Kalibracja kina domowego - dyskusja.

Whiplash

New member
Bez reklam
Nie cale 25m. Po kalibracji wystarcza 50% jego mocy aby ladnie zamiatal basem z reszta systemu wiec zapasu jest jeszcze sporo.

Moj sub stoi w rogu pokoju, inaczej nie bardzo mam gdzie postawic ale staralem sie odsunac od scian ile sie da, pozatym z jednej strony jest zaslona wiec troche tlumi.

Ostatnio ogladalem Blu Ray Metallicy live in Nimes 2009 z DTS MA i powiem wam ze lepiej sub gra w fazie 180 niz 0. W odwroconej jest bardziej punktowy, zaznacza uderzenie i sie cofa w 0 jest taki rozlazly, wolniejszy. Jak narazie zostawiam 180.

Dalej co sadzicie o ustawieniu suba skierowanego na srodek pokoju, tak jak kolumny ktore stawia sie w kierunku miejsca odsluchu?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Zazwyczaj, jeśli sub gra w odwrotną stronę co fronty, np. stoi z tyłu i gra w plecy lub z boku to sprawdza się faza 180, a przy koncertach (szczególnie M) powinien być bardziej punktowy, jak piszesz. Probowales sposobu "na leżąco" ? :)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Jak ja testowałem swojego suba ( stoi z tyłu przy kanapie) to mocniejszy bas był nadal na 0 stopni, na 180 też to grało ale wyraźnie słabiej. Najlepsze że jak dałem ampli głośno, na testowym basie to ciężko mi było wylapać różnicę. Dopiero jak puściłem sobie płytkę z muzyką, na średniej głośności to bylo wyrażniej słychać. Natomiast Tonsil grał lepiej w lini kolumn ale na 180 stopni.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
A widzisz, czyli nie ma reguły, dlatego napisałem "zazwyczaj", choć wydawalo mi się, ze u Ciebie też jest na 180. ;)

Whiplash

New member
Bez reklam
Co pomieszczenie, co sprzet, co plyta to inne brzmienie hehe. U mnie subwoofer stoi kolo frontow, dokladnie lewego, kolumny sa ustawione na wprost i jest bajeczka. Jestem wlasnie po remoncie i wkoncu ustawilem zestaw jak nalezy. Fronty staly sie innymi kolumnami, piekny bass, fajna scena. Subwoofer to samo, ustawiony na polowe skali idealnie wypelnia pasmo, miekki subwooferowy bass.

Zaraz sie odezwia ludzie ze nie slyszalem dobrych zestawow, ze moje JBL nie nadaja sie do muzyki itd. Moze jestem malo wymagajacy ale dla mnie moj zestaw jest w 100% wystarczjacy.

P.S Jaki to sposob na lezaco?

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Zaraz sie odezwia ludzie ze nie slyszalem dobrych zestawow, ze moje JBL nie nadaja sie do muzyki itd. Moze jestem malo wymagajacy ale dla mnie moj zestaw jest w 100% wystarczjacy.

Najwazniejsze, ze Ty jestets zadowolony, o to w tym chodzi.

Jaki to sposob na lezaco?

Było juz o tym kilka razy, ustawic suba w miejscu odsłuchu (zamienic miejcami uszy z glosnikiem suba), puścić basowe kawałki i na leżąco (na tej smej wysokosci co glosnik) przemieszac się po całym pomieszczeniu, by znaleźć najlepszy naszym zdaniem bas. Wtedy w to miejsce wstawiamy suba.
Moze sie wydawac durnowatą metodą, zle jest bardzo praktyczna, działa i co najwazniejsze przynosi zamierzone efekty (ale to wszystko przed kalibracja, jak w poscie 496)

