Kalibracja kina domowego - dyskusja.

Whiplash

New member
Bez reklam
Lolek strasznie sie czepiasz. Nie wymienilem Arcama bo poprostu po ludzku zapomnialem, tobie sie to nigdy nie zdarza rozumiem? 3 firmy byly przykladami a nie sztywnymi typami i poza nimi nic innego nie gra chlopie opamietaj sie. Sorry ale wydaje mi sie ze wieksza wode z mozgu robisz Ty swoimi postami typu "amplitunery kd nie moga grac dobrze w stereo" Taki czlowiek ktory nie ma pojecia wogole o w/w sprzetach pomysli ze poprostu nie da sie posluchac muzyki na Ampli KD a to nie jest prawda, dla mnie to troche hipokryzja bo sam robisz wode z mozgu a zarzucasz to mnie.. Staram sie laczyc KD z Muzyka w najlepszy sposob dlatego bo nie mam jak wiekszosc osob ani mozliwosci pokojowej ani finansowej na osobne klocki do Stereo i KD a czytajac twoje posty wnioskuje sie jedno "Cholera trzeba miec dwa sprzety bo na ampli KD nie da sie sluchac muzyki.." Zasugerowalem te 3 marki ktore wg. mnie i innych osob graja troszke lepiej stereo niz Yamaha czy Onkyo, i bynajmniej nie dla tego ze na tym forum innych marek nie moza polecac takze zlosliwosc nie trafiona bo jakbys Gerus czytal moje posty to zadko kiedy w ciemno polecam "popularne" marki.

Zapomnialem ze jesli czlowiek nie slyszal wszystkich modeli to nie moze sie wypowiedziec, a tylko Ty jestes wszechwiedzacym specjalista na forum i wszystkim narzucasz swoje zdanie. Latwo jest tak mowic kiedy sie ma w domu sprzety po 10tys za sztuke i KD ogladasz na tym a Stereo sluchasz na tym. Zejdz na ziemie stary bo nie kazdy ma takie warunki i mozliwosci jak Ty... Trzeba znajsc kompromis, rozumiem ze wg. Ciebie kazdy powinien posiadac np. 3 auta w domu, Kombi w ON dla rodziny, cos malego do miasta i na weekend Lancera EVO bo jak mozna jedna rzecza obskoczyc rozne okazje...

