Kalibracja kina domowego - dyskusja.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
LPF for LFE to jest filtr dla kanalu subwoofera tego na plycie i jego sie ustawia na 120hz bo tyle pasma jest zapisywane dla suba, ustawiajac to na 80 de facto pozbawiamy sie czesci materialu ktory byl przeznaczony dla subwoofera. Crossover dla kolumn, jego ustawiamy zazwyczaj na 80hz tak aby kolumny graly do tej wartosci, wszytko ponizej jest dodawane do kanalu subwoofera.

Ja na twoim miejscu fronty tez ustawilbym na small i odcial je na 60/80hz. Dlaczego? Poniewaz subwoofer lepiej poradzi sobie z takim pasmem niz amplituner ktory w 5.1 odsluchu nie dysponuje juz taka moca na kanal.

Panowie ale kolega chce sluchac koncertow, czyli jakby nie patrzec muzyki wiec nie wiem czy onkyo to najlepszy wybor, ja bym poszedl w strone Marantz'a.

Czyli uwazasz ze za taka kwote to powiedzmy inny amplituner powiedzmy marntaz czy denon bedzie lepiej dzwiekowo w muzyce? Ewentualnie czy uwazasz ze jakikolwiek amplituner do powiedzmy 4-5 tys gra dobrze w stereo? Bo ja takiego nie znam nawet za 10 tys nie znam amplitunera gdzie moglbym powiedziec z czystym sumieniem ze ten amplituner gra dobrze w stereo... tylko bym powiedzial ze jak na amplituner to gra dobrze ale musialbym wlasnie dodac " jak na amplituner" A sluchalem wiele amplitunerow tak wlasnie do 12 tys.... i jedynie co mi sie podobalo w stereo ale tez bym nie dal takiej kwoty to arcam 600 ktore ksoztuje cos okolo 19 tys wiec wolalbym kupic amplituner za 10 tys i za 8 tys powiedzmy wzmacniacz stereo... i zjadl by tego arcama na sniadanie, a ta sama cena... ba nawet jak robilem odsluch marantza ki pearl lite odtwarzacz i wzmacniacz z tej serii, kazdy z nich kosztuje tak po 5 tys, a ze bylem zaciekawiony jak gra wzmacniacz marantza z tej serii bo mam cd tej serii to powiem ci ze takie moje onkyo 5010 przy tym wzmacniaczu za 5 tys to wiesz ... nie bede pisal.... i to nie tylko onkyo bo deneon 4520 to samo, ktory bezposrednio porownywalem wlasnie z onkyo i ja wybralem onkyo ( pomimo krazacych opinii jak to gra denon w stereo i jakos mnie nie zaszokowal )ale to sie nie moze rownac ze wzmacniaczem stereo.... wiec mysle, ze jak kolega kupi w tej cenie jaki kolwiek amplituner ( tej polki ) czy to bedzie onkyo , denon czy marantz to bedzie porownywalny efekt ... ale to moje zdanie... ja jestem taki typ ktory to co ma nie koniecznie musi chwalic po niebiosa.... bo takim opiniom moglbym kogos zle naprowadzic... a nie o to chodzi... i raz na zawsze dobrze by bylo powiedziec i uswiadomic wszystkich ze amplituner za nawet 5 tys nie zagra dobrze w stereo.... a nie koniecznie sie spierac czy taki czy inny zagra lepiej... bo to wszystko subiektywne zdanie bedzie kazdego wypowiadajacego sie, a do tego dochodzi syndrom Polaka co swoje to chwali po niebiosa ... Pozdrawiam kolege.
ps... a co do LPF for LFE to pelna zgoda uwazam ze masz racje juz po tym co Ty pisales i inni i co wyczytalem w necie masz racje w 100% jak na moj gust. A skoro tez i inni sie w wiekszosci zgadzaja to znaczy ze cos w tym jest...

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Czekam jeszcze za ofertą od BN a powiedz mi czemu jest różnica w wadze 22/18,5 wiesz coś może na ten temat skoro niczym sie praktycznie nie różnią tylko audyssey i bajerkami.

