Lolek, pozdrowienia również dla Ciebie, napisałeś kilka trafnych zdan.
Jaco37 i inni koledzy drodzy, słuchałem wielu, bardzo wielu amplitunerów z zamiarem kupna jako urządzenia uniwersalnego i do muzyki i do kina (to że w trakcie odsłuchów wynikło, że jednak do muzyki będzie osobny wzmak stereo to inna sprawa). Celowo w salonach słuchałem w trybie bez polepszczy, by właśnie zobaczyć jak gra dany sprzet i wyłapać niedostaki. Po co mam słuchać sprzętu po kalibracji, skoro kalibracja zamaskuje mi niedociagniecia i wady? Brakował by mi jeszcze nieuczciwego sprzedawcy, z np. ukrytym subem i wszystko wtedy zagra pięknie. Czy testując samochód robicie po tuningu czy w wersji salonowej? Ztuningować można każdego grata

W kalibrację mogę bawić sie potem, w domu, Wybieram sprzęt bez kalibracji po to by wybrać najlepiej grający "na sucho", więc po kalibracji, będzie jeszcze lepiej, tak? To oczywiscie w kwesti muzyki.
hans,napisałeś:
'przede wszystkim wzmaki nie maja kalibracji bo nie mają do tego elektroniki/mocy do obróbki.'
Nie prawda, wzmaki mają dużo więcej mocy realnej( nie takiej w specyfikacji), a nie mają kalibracji, bo jej nie potrzebują.
"poducenci też wolą dać osobno na rynek ampli z preoutami i wzmacniacze żebyśmy kupili więcej gratów"
Też nie do końca, ale wiem co miałeś na myśli i tu się zgadzam.
gerus, mylisz, wymieniłeś nośniki wielokanałowe, oczywiście, że przez amplituner, ale mu tu mówimy o słuchaniu stereo przez amplituner kd. Stereo w amplitunerach kd należy raczej traktować jako dodatek, na pewno nie priorytet. Nie do tego zostały stworzone. Jest tam co najmniej 5 końcówek mocy, więc "przy okazji" producent wyodrebnil też stereo, ale nie odwrotnie. To nie jest wzmacniacz stereo z dołożonymi końcówkami mocy. Jeśli ktoś sporadycznie słucha muzyki z przewagą filmów to ampli jak najbardziej, jeśli natomiast jest spora przewaga lub wymagania co do muzy to lepiej pomyśleś o wzmacniaczu stereo.
Inna kwestia w filmach, koncertach. Tu oczywista jest kalibracja, tylko wskażcie mi proszę sklepy w Polsce, gdzie sprzedawca podłączy Wam 6 kolumn, zrobi kalibracje (poprawną!!!), i tak za każdą zmianą amplitunera plus czas na odsluch? To godzina zejdzie minimum na jeden ampli. Czy ktoś zrobi to z free w godzinach pracy? Za kasę znam trzy salony w kraju gdzie podłaczają 5.1, ale chca min. 50 zł za godzinę.
Dlatego zawsze najskuteczniejszym sposobem na obadanie sprzętu jet zabranie go do domu, szczególnie amplitunera kd, bo to dużo bardziej skomplikowana maszyna niż np. wzmak stereo. Jest wtedy czas na zabawę. Tylko też bądźmy szczerzy i zejdźmy na ziemię; Ilu z Was, nas brało kolumny, elektronikę do domu przed kupnem? Podejrzewam, ze jeden na dwudziestu, a te 20 to wo ogole na 200 ktorzy pokusili się o odsłuch przed zakupem, nie ważne czy sprzętu za 2 czy za 20 tys.
Pozdrawiam wszystkich w ten deszczowy dzien.