[Nasze Zestawy AV] Mój wielofunkcyjny pokój

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Mysle nad dwoma odtwarzaczami :
- oppo 103d:
testowalem go u siebie w domu przez kilka dni jak dla mnie super maszynka gdzie darbee robi niesamowitą robotę
- oppo 203
model na lata bo już przyszłościowy ze względu na UHD
- denon 3313:
pasuje do reszty zestawu i tylko tyle bo do oppo nawet mu do pięt nie dostaje. Oppo Miażdży go we wszystkim od obsługi poprzez funkcje i jakość obrazu. Dlatego zastanawiam się pomiędzy 103d a 203....

To ja mam inne odczucia nigdy bym nie napisał że oppo miażdży pod względem obrazu i to bez względu czy to jest denon, marantz, onkyo - chociaż onkyo dla mnie jest najgorsze z tych wszystkich.....wg mnie jest delikatnie lepszy pod względem obrazu(oppo) i zaznaczam że mam tu na myśli projekcję, a nie tv 55 czy 65 cali.. miałem okazję 103 widzieć w akcji na 110 calach.. ale nigdy bym tego nie określił słowem "miażdży" ... ja to słowo np bym użył do tego jak są wykonane i jak wyglądają kolumny SF od serii tradytion w górę w stosunku do 98% kolumn jakie są na rynku - zaznaczam z tych co widziałem ...
Plus do kilku innych rzeczy ale nie będę pisał bo nie ma sensu...

Natomiast zgadzam się co do funkcjonalności, szybkości itp. oppo bije te odtwarzacze i to nie podlega dyskusji... jak kiedyś będę zmieniał odtwarzacz i będzie w srebrnym kolorze, a nie będzie to duża różnica w stosunku do tych wymienionych firm to kupię oppo.. tylko model podstawowy.

Ale jako odtwarzacz cd dalej uważam ( a miałem okazję kilka dni temu widzieć i słyszeć w akcji) najwyższy model oppo i 3 piosenki sobie posłuchałem po czym przełączyłem na odtwarzacz cd i tych samych piosenek posłuchałem na cd i wolałbym kupić podstawowy model oppo a do tego cd (i nawet nie taki model jak ja słuchałem) ale taki w granicach 5 tys.... dla mnie jest to lepsze rozwiązanie niż kupować topowy ich model i mieć go jako źródło do płyt cd..
Podsumowując gdybym tak lubił filmy jak Ty wolałbym kupić projektor 4k i jakiś podstawowy model oppo czy też coś od marantz/denon niż mega odtwarzacz oppo i mieć projektor FHD...
Oczywiście w Twoim wypadku teraz jak masz jeszcze w sumie nowy i dobry projektor to szkoda by było kombinować ale jakby kupować nie mając nic to ja bym tak zrobił jak napisałem..

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
Lolek może źle dobrane słowo zamiast miażdży napisze lepszy.. :). Po załączonym w oppo darbee niestety ale reszta odtwarzaczy zostaje w tyle, przy wyłączonym dla mnie obraz był podobny. Miałem go w domu i testowałem na przemian z panasem. Test jest u mnie gdzieś w wątku łącznie ze zdjęciami.
Na odsłuch stereo nie patrzę bo mam osobny system do audio.
Co do projektora z natywnym 4k (nie żaden pseudo bo taki mnie wogóle nie interesuje) to mnie nie stać aby wywalić teraz 21tys. I do tego odtwarzacz 4k plUs nowy kabel oraz mały remont aby ten kabel zainstalować.
Przykro mi ale na chwilę obecną jeszcze się wstrzymam z przechodzeniem na 4k bo bym musiał kupę kasy wywalić a jak sam zauważyłeś obecny projektor nie jest stary i ma się całkiem dobrze... :) Dlatego wolę zainwestować w dobry odtwarzacz blu ray, a zanim projektory spadną do cen przeze mnie akceptowalnych to trochę czasu jeszcze minie. Ponadto cena filmów 4k też mnie nie pociesza...zostaje jeszcze przy full hd.. :)

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Teraz zgoda....:) bo z tym slowem wg mnie przesadziles... a teraz zgadzam się ... :) Niestety wszystko rozbija się o kaske....ale nowe oppo nie mają darbee....czy się mylę?

Ostatnia edycja:

Bipo

Active member
Bez reklam
W oppo 203 są zamiast derbee inne ulepszacze obrazu jak HDR i dolby vision... :) ale tylko w materiale UHD.
Do full hd już tam nic nie ma, tak jak to było z derbee w 103d a szkoda.