Wg mnie to jest blad kazdy z nich wazy okolo 18 kg, ale to najlepiej sie spytac w serwisie czy cos tam jest wiecej wlozone ale nei wydaje mi sie... roznica jest tak jak piszesz tylko w audssey i bajerami i nie ma powodu zeby to wazylo powiedzmy 4 kg wiecej... ( zreszta jak podnosilem 818 a 5010 byla roznica w wadze znaczaco wieksza ) ale tak jak napisalem zadzwon jutro do serwisu i popros kierownika serwisu on ci wytlumaczy...

CleaneR

New member
LPF for LFE to jest filtr dla kanalu subwoofera tego na plycie i jego sie ustawia na 120hz bo tyle pasma jest zapisywane dla suba, ustawiajac to na 80 de facto pozbawiamy sie czesci materialu ktory byl przeznaczony dla subwoofera. Crossover dla kolumn, jego ustawiamy zazwyczaj na 80hz tak aby kolumny graly do tej wartosci, wszytko ponizej jest dodawane do kanalu subwoofera.

Tak , wiem o tym i tak mialem ustawione od poczatku, ale, ze gdzies na angielskim forum zeby tak sprobowac, wiec sprawdzilem i zadowolony nie bylem.

Ja na twoim miejscu fronty tez ustawilbym na small i odcial je na 60/80hz. Dlaczego? Poniewaz subwoofer lepiej poradzi sobie z takim pasmem niz amplituner ktory w 5.1 odsluchu nie dysponuje juz taka moca na kanal.
To mam zamiar wyprobowac, jak cora wroci do przedszkola, teraz miaja przerwe, wiec nie bede w stanie znalezc chwili czasu zeby w ciszy i spokoju puscic audyssey.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Znów robi się bałagan w tym temacie. WSZYSTKO zostało już tu napisane, kwestie, LFE, LPF, Hz, Audyssey, Large/Small zostały już jednonacznie wyjśnione w tym wątku. Co kilka postów pojawiają się te same pytania, wątpliwości, mylenie LPF i LFE. Nawet Armanig podawał już kilka razy odpowiednie linki. No ale rozumiem, że łatwiej jest napisać pytanie niż przeczytac aż 30 stron tematu... ;)
Apropos, a gdzie się podział armanig? Znow mu laptopa ukradli?

CleaneR

New member
Kolega wstał zła noga? Czy ja się o coś zapytałem? Podzielilem się swoją konfiguracja i spostrzeżeniami, ale chyba nie wolno mi było... A do Twojej wiadomości, wątek cały przeczytałem.

Btw czy ktoś używa lub zna kable firmy Oehlbach?

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Kolega wstał zła noga? Czy ja się o coś zapytałem? Podzielilem się swoją konfiguracja i spostrzeżeniami, ale chyba nie wolno mi było... A do Twojej wiadomości, wątek cały przeczytałem.

Btw czy ktoś używa lub zna kable firmy Oehlbach?

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Wow, to nie było do Ciebie, tylko ogolnie ,czytać ze zrozumieniem proszę, gdybym miał coś indywidualnie to bym zacytował.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Znów robi się bałagan w tym temacie. WSZYSTKO zostało już tu napisane, kwestie, LFE, LPF, Hz, Audyssey, Large/Small zostały już jednonacznie wyjśnione w tym wątku. Co kilka postów pojawiają się te same pytania, wątpliwości, mylenie LPF i LFE. Nawet Armanig podawał już kilka razy odpowiednie linki. No ale rozumiem, że łatwiej jest napisać pytanie niż przeczytac aż 30 stron tematu... ;)
Apropos, a gdzie się podział armanig? Znow mu laptopa ukradli?

