Kolego bo to zależy jaka wytwórnia robi dany film w USA - jedni przykładają wagę do rejonizacji, a inni nie.. zauważ taką rzecz że po myku jaki zrobili na Polsce z filmem Doktor S. kolejnym filmem od naszego dystrybutora Galapagos był SW RO i co się stało ? A to że w pewnych sklepach nie był podany dźwięk jak również w Galapagos nie było takiej wiedzy(dzwoniłem w tej sprawie), a nie chcieli znowu napisać jedno, a drugi żeby wyszło po decyzji w USA.. dopiero po kilku dniach (widać dostali 100% potwierdzenie) napisali jaki będzie dźwięk.. Tak właśnie jesteśmy traktowani..
Kolejny przykład z filmami 4k - nie wiem czy wiesz pewni nasi dystrybutorzy nie chcieli wejść w 4k bo twierdzili że to zmarnowana kasa i po części się z nimi zgadzam choć uważam, że tak czy siak ileś sztuk każdego filmu jeśli zostanie wydany w 4k powinni robić.. co wytwórnie USA naszym powiedzieli.. ??? Chcecie sprzedawać "zwykłe" filmy na BR to i musicie sprzedawać 4k - proste ?
Natomiast co do Rosji to my się równać z nimi nie możemy się równać bo zauważ jedną rzecz - instrukcje rożnych urządzeń w oryginale często nie ma naszych(gdzieś na kolanie są dorabiane) a w jęz. rosyjskim jest taka instrukcja,, teraz filmy - dodatki bywa że nie ma napisów w jez. polskim a w rosyjskim są... ba bywa że lektora naszego nie ma, a rosyjski jest, a film jest na ten sam region..

to pokazuje że w Rosji pomimo większego piractwa bo na pewno tak jest (nie patrz na to co tutaj jest pokazane w tym linku) Ci co robili te dane to nie wiem skąd to brali.. chyba od dzieci z przedszkola..- filmów w Rosji i tak więcej się sprzedaje niż u nas i w USA widać patrzą na kasę.. Też trzeba by było procentowo obliczyć w stosunku do ludności w RP i w Rosji.. jak to by wyszło, a nie tylko patrzeć na cyferki..
Jak czytam w tym linku że Szwecja 18 % - jedzcie generalnie do Skandynawii zobaczycie jakie jest podejście do ściągania.. opisywałem jeden przykład (syn mojego dobrego kumpla), który pojechał z Polski do Norwegii i na takim forum jak nasze oficjalnie zadał pytanie skąd Norwedzy ściągają filmy.. to co przeżył jak administracja zareagowała to czapki z głów.. A u nas cały temat jest poświęcony temu aspektowi i nic się nadzieje oficjalnie możemy linki dawać skąd można ściągać i jakie to są plusy ze ściągania filmów, muzyki itp.. ręce opadają.. przecież to forum czytają i ludzie młodzi i my mający już swoje lata taki przykład dajemy że warto iść na skróty.. ?? To jest przesłanie?? Do tych ludzi ??
Można dyskutować o tym ale prywatnie i sam rozmawiam prywatnie bo pewnych rzeczy jestem ciekawy, a że jestem dekiel z tego tematu to się pytam pewnych osób i tutaj na tym forum ale na priv.
To samo jak się czyta że Polska to 12 % jakby tak było to w Polsce byłoby eldorado z filmami i nikomu by nie przyszło na myśl kupować filmów za granicą bo taniej.. a przynajmniej w wielu wypadkach.
Możemy zrobić nieformalną ankietę (tylko jak zrobić żeby nie było niku użytkownika) ile dana osoba na 10 ściągniętych filmów kupuje oryginalnych filmów ... w serialach przyjmijmy 2 seriale to jeden film... to samo z muzyką 10 ściągniętych albumów ile w oryginale się kupuje.. Kolego palca daje obciąć że nawet 2-3 filmy nie wyjdzie na 10 ściągniętych.. to samo z muzyka jak nie gorzej..
Ostatnio w Empiku kupowałem koncert George. M. live in London na BR i płytę cd G. M. Symphonica - Gościu za mną stojący i nie młodzieniaszek bo wtedy wiązłbym poprawkę ale Misiu miał około 50 lat..i zadał mi pytanie "Panie czy nie szkoda mi tyle kasy wywalać skoro to wszystko z netu można sobie pobrać " ...a za nim stało dwoje dzieci tak około 12 lat.. nie napiszę tutaj co mu odpowiedziałem - domyśl się.. czy coś tu trzeba dodawać ....
Reasumując w Polsce byłoby pięknie gdyby ściąganie było na poziomie 12 %

dlatego nie dziwmy się, że mamy drogie filmy, nie dziwmy się że kupując amplituner/wzmacniacz itp. u Niemca to w Polsce przy pewnych markach dystrybutor rodzimy nie da instrukcji i nie opluwajmy jego z tego powodu.. bo to tylko oznacza, że całkowicie co niektórym w głowie się przekręciło, że kupując uprzędzenie u Niemca chcą od naszego dystrybutora instrukcje do tego urządzenia.. może jeszcze ma mu naprawić to urządzenie na gwarancji.. a co tam, a dzieci jego i pracowników których zatrudnia powysyła na miasto i niech zbierają na obiad dla siebie/// trochę obiektywizmu.. i dystansu do tego co robimy.. a tym samym odpowiedzialności..
Ps to wszystko było pisane ogólnie, a nie do konkretnych osób z tego forum - żeby nie było.. każdy robi jak uważa..