To wina tłumacza. W 750 można kasować krótsze fragmenty niż 5 sek poza tym szczególnym przypadkiem opisanym tylko w instrukcji od Pioneer-a.ArtS007 napisał:May not a Nie można to spora różnica.
...
Amadeo
To wina tłumacza. W 750 można kasować krótsze fragmenty niż 5 sek poza tym szczególnym przypadkiem opisanym tylko w instrukcji od Pioneer-a.ArtS007 napisał:May not a Nie można to spora różnica.
...
Mam 750 ale ograniczenia są takie same jak w 950. Moja interpretacja instrukcji - nie sprawdzałem tego:macior napisał:Czy któryś z właścicieli 950-ki próbował wgrać na dysk większą ilość mp3/jpg ?
Nagrywarka tyle może na raz zobaczyć na dyskach i jednorazowo skopiować. Nagrać na HDD można więcej ale nie w jednym kroku.macior napisał:W instrukcji czytam, że mogę wgrać 99 tytułów płyt z maksymalnie 999 utworami ?!
Tak.macior napisał:Czy 950 skaluje do 1080p ?
Tak tj. nie zrzucisz DIVX (jako DIVX) na HDD.macior napisał:Czy divx-ów faktycznie nie zrzucę na hdd ?
Zobacz np. HR755.macior napisał:(Podobno któryś Samsung kopiuje wszystko hdd<->dvd).
amadeo napisał:Nagrywarka sygnalizowała, że pierwszy tytuł (z racji trybu SLP) będzie kopiowany w czasie rzeczywistym. Zaznaczyłem opcję finalizacji. Po wystartowaniu kopiowania nagrywarka pozwoliła wybrać mi wzór planszy menu. Pierwszy tytuł kopiowany był 1:1, drugi w HighSpeed. Po nagraniu otrzymałem płytę z menu z dwoma audycjami. W pierwszej (tej kopiowanej 1:1) nie było moich znaczników ale były znaczniki automatyczne co 10 minut, w drugiej (szybko kopiowanej) moje własne znaczniki zostały zachowane. Jakość pierwszej była zauważalnie (IMHO) gorsza niż kopia na HDD, druga identyczna.
Amadeo
Nie podejrzewam firmy o złośliwość typu "to zrobimy gorzej, żeby użytkownik nie miał za dobrze".Alcatraz napisał:Biorąc pod uwagę, że niektórych rodzajów nagrań po prostu nie można kopiować metodą "high speed" (np. z mieszanym obrazem 16:9 i 4:3), takie rozwiązanie to czysta głupota! Zysków z tego tytułu nie ma natomiast straty owszem. Czy pogorszenie jakości dotyczy wszystkich trybów? Jeśli np. nagram coś na dysku w HQ i przegram w "normal speed" to także pogorszy mi się jakość? Uffff! Rozwiązanie rodem ze starych magnetowidów VHS podłączanych jakimś paskudnym kabelkiem marki Unitra.
LeńAlcatraz napisał:Z innej beczki. Jeśli nagram program np. 3 godzinny a następnie będę chciał przenieść go na płytę jednak z zachowaniem oryginalnego formatu (np. HQ), czy nagrywarka pozwoli nagrac (podzielić) taki materiał na dwie (lub więcej w przypadku dłuższego nagrania) płytek? Oczywiście czy zrobi to bez kłopotów, pogarszania jakości i innych kataklizmów.
Pozdrawiam
Poprawka - strona 66 mówi o dzieleniu tytułów.Alcatraz napisał:Może i leń No ale zaraz, zaraz... Tam jest mowa o dzieleniu rozdziałów! A ja mam na myśli dzielenie całego tytułu. Z tego co jest tam napisane wynika, że chcąc podzielić w ten sposób materiał, który ma np. 3 godziny, musi on być "jednym rozdziałem". A jak podzielić na dwie płytki e godzinny materiał, który jest juz podzielony (np. ręcznie) na powiezmy 20 rozdziałów? Jest tam jeszcze coś o "playlistach" ip. ale bez nagrywarki "pod ręką" nie ma możliwości zweryfikowania tego typu rzeczy. "Na sucho" ciężko jest przyswoić niektóre mądrości instrukcji obsługi
Mówi to tyle, że dana opcja jest dostępna dla danych nośników. Po wykonaniu edycji, możesz wynik swojej pracy zapisać na inny typ nośnika (z dokładnością do trybu real/high speed)Alcatraz napisał:I jeszcze jedno. Zawsze zastanawiał mnie jeden fakt. Na przykład, na wspomnianej 67 stronie instrukcji dział "Kasowanie i edycja rozdziałów" posiada adnotację - HDD, -RW (tryb VR), -R (tryb VR). Co to oznacza? Chyba to, że edycję i kasowanie rozdziałów mogę wykonać TYLKO na wymienionych nośnikach w wymienionych trybach ale... czy aby na pewno TYLKO? A co jeśli zrobię taką edycję na HDD (bo mogę) i skopiuję na +R lub -R w trybie Video? Nie przeniesie czy przeniesie wyedytowane rozdziały? To jest ewidentne niedopatrzenie w instrukcji, które skutecznie potrafi zmylić nawet bardzo czujnego (przyszłego) posiadacza takiej nagrywarki!
Zgadza się ale przy nagrywaniu w nagrywarce komputerowej. Tutaj proces nagrywania 1:1 wygląda tak jak odpowiedział kol. Pisk.Alcatraz napisał:...
Jednak przyznam, że nie całkiem zrozumiałem dlaczego niby nagranie w trybie SLP, kopiowane w czasie rzeczywistym (ponieważ inaczej SLP skopiować się nie da) jest gorszej jakości niż oryginał na dysku!? Przecież obie kopie (high speed oraz normal speed) są kopiami cyfrowymi.
...
Tak jest.ArtS007 napisał:Tryb Real-Speed zawsze powoduje przekodowanie. Przekodowanie z trybu SLP do SLP spowoduje spadek jakości, gdyż następuje ponowne przekodowanie z zachowaniem takich samych parametrów kodowania. Ponieważ zapis jest stratny, więc pogorszenie jakości jest nieuniknione.
...
Cyfrowa kopia jest wykonywana tylko w trybie High-Speed.
Miałem na myśli nagranie na HDD w HQ i skopiowanie na DVD w trybie Real-Speed też w HQ. Już wiem, że jakość będzie gorsza ale chciałbym zobaczyć o ile.ArtS007 napisał:W przypadku przekodowania SLP do HQ spadek jakości również wystąpi, ale ponieważ tryb HQ posiada dużo wyższe parametry kodowania, więc spadek jakości może być mały. Niewykluczone, że w tym wypadku ten spadek jakości będzie niezauważalny.
Pewnie nie będzie dużej utraty jakości. HQ wykorzystuje maksymalną przepływność bitową dostępną dla płyty DVD.amadeo napisał:Miałem na myśli nagranie na HDD w HQ i skopiowanie na DVD w trybie Real-Speed też w HQ. Już wiem, że jakość będzie gorsza ale chciałbym zobaczyć o ile.
W 750 można zachować dokładność jednej klatki przy szybkim kopiowaniu z HDD na DVD ale tylko dla płyt DVD-R/RW w formacie VR. W pozostałych przypadkach (dla zachowania dokładności) trzeba kopiować w czasie rzeczywistym.ArtS007 napisał:...
Z doświadczeń z moją Sony 710 wiem, że warto stosować przekodowanie (Real Speed) w przypadku, gdy chcę się niezauważalnie pozbyć reklam. Przy przekodowaniu dokładność cięcia wynosi jedna klatka