derian napisał:
...
No ale jak dokładna edycja to już lepiej w komputerze, z wykorzystaniem odpowiedniego oprogramowania.
Dla wymagającego użytkownika raczej tak bo np. Sony ma "na pokładzie" 9 szablonów menu do DVD na trzy lub więcej nagrań ale do pojedyńczego brak, nie wszystkie są ładne i nie można używać polskich liter w tytułach (dlaczego???).
derian napisał:
Producent informuje, że po nagraniu materiału na płytę mogą zmienić się nieznacznie miejsca umieszczenia np znaczników rodziałów.
Tak się dzieje w przypadku edycji dokładnej (jedna klatka) i szybkiego kopiowania w formacie Video.
W formacie VR jest to możliwe ale z kolei VR jest mało kompatybilne i dodatkowo podczas odtwarzania mogą występować zatrzymania obrazu. Pomaga wtedy opcja płynego odtwarzania (seamless playback) ale, jak to opisane jest w intrukcji, za cenę dokładności punktów edycji. Nie bardzo to jeszcze rozumiem, nie zgłębiłem do końca tego tematu.
Ogólnie "zabawka" jest świetna. Nie narzekam na jakość obrazu i dźwięku oraz hałas. Głównym mankamentem jest dla mnie maluśki wyświetlacz. Szkoda gdyż przekazuje dużo informacji.
Nie przeszkadza mi brak np.:
- odtwarzania losowego
- Showview
- zapisu na DVD-RAM
- klawisza na pilocie do wstawiania znaczników (przy zapisie można się posłużyć pauzą)
- playlisty dla HDD (jest Program Play, co prawda niezbyt wygodny)
- zoom-u dla wideo
Ponieważ używam nagrywarki w zastępstwie magnetowidu to ważna było dla mnie możliwość wykonywania innych czynności podczas nagrywania z TV na HDD. Można więc odtwarzać wtedy DVD, DIVX, oglądać czy edytować inne nagranie z HDD, oglądać zapisywany właśnie materiał, słuchać muzykę, oglądać zdjęcia. Przy okazji, czytnik kart pamięci na USB działa bez problemu.
Amadeo