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam

Kolego to nie ma znaczenia, ja np nie kupilbym JBL , ale Ty np nie kupilbys w tej samej cenie co masz swoje kolumny Paradigmow, a inny Dali, a jeszcze inny MA.... ale to trzeba miec daleko.... wazne ze Tobie sie podoba jak rowniez ze jestes zadowolony z ustawienia calego systemu tak jak napisal Krzysiek a reszta jest niewazna. To wiesz tak jak na "dziale nasze zestawy" jeden kolega wkleil zestaw sonusy fabery serie Venere.... ja akurat na odsluchu bylem jak te kolumny wjechaly do salonu i chlopaki od razu je rozpakowali bo byli ciekawi jak to wyglada i jak gra ale jak otworzyli to az sobie usiedli bo nie mogli uwierzyc ze to sonus faber wyprodukowal... patrzac na to jakie ma kolomny zacne ta firma,,,, to te kolumny to juz nie to samo..... Za tydzien zadzwonilem spytac sie jak to gra to gosc mi powiedzial " Panie nic nie mow, moze z 500 zl uda sie zarobic na nich" A cenowo byly fajne...
Ale powtorze sie to nie ma znaczenia bo jesli tamtemu koledze taki zestaw odpowiada to nikomu nic do tego ze innym wykonanie czy dzwiek sie nie podoba . Ja to zawsze mowie cieszmy sie tym co mamy i miejmy do tego dystans jakis bo najgorzej chyba jest samouwielbienie tego co sie ma.... ja bym mogl co najmniej kilka rzeczy powiedziec co mi sie nie podoba, a co powinno byc zmienione w moim zestawie, ktory niedawno zakupilem i ktory dalej kompletuje ale jest jak jest i ciesze sie z tego co mam, a ze to ma wady tez swoje to juz inna sprawa bo zycie to nie bajka:) Pozdro

Whiplash

New member
Bez reklam
Krzysiek ta metode znam, nie zalapalem na poczatku o co Ci chodzilo. Wszysko pieknie tylko ze ja nie mam innego miejsca dla suba w pokoju takze nawet jesli gralby lepiej w innym miejscu to i tak nie mam mozliwosci go tam postawienia.

Racja panowie, jak kupowalem JBL to zalezalo mi na zestawie 5.1 z subem. Za 3400 nie znalazlem lepszej alternatywy, cos lepszego to juz 5000zl + a to dla mnie juz troche za duzo jak na kolumny. Posluchalem paru zestawow JBL, Dali Concept6, wharfedale i wybor padl na JBL. Akurat E80 jest bardzo neutralna jak na JBL i to mi przypasowalo.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Oczywiscie kazdy ma swoj budzet i kupuje to na co go stac i to co wydaje mu sie ze jest najlepsze za te pieniadze... bzdura by bylo jakbys kupil pozadne kolumiska a do tego jakis ampek za pare zlociszy zeby to napedzic ... a tak masz zestaw ktory sie tobie podoba i o to chodzi...

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Whiplash

New member
Bez reklam
No to panowie, kolejny aspekt brzmienia/podlaczenia subwoofera....

Jak juz mowilem wczesniej w JBL jest przelacznik LFE (bez filtra, sub gra tym co dostaje z amplitunera) albo Normal (dziala crossover w subie).
Przy takim samym podlaczeniu czyli Y sub w pozycji normal przy max. crossover 150hz bo i tak z ampli nie idzie nic powyzej 120hz gra zdecydowanie mocniej.

Czy to mozliwe ze jak sygnal przelatujac przez filtr w subwooferze to on jest jakos wstepnie wzmacniany czy cos w ten desen i dlatego gra glosniej niz w przypadku trybu LFE kiedy sygnal bezposrednio plynie na wzmacniacz i glosnik?

Stopniujac efektownosc mojego JBL wygalda to tak:

Tryb Normal, kabel Y >Tryb LFE, kabel Y > Kabel mono.

CleaneR

New member
Hej,
To i ja podziele sie moimi ustawieniami (sprzet jak w podpisie):
Sub podlaczony pod LFE. Vol g. 11, Phase 0st, Freq max (150Hz)
Front large, center/surround small
DynamicEQ on, Dyn. Vol off, Ref lev 0dB.
Cross: Front full band (34Hz - 30kHz), Center 60Hz (60Hz - 30kHz), Surround 80Hz (65Hz - 30kHz).
Sub 120Hz - LFE

Audyssey ustawil mi:
Front L/P -8dB, Center -7.5dB, Surr -4dB, Sub -5dB, ponadto odleglosci wyliczyl prawie do centymetra. Moj pokoj jest w ksztalcie litery L, gdzie czesc "kinowa" ma 5m x 3.6m.
Z takich ustawien jestem najbardziej zadowolony, chociaz nie probowalem ustawiac frontow na small. Inna sprawa gdy odcialem sub na 80Hz zdecydowanie bylo go za malo i za delikatny. Podnioslem go z powrotem do 120Hz i znowu jest ok. W wolnej chwili (czyt. gdy mojej cory nie bedzie w domu) sprawdze jak bedzie gralo z frontami na small.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No to panowie, kolejny aspekt brzmienia/podlaczenia subwoofera....

Jak juz mowilem wczesniej w JBL jest przelacznik LFE (bez filtra, sub gra tym co dostaje z amplitunera) albo Normal (dziala crossover w subie).
Przy takim samym podlaczeniu czyli Y sub w pozycji normal przy max. crossover 150hz bo i tak z ampli nie idzie nic powyzej 120hz gra zdecydowanie mocniej.

Czy to mozliwe ze jak sygnal przelatujac przez filtr w subwooferze to on jest jakos wstepnie wzmacniany czy cos w ten desen i dlatego gra glosniej niz w przypadku trybu LFE kiedy sygnal bezposrednio plynie na wzmacniacz i glosnik?

Stopniujac efektownosc mojego JBL wygalda to tak:

Tryb Normal, kabel Y >Tryb LFE, kabel Y > Kabel mono.

No tak, tylko czy w przypadku łączenia kablem Y bas jest lepszej jakości czy jest po prostu mocniejszy? Tak naprawdę w kinie to nie ma większego znaczenia, bo jak sub będzie mocniej grał to ampli go mocniej wyciszy, więc głośność basu i tak pozostanie na takim samym poziomie niezaleznie od podłączenia, po prostu mniej będzie podgłoszony na subie albo bardziej wyciszony na ampli:) Chyba że nawet po kalibracji i podłączeniu kablem Y, te tąpnięcia basu są lepsze, mocniejsze, pełniejsze?

Whiplash

New member
Bez reklam
Wg. moich uszu to jakosc basu jest wszedzie taka sama, tylko ze raz jest go wiecej raz mniej. Ja glosnosci ustawiam po kalibracji po swojemu bo jak suba mi wycisza na -9np to nic go nie slychac, fronty go zagluszaja.

Cleaner - gdzie podniosles suba do 120hz? W amplitunerze w zakladce dotyczacej kanalu LFE, mam nadzieje ze nie odciales kolumn centrum i surround na 120hz?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Dzisiaj kropnąłem mojego Harmana460 wracam do Onkyo szykuje się na 818.(muzyka 25%,film,koncert 75%)Dobry wybór?

Jasne że dobry. A dlaczego miałby być zły? To już porządny amplituner. Zresztą jako użytkownik Onkyo, nie mam od strony technicznej żadnych uwag. Jedynie stereo mogliby dopracować, ale w tym momencie to już nie mój problem, bo mam inny sprzęt do tego celu przeznaczony:)

CleaneR

New member
Cleaner - gdzie podniosles suba do 120hz? W amplitunerze w zakladce dotyczacej kanalu LFE, mam nadzieje ze nie odciales kolumn centrum i surround na 120hz?