Jestem, jestem :) Duzo pracy ostatnio. Co do do pierwszej czesci Twojej wypowiedzi, to dokladne tak jest. Watek poczatkowo byl pelen watpliwosci, ale z czasem wszystko zostalo ladnie podane jak na tacy.
Mysle ze kazdy znajdzie tu odpowiedz, ale zerkam i widze ze nie kazdemu chce sie przeczytac go dokladnie, powtarzaja sie te same pytania i watpliwosci. Za jakis czas, to faktycznie tydzien trzeba bedzie szukac jasnych odpowiedzi.
Jezeli chcemy ustawic sprzet zgodnie z referencja i tym co jest ladnie wytlumaczone na stronie Audyssey, to ustawiajmy zgodnie z zaleceniami. Dla mnie te zalecenia sa bombowe, sprawdza sie to i jest logicznie, jasno okreslone. Natomiast jak cos nam nie pasuje, to robmy to zgodnie z preferencjami, tutaj juz mamy pelna dowolnosc Znam takich co sluchaja wszystko na "V" w equalizerze, lub bass/sopran na full (chociazby markety nas tak przyzwyczajaja, tam wszystko jest tak skrecone).
Jest to znaczne znieksztalcenie dzwieku, ale jak komus sprawia radosc, to po co go przekonywac Nalezy tylko pamietac ze jest to "preferencja".
Wiec jak ktos pisze, ze "lepiej" gra sprzet u niego na wlasnych ustawieniach, ktore sa dalekie od zalecanych (logicznie wytlumaczonych "referencji) to sa dwa wyjscia - albo komus uwierzyc (ja nie wierze, bo testowalem na sobie wszystkie ustawienia), albo nie dyskutowac, bo i po co? :)

Whiplash

New member
Bez reklam
Czyli uwazasz ze za taka kwote to powiedzmy inny amplituner powiedzmy marntaz czy denon bedzie lepiej dzwiekowo w muzyce? Ewentualnie czy uwazasz ze jakikolwiek amplituner do powiedzmy 4-5 tys gra dobrze w stereo? Bo ja takiego nie znam nawet za 10 tys nie znam amplitunera gdzie moglbym powiedziec z czystym sumieniem ze ten amplituner gra dobrze w stereo... tylko bym powiedzial ze jak na amplituner to gra dobrze ale musialbym wlasnie dodac " jak na amplituner" A sluchalem wiele amplitunerow tak wlasnie do 12 tys.... i jedynie co mi sie podobalo w stereo ale tez bym nie dal takiej kwoty to arcam 600 ktore ksoztuje cos okolo 19 tys wiec wolalbym kupic amplituner za 10 tys i za 8 tys powiedzmy wzmacniacz stereo... i zjadl by tego arcama na sniadanie, a ta sama cena... ba nawet jak robilem odsluch marantza ki pearl lite odtwarzacz i wzmacniacz z tej serii, kazdy z nich kosztuje tak po 5 tys, a ze bylem zaciekawiony jak gra wzmacniacz marantza z tej serii bo mam cd tej serii to powiem ci ze takie moje onkyo 5010 przy tym wzmacniaczu za 5 tys to wiesz ... nie bede pisal.... i to nie tylko onkyo bo deneon 4520 to samo, ktory bezposrednio porownywalem wlasnie z onkyo i ja wybralem onkyo ( pomimo krazacych opinii jak to gra denon w stereo i jakos mnie nie zaszokowal )ale to sie nie moze rownac ze wzmacniaczem stereo.... wiec mysle, ze jak kolega kupi w tej cenie jaki kolwiek amplituner ( tej polki ) czy to bedzie onkyo , denon czy marantz to bedzie porownywalny efekt ... ale to moje zdanie... ja jestem taki typ ktory to co ma nie koniecznie musi chwalic po niebiosa.... bo takim opiniom moglbym kogos zle naprowadzic... a nie o to chodzi... i raz na zawsze dobrze by bylo powiedziec i uswiadomic wszystkich ze amplituner za nawet 5 tys nie zagra dobrze w stereo.... a nie koniecznie sie spierac czy taki czy inny zagra lepiej... bo to wszystko subiektywne zdanie bedzie kazdego wypowiadajacego sie, a do tego dochodzi syndrom Polaka co swoje to chwali po niebiosa ... Pozdrawiam kolege.
ps... a co do LPF for LFE to pelna zgoda uwazam ze masz racje juz po tym co Ty pisales i inni i co wyczytalem w necie masz racje w 100% jak na moj gust. A skoro tez i inni sie w wiekszosci zgadzaja to znaczy ze cos w tym jest...