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Kolego nie wiem jak to napisac ale po pierwsze i wczesniej pisalem zanim nie mialem tego co mam ze jesli ktos szczerze chce napisac to nigdy nie powinien napisac ze amplituner gra super w stereo.... jesli kiedykolwiek sluchal nawet tanszego zestawu stereo... co nie zmienia faktu ze zgadzam sie z Toba, ze dla wielu ludzi taki czy inny amplituner wystarczy do sluchania muzyki.. po drugie to nie ja tylko ty napisales ze wysokie modele i tylko tych firm co wymieniles zagraja lepiej i nie jeden raz to pisales w takim czy w innym kontekscie wiec ciezko mowic tu o zapomnieniu bo jeszcze zapomniales chocby o firmie NAD dla co niektorych rowniez amplitunery grajace dobrze w stereo...a nie pamietam zebys polecal arcama, nada czy CA... po trzecie jesli czegos sie nie sluchalo to z czystego sumienia nie powinno sie o czyms pisac - piszac wyraznie ze pewne marki do tego dajac slowo wysokie modele zagraja lepiej w stereo od innych marek..., chocby dlatego ze mozna ludzi na zla sciezke poprowadzic...to tak jak sie ocenia czlowieka, ktorego sie nie zna, a od razu wyrok sie na kogos daje... wiec nie jestem zadnym specem tylko kilkadziesiat godzin przesiedzialem w salonach czesto za to placac zeby moc posluchac tego czy innego sprzetu ( zeby moc samemu ocenic,a nie opierajac sie na jakims zdaniu ..) w roznych konfiguracjach i byc moze dlatego jestem szczery w stosunku do tego co mam, bo jak widzisz nie zachwalam po niebiosa sprzetu ktorego kupilem i slucham muzyki na tym samym co ogladam ... nie mam odrebnego sprzetu do stereo...(a pomimo tego potrafie napisac ze wzmacniacz za 5 tys zje ten amplituner i kazdy inny w stereo...) i lepiej Kowalskiemu powiedziec ze amplituner to nie jest na 100% do stereo niz mu nalac do glowy ze tylko 3 firmy graja w stereo jesli chodzi o amplitunery... Prosty test mozna zrobic tzw. odsluch w ciemno zaslaniasz klocki i bierzesz 10 osob i puszczasz po kolei im dana piosenke i do tego bierzesz amplituner powiedzmy Krzyska onko Armaniga Marantza i daje dobra wodke ze jak 2 osoby z czystem sumieniem powiedza ze np denon jest najlepszy lub marantz lub np dla kogos onkyo sie takie wyda to bedzie max, reszta to bedzie na zasadzie ze wydaje mi sie ze najlepszy dzwiek to jest z..... I ostatnia sprawa kolego to ze na cos kazdego z nas stac to nie czyni czlowieka do tego by oceniac go w sposob taki ze jesli ktos ma kase duza ( i nie mowa o mnie bo ja takiej nie mam ) i on twierdzi ze kino to kino a stereo to stereo i ma to oddzielnie w pieknych dwoch pokojach albo nawet ma sale kinowa w domu to nie mozna mowic ( przynajmniej tak mi sie wydaje ) zeby ktos zszedl na ziemie bo wtedy sie odnosi wrazenie jakby sie mialo zal do kogos ze jego stac, a mnie czy ciebie nie stac... nikt nie zabrania Tobie czy mnie miec takich pieniedzy zeby miec piekny dom, dobry samochod, piekne kino domowe i jesli ma inne zdanie i jesli nie jest bucem ( tak jak jest tu kilku ala bogaczy ) ze wszystkich sie gnoi bo np on ma kase a ja czy TY nie mamy takiej kasy to ma prawo pisac co uwaza i nie musi schodzic na ziemie... Bo to nie jego wina ze zarabia wiecej niz my.... tak samo nie moja wina jest ze ja mam to, czy na cos mnie stac, a ty cos innego masz i na mniej powiedzmy cie stac , ja sie z tym nie afiszuje, nie wychwalam, nie wywyzszam sie,nie pisze ze tylko to co ja mam jest the best, malo tego napisalem wczesniej jak dobrze przeczytales ze dobrych kilka lat temu ze znacznie tanszego kina domowego bardziej sie cieszylem niz teraz bo wtedy bylo to pierwsze prawdziwe kino domowe, a teraz jest to samo z ta roznica ze jest lepsze....I raz jeszcze napisze kolego dla mnie jestes takim samym kolega jak ja czy inny tutaj piszacy czy tez ktorzy moze maja miliony na koncie bo liczy sie czlowiek i to co soba reprezentuje.... I tym tokiem ide cale zycie..... Pozdrawiam i zero zlosci w stosunku do twojej osoby kolego:) milego wieczoru zycze.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
lolek126, ponieważ tutaj można tylko wychwalać Marantz, Denon, HK lub Yamaha inne firmy się nie liczą :). Chciałem się zapytać który to niby model amplitunera Marantz jest lepszy od Pioneer SC LX86?

Wiesz kolego to nie jest tez tak jak piszesz, jest tendencja na pewne marki ale to nie zmienia faktu ze jednak sa tez ludzie co polecaja roznie w zaleznosci od potrzeb. Odnosnie pionieera to w wogole sie nie wypowiem bo nigdy nie sluchalem, a ja tak jak napisalem nie wypowiadam sie na temat czegos czego osobsicie nie sluchalem , bo dla mnie byloby nie fer jakbym napisal ze firma x jest lepsza od pionieera.. nie sluchajac go....nie sluchalem wiec nie wiem... marantz teraz ma jakis topowy albo zaraz wyjdzie topowy model i calkiem mozliwe ze bedzie to fajny amplituner a do niego jest tez dedykowana chyba koncoweka mocy wiec jak ktos cos takiego kupi to na pewno bedzie to wysoki poziom ale i trzeba bedzie na to kasy wydac odpowiednio.... Generalnie to ja mowie ze na kazda marke sie znajdzie chetny nawet na tego plastikowego HK ktory to dal mnie nawet ciezko nazwac go amplitunerem ale i taki zostanie sprzedany bo jak sie slyszy nie raz w sieciowkach jak Pan mowi do klienta ze jak stereo to denon lub HK panie tylko to, a o innych zapomina , znowu jak ktos typowo do kina to jedno sie slyszy Panie onkyo i tylko onkyo wiec wiesz kazdy sie sprzeda kwestia klienta i jego portfela i ile ma wiedzy, lub to co wyczyta na forach.... bo malo kto zdaje sie na odsluchy bo przeciez kazdy uwaza ze to szczyt jest branie kasy - proponuje zalozyc taki sklep i zobaczyc jakie sa to koszta posiadania sklepu itp, a wtedy porozmawiamy.... czasem odnosze wrazenie ze ktos mysli ze mieszkamy nie w Polsce a gdzies na zachodzie, a to nasza Polska jednym sie zyje dobrze innym bardzo dobrze, a innym do kitu... i nie stac wszystkich na to zeby za kazdym razem robic darmowe odsluchy, a tym bardziej ze pozniej ludzie kupuja z neta bo bp 100 zl znajdzie taniej i jak ma byc taniej w sklepie skoro tam sie tylko chce odsluchac... a kupic w sklepie gdzie jest pokoik 3m na 3m komputer i to jest przedsiebiorca... sami jestemy sobie winni... tylko biadolimy, wypominamy innym ze sa bogatsi, szkoda ze od siebie kazdy nie zacznie czemu ma mniej tych pieniedzy....