Bipo

Active member
Bez reklam
Pytanie, wie ktoś gdzie znajduje się wątek o zabezpieczeniach sprzętu przed dziećmi bo kiedyś o tym pisaliśmy...?

lolo2

Well-known member
Bez reklam
Hehe... czyzbys bal sie o bass reflexy, powyciagane kable i wgniecione kopulki?

Gdzies cos bylo.

O bass reflexy sie nie martw, wszystko spada na sam spod (nie ma zadnych polek w kolumnie) wiec bardzo latwo sie zabawki wyciaga.

Maskownice pewnie musisz juz miec zalozone obowiazkowo? U mnie tylko w centralu mam zalozone maskownice, we frontach do wysokotonowca cora nie siega. :)

A banany lepiej te skrecane, tego nie da sie wyciagnac. U mnie juz mania zabawy za kolumnami i wyciagania kabelkow u cory minela, czekac tylko az syn zacznie te zabawy.

Bipo

Active member
Bez reklam
Czyli nie ma wątku, bo wiem że kiedyś o tym temacie rozmawialiśmy.... to o tym później.

Wkońcu po wielu latach (ok 9lat) padł mój poczciwy blu ray panasonic DNP 300. Naprawa lasera jak dla mnie już mija się z celem. Dlatego nadarza się okazja na zakup nowego player. Panasonic swoje już odpracował, tyle lat działał bez zarzutu... :)
Z uwagi na to, iż znowu pojawia się zapytanie czy to już ta pora na przesiadke na UHD? Jak dla mnie po wielu przemyśleniach odpowiedź brzmi nie. Jeszcze się wstrzymam ponieważ:
- posiadam dużą kolekcje płyt blu ray, które w większości kupuje w promocjach.
- płyt UHD nie mam ani jednej a ceny skutecznie mnie odstraszaja ok 140zl. Jak mam za każdy film tyle płacić to ja dziękuję. Interesują mnie tylko z napisami pl.
- nie posiadam TV ani projektora 4k, a najtańszy obecnie projektor z natywnym 4k kosztuje ok. 21tys co również mnie jeszcze nie zachęca do kupna z uwagi iż obecny ma się jeszcze dobrze...
- ponadto musiałbym robić remont i puszczać nowy kabel, który by przepuścił 4k. Co łącznie z zakupem samego projektora skutecznie mnie wyleczyło z przesiadki na nowy format. Na chwilę obecną mnie nie stać wywalić tyle kasy..:-(
Tak więc zostają na placu boju 3 blu ray :
- oppo 103d
- oppo 203
- denon 3313
Denon by mi pasował do zestawu ale samo urządzenie niestety odstaje możliwościami i obsługa od reszty playerów, dlatego odpada.
Oppo 203 nie posiada darbee ale obsługuje UHD na których mi nie zależy obecnie.
Dlatego wybór padł na oppo 103d, z uwagi że znam ten player doskonale, bo miałem go u siebie na testach w domu oraz posiada wszystko czego potrzebuje łącznie z procesorem darbee który robi kapitalna robotę. Ponadto dostałem go za bardzo dobrą cenę.
Jeśli kiedyś będę chciał przejść na UHD, to się sprzeda 103d i dołoży do 203... :) Do stereo mam osobny system wiec tym sobie głowy nie zawracam... :)
Jak to się mówi jest oppo a potem długo, długo nic i reszta playerów... :)

Ostatnia edycja:

ThePepe

New member
Bez reklam
Gratki Bipo, to teraz trzeba będzie całą kolekcję filmów obejrzeć raz jeszcze :)
A co do koloru, nie wiem jak to wpłynie na gwarancję, ale zdjąć obudowę, dać do malowania i złożyć ponownie :) kwestia doboru koloru pasującego do Denona :)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Niektórzy by musieli urlop bezpłatny brać żeby po wymianie np. odtwarzacza obejrzeć wszystkie filmy... ewentualnie doba musiałaby zostać wydłużona 😃

Bipo

Active member
Bez reklam
Raczej zmianę kolorystyczna sobie odpuszczę. Poprzednik przez 9 lat był czarny to następca aż tak mi nie przeszkadza, przyzwyczaiłem się już do tego iż player jest w innym kolorze. Może dlatego że stoi zawsze z boku kolumny, ponieważ już nic nie ustawie na ampli bo mi ekran zasłoni. Wiec kolor zostanie taki jaki jest.... A ponownie obejrzeć całą moją filmotekę to bym musiał na ładnych parę dni wziąć urlop..... :)

mac-ony

Well-known member
Bez reklam
Myślałem , że system w Sony ( coś tam , coś tam Creation ) , to jak Darbee .
Miałem Darbee przy swoim JVC i różnice widziałem tylko na stop klatce . W normalnym użytkowaniu e-shit 3 robi super robotę.

Do góry