O rany, kolego ale chyba musialbym upasc na glowe albo zarabiac 10tys miesiecznie aby kupic ampli za 10 czy 20tys zl. To ze amplituner KD gra gorzej w stereo niz dedykowany wzmacniacz nie podlega watpliwosci ale tez nie popadajmy w paranoje. 80% ludzi bedzie usatysfakcjonowana poziomem brzmienia amplitunera za 2000zl.

Koledzy moga potwierdzic moje zdanie ze Onkyo nie jest mistrzem Stereo w amplitunerach KD i pod tym wzgledem lepiej wypada HK Marantz czy Denon.
Twoja zlosliwosc troche nie trafiona bo nie mam marantza tylko denona wiec nie chwale swojego..

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witaj kolego widzisz teraz ja bym mogl Tobie napisac tak jak ty wczesniej napisales innemu koledze zebys przeczytal ze zrozumieniem, ja nie napisalem ze Ty chwalisz swoje i dlatego tak napisales zreszta masz denona, a nie marantza ktorego poleciles - prawda? Napisalem to ogolnie bo wiele ludzi w Polsce tak robi i na pewno jestes tego swiadkiem , bardzo czesto sie to sprawdza w samochodach....
I jesli napisales ze 80% -om ludzi spodoba sie stereo w amplitunerze za 2 tys. ( skad takie masz informacje ze az 80% ) to mysle ze nigdy nie sluchali stereo chocby powiedzmy w zestawie stereo za 4 tys.... ( czyli 2 tys wzmacniacz i 2 tys. odtwarzacz cd ). I wtedy na pewno jesli ktos bylby szczery w 100% to by powiedzial ze stereo w amplitunerze za nawet 5 tys jest dosc dobre ale jak na amplituner. Ale kazdy z nas moze miec inne zdanie wiec szanuje i Twoje zdanie bo w koncu to wolny kraj -prawda. I nie pisze tego ze zlosliwosci tylko tak jak mysle. Pomysl sam ile ludzi bedac na moim miejscu majac amplituner za 10 tys napisaloby ze ten amplituner gra dobrze w stereo ale jak na amplituner .... przeciez wiekszosc osob by pisalo same ochy i achy... pamietam jak ktos o denonie 4520 pisal ( w jakims temacie na forum ) jaki to niby on wspanialy w stereo ( jaka tam tam przestrzen, srtereofonia itp), powiedzialem sobie ze musze posluchac bo taka sama cena jak onkyo to jakby co to wybiore denona..... sluchalem jeden po drugim te amplitunery i w zaden sposob nie przekonal mnie do siebie ze jest lepszy w stereo jak onkyo, a w kinie jak dla mnie duzo , duzo lepszy jest onkyo- dlatego wybralem te marke... A tak jak napisalem w poprzednim poscie wzmacniacz marantza PM KI peral lite zjadl i denona i onkyo, a kosztuje raptem 5 tys... i powiem ci szczerze ze zaluje starsznie ze nie mam jak zmiescic ten wzmacniacz w moj stolik ( a stolika nie wywale bo za duzo kosztowal zeby go odstawic pomimo ze to tylko szklo hartowane i lite drewno, niestety byl robiopny na zamowienie wiec kazdy wtedy bierze na ile jest to mozliwe bo wie ze i tak sie kupi - Polska ) bo juz by stal na 100% u mnie, a tak to ciesze sie z onkyo 5010, tylko mowie szczerze nigdy nie pwoiem ze taki czy inny amplituner gra dobrze w stereo... takie mam zdanie. Pozdrawiam kolege i zero zlosliwosci z mojej strony :) Milego dnia zycze.

