LPF for LFE to jest filtr dla kanalu subwoofera tego na plycie i jego sie ustawia na 120hz bo tyle pasma jest zapisywane dla suba, ustawiajac to na 80 de facto pozbawiamy sie czesci materialu ktory byl przeznaczony dla subwoofera. Crossover dla kolumn, jego ustawiamy zazwyczaj na 80hz tak aby kolumny graly do tej wartosci, wszytko ponizej jest dodawane do kanalu subwoofera.
Ja na twoim miejscu fronty tez ustawilbym na small i odcial je na 60/80hz. Dlaczego? Poniewaz subwoofer lepiej poradzi sobie z takim pasmem niz amplituner ktory w 5.1 odsluchu nie dysponuje juz taka moca na kanal.
Panowie ale kolega chce sluchac koncertow, czyli jakby nie patrzec muzyki wiec nie wiem czy onkyo to najlepszy wybor, ja bym poszedl w strone Marantz'a.
Czyli uwazasz ze za taka kwote to powiedzmy inny amplituner powiedzmy marntaz czy denon bedzie lepiej dzwiekowo w muzyce? Ewentualnie czy uwazasz ze jakikolwiek amplituner do powiedzmy 4-5 tys gra dobrze w stereo? Bo ja takiego nie znam nawet za 10 tys nie znam amplitunera gdzie moglbym powiedziec z czystym sumieniem ze ten amplituner gra dobrze w stereo... tylko bym powiedzial ze jak na amplituner to gra dobrze ale musialbym wlasnie dodac " jak na amplituner" A sluchalem wiele amplitunerow tak wlasnie do 12 tys.... i jedynie co mi sie podobalo w stereo ale tez bym nie dal takiej kwoty to arcam 600 ktore ksoztuje cos okolo 19 tys wiec wolalbym kupic amplituner za 10 tys i za 8 tys powiedzmy wzmacniacz stereo... i zjadl by tego arcama na sniadanie, a ta sama cena... ba nawet jak robilem odsluch marantza ki pearl lite odtwarzacz i wzmacniacz z tej serii, kazdy z nich kosztuje tak po 5 tys, a ze bylem zaciekawiony jak gra wzmacniacz marantza z tej serii bo mam cd tej serii to powiem ci ze takie moje onkyo 5010 przy tym wzmacniaczu za 5 tys to wiesz ... nie bede pisal.... i to nie tylko onkyo bo deneon 4520 to samo, ktory bezposrednio porownywalem wlasnie z onkyo i ja wybralem onkyo ( pomimo krazacych opinii jak to gra denon w stereo i jakos mnie nie zaszokowal )ale to sie nie moze rownac ze wzmacniaczem stereo.... wiec mysle, ze jak kolega kupi w tej cenie jaki kolwiek amplituner ( tej polki ) czy to bedzie onkyo , denon czy marantz to bedzie porownywalny efekt ... ale to moje zdanie... ja jestem taki typ ktory to co ma nie koniecznie musi chwalic po niebiosa.... bo takim opiniom moglbym kogos zle naprowadzic... a nie o to chodzi... i raz na zawsze dobrze by bylo powiedziec i uswiadomic wszystkich ze amplituner za nawet 5 tys nie zagra dobrze w stereo.... a nie koniecznie sie spierac czy taki czy inny zagra lepiej... bo to wszystko subiektywne zdanie bedzie kazdego wypowiadajacego sie, a do tego dochodzi syndrom Polaka co swoje to chwali po niebiosa ... Pozdrawiam kolege.
ps... a co do LPF for LFE to pelna zgoda uwazam ze masz racje juz po tym co Ty pisales i inni i co wyczytalem w necie masz racje w 100% jak na moj gust. A skoro tez i inni sie w wiekszosci zgadzaja to znaczy ze cos w tym jest...
Ostatnia edycja: