrody jakiś film dostaje i również jacyś aktorzy. I tak jak zauważyłem, ludzie są zadowoleni, kiedy dostaje film i aktorzy , których lubimy, gorzej jest jak dostaje film, czy aktor, który nam nie pasuje.

Ja np cieszę się, że Joker i 1917 zostały docenione.

Ostatnia edycja:

JanVid

New member
..... oczywiście, JOKER to wspaniały, wielowymiarowy dramat psychologiczny bardziej zasługuje na Oscara niż ten ..... proponuję obejrzeć Jokera w 4 K jeszcze bardziej spotęgowane wrażenia (jak dla mnie) ..... a gra aktorska głównego bohatera to po prostu majstersztyk :) ))

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Wszystko się zgadza :) bo mi , Tobie i wielu innym się spodobał, ale teraz weź Kowalskiego wchodzi tutaj i pisze w odpowiedni sposób, zupełnie co innego niż my uważamy o tym filmie. :) I co wtedy ? :)

JanVid

New member
..i nic :) pan Kowalski ma swojego Zenka w koronie na każdym autobusie podmiejskim w W-awie :) )) i ma prawo oceniać po swojemu a my nie musimy mu udowadniać swoich racji gdyż SZTUKA BRONI SIĘ SAMA :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
:) nic nie ma do Gościa, ale to że na tego typu film poszła jakaś kasa z budżetu to powiem w ten sposób, nie powinno tak być.. bo jak można porównywac gwiazdę disco polo do np. filmu o najsłynniejszym kurierze Jeziorańskim.. ale o polityce nie gadamy. :)

STELVIO

Well-known member
Bez reklam
Fajna dyskusja się wywiązała. Ja tam Korei nie żałuję Oskara (jednego). Tylko szkoda że taki ewenement nie trafił na polski film (tyle oskarów).[emoji846]

JanVid

New member
..... cytując klasyka a raczej klasyczkę
"nam się po prostu należy" a tu co ? ? ? ...... doooopa :) ))

Ostatnia edycja:

Caparzo

New member
Bez reklam
nie pamiętam dokładnie, ale można sprawdzić, jego budżet wyniósł około 25-30 mln $, a jak myślisz ile zarobił ? Również nie pamiętam, można sprawdzić, ale na pewno w granicach około 450 mln $ , bo swojego czasu było o tym bardzo głośno, gdyż jest to wyczyn niemały tyle kasy zarobić wykładając tyle ile napisałem.. I w .

Znowu pierdoczysz jakbys się kwasnych jabłek nażarł...
Dla mnie może zarobić 100 miliardów co mnie to obchodzi!? Skazani na shawshank (niewiem jak ti sie pisze) zarobił 40 a film genialny i nie obchodzi mnie inflacja.
Gejvengers zarobiło 2 miliardy i co z tego? Tego guana nie da zie oglądać

Oglądaj se lalaland sluchaj martyniuka naprzemian z bocelim a na dokladne niech ci adele wyje w sacd tłoczonym w chinach. Twoja sprawa. Ja oglądam To co lubie to na co mam ochote, mam swoje zdanie i opinie. Czy film ma oskara czy nie, kompletnie nie istotny aspekt. A ty siw podniecasz bo oskar bo miliony zarabia. Zejdz na ziemię już

Do góry