Ps. inna sprawa sie juz ma np z subem velodyne spl 1200 ultra ( na ktory czekam ) ten bede chwalil na 100% bo to naprawde jest sub jakby przelozyc to na pilke nozna - taki mistrz Europy bo swiata to seria DD... :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Myślę, ze oboje macie racje ;)

Whiplash dobrze zauważył, ze wiekszosci spodoba się brzmienie z ampla za 2 tys. czyli te 80% lub przysłowiowy Kowalski na tym poprzestanie i nawet nie bedzie sluchał wyzej. Kiedy przymierzałem się do pierwszego kina, zachęcony wspaniałymi opiniami na forum takim i innym sprzetem zaczalem jeździc po sklepach i słuchać. Miałem przeznaczone na wszystko (ampli i 5.1) 5 tys. i mysłałem, ze to mi tyłek urwie. Niestety szczeka mi opadła, bynajmniej z zachwytu. Muzyka zawsze w moim zyciu ogrywała wielką rolę i moze oczekiwałem zbyt wiele, ale moja 18-sto letnia miniwieza grała lepiej.

Lolek tez ma racje, z tym że "słaby" wzmak gra lepiej niz "dobry" ampli. Ja aż tak wyskich modeli nie słuchalem, ale opisałem kiedys dokładnie swoje wrażenia z porównania własnie wiekoszosci naszych marek ampli vs wzmak (i nie tylko) w klasie ampli 5 tys, wzmak 2 tys. Wnioski są jednoznaczne. Nawet PM6004 za 1600 zł bił w stereo SR7005 za 5200 zł, mimo iz wydyawało mi się, ze ów ampli gra cudnie dopoki nie puszczono wzmaka ;)

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Hej Krzysiek wiesz nie chodzi mi o sprzeczanie się tylko o fakt ze, jeśli ktoś na 100% będzie szczery i sluchal choćby mowie zestawu za 5 tys stereo to taka osoba nie powinna powiedziec wg mnie ze jakiś amplituner jakiejkolwiek firmy powiedzmy do 5 tys. gra dobrze w stereo i mowienie ze cos tam zagra lepiej od czegos tam, a to cos jeszcze lepiej zagra od tamtych dwóch nie ma uzasadnienia... I gdyby cos w tym było to ja kupiłbym denona gdzie powszechnie mowi się ze gra lepiej w stereo od onkyo, a nawet jakbym ja się mylil bo np. mogę nie mieć słuchu :) to sprzedawcy w sklepach ( dobrych sklepach gdzie obie marki były sprzedawane ) w 90% polecali onkyo 5010, a nie denona 4520... oczywiście to wszystko sa subiektywne zdania tych ludzi jak i moje ale to czyni ze moja opinia jednak nie jest do końca mylna :)..... ale każdy ma prawo sadzic jak uważa... Ja natomiast nigdy nie zgodze się, ze taki czy inny amplituner gra jakos znacznie lepiej od drugiego w stereo i w wogole nazywać to słowem "dobrze" ja to używam słowa " inaczej " gra jeden od drugiego ale to jest kwestia kto co woli, a nie ze lepiej gra.... I nie ma w tym nic zlosliwosci :) Pozdrawiam.

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
tak samo jak wzmaki od stereo. Nie to że coś gra lepiej, gra po prostu inaczej tak jak i każdy ma inne potrzeby:p. Ja w ampli po prostu potrafię trochę odróżnić który sobie lepiej z tym radzi a który gorzej i tyle:)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ok, kazdy mowie moze miec swoje zdanie i nie ma co sie rozpisywac, kazdy z nas zostanie przy swoim zdaniu, a odnosnie wzmakow stereo to zgoda ze graja inaczej ale tez moge wyczuc roznice ze cos gra lepiej a cos gorzej... ja tak to odczuwam, a przy amplitunerach nie mam tego, a szczegolnie juz przy nizszych modelach... natomiast czuje roznice miedzy tanim, a drogim amplitunerem w obrebie jednej firmy jakbym juz mial tylko porownywac same amplitunery i bardziej patrzac na to jako amplituner, a nie jako wzmak do stereo... bo mysle ze jak ktos kupi sobie powiedzmy onkyo 3010 a 5010 to roznica bedzie mala miedzy stereo, ale jest roznica duza wg mnie w 5.1 jak sie bedzie ogladalo film... czy ogladalo koncert..Teraz dalej roznica juz w stereo czy juz nie wspomne o kinie miedzy 5010 a powiedzmy 618 czy 818 to juz jest bardzo zauwazalna i to samo tyczy sie kazdej innej firmy jak sie popatrzy na niskie czy srednie modele i porowna sie z tymi z najwyzszej serii danej marki. Pozdro...