LPF to LFE - kiedys gdzies wyczytalem, zeby kolumny odciac na 80Hz i suba tez na 80Hz, zeby sub gral do 80 a powyzej tylko glosniki, ale nie bylem do konca zadowolony z tej konfiguracji. Wszystko mam ustawione jak podalem w poprzednim poscie, nie napisalem tylko, ze przednie kolumny mam w bi-amp.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Jasne że dobry. A dlaczego miałby być zły? To już porządny amplituner. Zresztą jako użytkownik Onkyo, nie mam od strony technicznej żadnych uwag. Jedynie stereo mogliby dopracować, ale w tym momencie to już nie mój problem, bo mam inny sprzęt do tego celu przeznaczony:)

Dokladnie , jedynie on ma problem tylko nie wiem czy ten tzn 818 czy 809 kiedys czytalem test i tam wyszlo ze nie za mocny jest pradowo, wg testujacego byl przekonany ze wieksza bedzie roznica miedzy nim, a np modelem nizszym serii 7 czy serii 6 ... ale tak to jak najbardziej mozna brac mysle ze bedzie to fajniejszy wybor jak HK . Ja nigdy ich jakos nie lubilem a teraz jak juz zobaczylem ten z najnowszej serii to juz w wogole nie mam szacunku do tej firmy .... pomimo ze kiedys nawet pani Lopez :) reklamowala te firme o ile sie nie myle -taka fajna reklama z nia byla i sprzetu kina domowego wlasnie tej firmy.Chyba ze firmy mi sie pomylily....

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Co z tego, że Pani Lopez reklamowała. Ja mogę nawet reklamowac papier toaletowy Yamaha z turbodoładowaniem opakowany w piekne dębowe pudełko, ale niestety za mało mi płacą :D

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Zgadza sie zartowalem oczywiscie :) ale reklama byla fajna i chetnie ja tam bym z nia zagral :) A propo tych kabli jeszcze Y to jeden gosciu byl kiedys na takim szkoleniu powiedzmy w velodyne w USA i tam jeden z najwazniejszych inzynierow tej firmy, a jak wiemy jest to jedna z najlepszych firm na swiecie odnosnie subow ... i tam stwierdzil gosc, ze byly robione badania ze najlepiej jest podlaczyc sub wlasnie kablem Y wiec chyba chlopaki sie znaja na tym skoro robia takie fajne maszynki dla uciechy ludzi zeby mieli radosc podczas ogladania filmow czy tez sluchania koncertow...

Whiplash

New member
Bez reklam
LPF to LFE - kiedys gdzies wyczytalem, zeby kolumny odciac na 80Hz i suba tez na 80Hz, zeby sub gral do 80 a powyzej tylko glosniki, ale nie bylem do konca zadowolony z tej konfiguracji. Wszystko mam ustawione jak podalem w poprzednim poscie, nie napisalem tylko, ze przednie kolumny mam w bi-amp.

LPF for LFE to jest filtr dla kanalu subwoofera tego na plycie i jego sie ustawia na 120hz bo tyle pasma jest zapisywane dla suba, ustawiajac to na 80 de facto pozbawiamy sie czesci materialu ktory byl przeznaczony dla subwoofera. Crossover dla kolumn, jego ustawiamy zazwyczaj na 80hz tak aby kolumny graly do tej wartosci, wszytko ponizej jest dodawane do kanalu subwoofera.

Ja na twoim miejscu fronty tez ustawilbym na small i odcial je na 60/80hz. Dlaczego? Poniewaz subwoofer lepiej poradzi sobie z takim pasmem niz amplituner ktory w 5.1 odsluchu nie dysponuje juz taka moca na kanal.

Panowie ale kolega chce sluchac koncertow, czyli jakby nie patrzec muzyki wiec nie wiem czy onkyo to najlepszy wybor, ja bym poszedl w strone Marantz'a.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
A warto dopłacać do 818 bo 809 jest 500zł tańsza czym one tak naprawdę się różnią zaznaczam że różne bajery w nadmiarze są dla mnie nieistotne chodzi mi tylko od strony technicznej.

Witam to wszystko zalezy czy dla ciebie 500 zl jest duzo czy mozesz sobie pozwolic dolozyc taka kwote , pradowo mysle ze jest to samo, dzwiekowo rowniez , tam chyba jest roznica na dwoch jakis bajerach ktore dla ciebie mysle ze nie bedzie mialo znaczenia, kwestia taka ze 809 pewnie trudniej jest juz gdzies spotkac w stacjonarnym sklepie...

Do góry