Witam. Ja tak może z innej beczki. Jestem posiadaczem telewizora sony 55xd8599, czyli tego, który oddał Strażak. Kupiłem go w podobnym czasie w rtv euro agd, oczywiście na podobnych warunkach co kolega Strażak. Czytając ten temat odniosłem wrażenie, że zakup był nie trafiony a sam tv jest do d..y, nawet kontaktowałem się ze Strażakiem w sprawie zwrotu do sklepu. Przyczyną jest słaba, choć nie najgorsza czerń wieczorem i niewielki banding. Po za tym wad brak. Nawet byłem w sklepie i uwaga istniała możliwość wymiany na droższy model z dopłatą. Ale do setna. Na miejscu tak z ciekawości pooglądałem tylko samsungi 49ks7000, i 55ks7000 i odechciało mi się zwrotu. Bad piksele i odłażąca ramka. Jeden już nawet na ekspozycji podklejony taśmą dwustronną, która właśnie "puściła". Drugi pakowany do zwrotu... Szok. W obecnej ofercie sklepu nie znalazłem nic lepszego w podobnej cenie, 4700 zł. Chodzi mi tu o jakość wykonania, matrycę 100 hz, systemem android (kodi) i co najważniejsze z dobrym oddaniem kolorów i kątami (często oglądam tv z boku). Oczywiście jest też phillips, ale jednak to nie to. Mogę tylko stwierdzić, że dopłacając niewielką kasę i tak nic lepszego nie kupię, u mnie maks to 200-300 stówy. Po za tymi wadami jestem bardzo zadowolony z soniaka, przede wszystkim jakość wykonania, niezła szybkość działania systemu, u mnie android 6 ,oddanie kolorów, naprawdę piękny obraz przy świetle dziennym, a i w ciemnym do zaakceptowania. Nie uprawiam tu reklamy, ale uważam, że jest to najlepszy IPS obecnie dostępny na rynku i jak każdy tv ma swoje wady i zalety. Strażak życzę wytrwałość i powodzenia.