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Wiecie co, tak czasami zbiera mi się na głębokie przemyślenia, a szczególnie gdy siedzę na klopie:) i tak sobie myślę że te wszystkie porównania i odsłuchy w salonach to tylko połowiczna prawda o jakości brzmienia w naszych warunkach domowych. Dlaczego? Po pierwsze biorąc pod uwagę amplitunery KD, wiele z nich gra zupełnie inaczej po przeprowadzonej kalibracji, a w salonach ilu jest kolesi co przeprowadzają pełną kalibrację po przepinaniu każdego klocka? Po drugie są pewne podbicia, bajery, dopalacze po załączeniu których amplitunery pokazują pazur, a jak ktoś nie zna typu amplitunera to nawet nie będzie wiedział gdzie to załączyć, pomijając już fakt że do danej typu muzyki trzeba to i owo pozmieniać w ampli a nawet wyłaczyć czasami audyssey i przejść na manual. Więc co mozna powiedzieć porównując dwa amplitunery ze sobą, skoro po tych zabiegach zagrają one całkiem inaczej? Kwestia wzmacniaczy stereo. Czyta się opinie wielu osób o pozytywnym wpływie okablowania, interkonektów, nośników, kabli i listew zasilających, więc jak się odsłuch w salonie gdzie jest inny metraż, inne okablowanie i często inny odtwarzacz CD? Teoretycznie chcąc zblizyć się do Naszych warunków domowych należałoby wybrać salon o podobnym metrażu, tych samych kolumnach, kablach, nośniku. Ja jak odsłuchiwałem wzmacniaczy to tylko zmieniały się klocki, a okablowanie i nośnik ( niski model NAD) pozostawały te same. Ile jest opinii w necie na temat praktycznie wszystkich podzespołów audio, gdzie 5 gości pisze same superlatywy, a nastepnych 5 negatywnie określa daną konfigurację? Uważam że każdy zestaw trzeba powoli dopracowac, żebyśmy uzyskali to co chcemy uzyskać, bo nawet najlepszy ampli można tak ustawic że zagra gorzej od dużo tańszego a poprawnie skonfigurowanego. Np. budżetowe Onkyo, nie powiem stereo nie jest najwyższych lotów, ale jest przestrzeń i detale, tylko co z tego jak w kinie gra to zupełnie inaczej. Jakby ampli miał podwójną osobowość, dostaje poweru, a po przetestowaniu takiego klocka na jakiś utworach stereo i bez kalibracji wiele osób może się zrazić bo powie że gra to lipnie.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Moi koledzy sympatyczni chce was powiadomic ze zawital wlasnie u mnie tv sony hx 955 w 55 calach , wgralem soft najnowszy troszke sie pobawilem i jest git oczywiscie jak ja to mowie na full leda :) takze jeszcze z poltora tygodnia i bede robil zdjecia calosci i wam pokaze moje wypociny :) mam nadzieje ze za okolo 1,5 tygodnia juz bedzie u mnie sub... Pozdro... I zmienilem sygnature :)

Ostatnia edycja:

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Zgoda Krzysiek, dlatego najlepiej testować wszystko w domu w docelowym pomieszczeniu. Tylko kto może kilka, kilkanaście razy zapakować kolumny po pachę i do domu za pełną wartość? :)
Wydaje mi się, ze kolumny jako najwazniejsza czesc systemu zagrają w domu podobnie, z tym samym charakterem. Nie inaczej myślę o elektronice. Z kablami jest już zupełnie inczej.
Natomiast co do testowania ampli w salonie przy muzyce stereo to zawsze testowałem z Pure Direct i tylko to mnie interesowalo. Kalibracja to do kina ;)

Ale tak jak napisales gdzies ostatnio, to było kiedy myslalem, ze bede uzywal ampli do muzy.

Lolek, cos czuje, że nie utrzymam się na podium ;)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
No tak Krzychu, tylko jak sam pisałeś kabelki mają niebagatelny wpływ na brzmienie ( pomijam fakt osób słyszących te niuanse i nie słyszących), więc inaczej dane kolumny podłączone pod wzmak zagrają z np. kabelkiem Qed Silver które są jasne a inaczej z np. Van den hul, które ocieplają. Więc w tym przypadku w takim salonie ktoś kto słyszy takie niuanse, może odebrać inaczej dany wzmak czy kolumny? Dodać do tego zestawu niewłaściwy odtwarzacz CD i już skreślamy dany sprzęt, który może zagrać wcale nienajgorzej w innej konfiguracji.

Whiplash

New member
Bez reklam
Lolku ciezko z toba polemizowac a szczegolnie odp. na tak rozudowane posty. Poprostu dla mnie przesada jest mowienie ze amplituner za 5tys gra fatalnie w stereo. Wiekszosc osob nie stac nawet na ampli za 2k i sluchaja muzyki na micro zestawch a jak juz wkoncu kupia sobie nawet najtansze zestawy renomowanych producentow sa w niebo wzieci. Takze stwierdzenie ze nawet amplitunery za 10tys nie graja dobrze w stereo jest spora przesada. Ja nie neguje tego ze ampli gra gorzej od wzmacniacza bo to jest kwestia bez dyskusyjna ale bez przesady... Widze ze jestes majetny gosc wiec mozesz sobie kupowac klocki po 10tys za sztuke i jedno miec do stereo drugie do 5.1 a trzecie do 7.1.

Krzysiek ma racje, obecnie amplitunery KD bez kalibracji i zalaczeniu odp. systemow poprostu nie graja i w starciu z wzmakiem odrazu sa na przegranej pozycji dopiero po kalibracji amplituner pokazuje na co go stac.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
No tak Krzychu, tylko jak sam pisałeś kabelki mają niebagatelny wpływ na brzmienie ( pomijam fakt osób słyszących te niuanse i nie słyszących), więc inaczej dane kolumny podłączone pod wzmak zagrają z np. kabelkiem Qed Silver które są jasne a inaczej z np. Van den hul, które ocieplają. Więc w tym przypadku w takim salonie ktoś kto słyszy takie niuanse, może odebrać inaczej dany wzmak czy kolumny? Dodać do tego zestawu niewłaściwy odtwarzacz CD i już skreślamy dany sprzęt, który może zagrać wcale nienajgorzej w innej konfiguracji.

Co do kablekow w salonach, to nie są one z takiego przedziału jak ostatnio testuje, ale co najmniej 2-3 większego (Niedługo niespodzianka w temacie o kablach ;) )

Panowie, a do czego mi kalibracja do dwóch Frontow kiedy slucham jak ampli gra w stereo? W Pure Direct poleci cale pasmo bez ulepszaczy i ingerencji elektroniki i o to chodzi, wtedy wyjdą wszystkie wady, ktore elektornika moze zamaskowac.
Kalibruje sie wszystkie 6, 8 kolumn na opoznienia, odleglosci, itd., w kinie to niezbędne, ale w stereo to grzech. Ktory wzmak stereo ma kalibracje?

Co innego odsłuch ampla z BD, w kinie, ale mało jest takich salonow i sal odsluchowych, gdzie podłączą Ci wszystkie kolumny i jeszcze zrobią kalibracje.

Ostatnia edycja:
Do góry