werf

Active member
Bez reklam
To żałuj że nie posłuchałeś Pioneera choć skoro wybrałeś Onkyo i pasuje ci ten dzwiek to pionek mógł by ci nie podpasować

Co do Marantza flagowcem z AV póki co ma być seria 7 Wyżej to już procesor 8801(czyli Denon 4520 bez końcówek mocy)+końcówka 8807 swoją drogo fajny zestaw

lolek126

Well-known member
Bez reklam
To żałuj że nie posłuchałeś Pioneera choć skoro wybrałeś Onkyo i pasuje ci ten dzwiek to pionek mógł by ci nie podpasować

Co do Marantza flagowcem z AV póki co ma być seria 7 Wyżej to już procesor 8801(czyli Denon 4520 bez końcówek mocy)+końcówka 8807 swoją drogo fajny zestaw

Zestawik bedzie ok tylko ze juz inna kwota prawda.. ale zapewne godny polecenia... a odnosnie wyboru to dla mnie tez mialo znaczenie kolor ja tylko gustuje w srebrnym :) czarnego nie cierpie niestety... tez bym myslal zapewne nad yamaha jakby miala jakiegos topowca tak jak miala kiedys ze starszej wersji niestety teraz oni bardziej ida w stereo tak mi powiedzieli jak kupowalem kabel audioquesta w sklepie top hifi. Pozdro.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Zestawik bedzie ok tylko ze juz inna kwota prawda.. ale zapewne godny polecenia... a odnosnie wyboru to dla mnie tez mialo znaczenie kolor ja tylko gustuje w srebrnym :) czarnego nie cierpie niestety

Ten Marantz juz by u mnie stal, tylko ten czarny mi nie pasuje do wystroju. Nie to ze nie lubie, ale co z tunerem sieciowym, cd, wzmak itp. trzeba by wszystko wymieniac pod kolor.
Nie rozumiem tutaj polityki Marantza.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Ten Marantz juz by u mnie stal, tylko ten czarny mi nie pasuje do wystroju. Nie to ze nie lubie, ale co z tunerem sieciowym, cd, wzmak itp. trzeba by wszystko wymieniac pod kolor.
Nie rozumiem tutaj polityki Marantza.

No widzisz ja tez czegos takiego nie rozumiem ale niestety tak juz marantz ma w niektorych modelach jest nawet taka mniejsza koncowka mocy 2u kanalowa calkiem fajna z przyzwoita cena niestetytez tylko czarna ;-( nie jaze tego czemu tak robia .... sami na tym cierpia nie mowiac juz o tym ze jak horn zabral sie za marantza to ceny skacza niezle do gory chocby sam moj cd peral lite podrozal i to niezle...

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Celowo w salonach słuchałem w trybie bez polepszczy, by właśnie zobaczyć jak gra dany sprzet i wyłapać niedostaki. Po co mam słuchać sprzętu po kalibracji, skoro kalibracja zamaskuje mi niedociagniecia i wady? Brakował by mi jeszcze nieuczciwego sprzedawcy, z np. ukrytym subem i wszystko wtedy zagra pięknie. Czy testując samochód robicie po tuningu czy w wersji salonowej? Ztuningować można każdego grata ;) W kalibrację mogę bawić sie potem, w domu, Wybieram sprzęt bez kalibracji po to by wybrać najlepiej grający "na sucho", więc po kalibracji, będzie jeszcze lepiej, tak? To oczywiscie w kwesti muzyki.

Krzychu, nie do końca. Powiedzmy, że masz w 80% rację. Pozostałe 20% to:

1. Na brzmienie wpływ mają kolumny, kable i akustyka (pewnie milion innych drobnych rzeczy, łącznie z kondycją pscho-fizyczną słuchacza). Zatem ocena w salonie - nawet w Pure Audio - może (aczkolwiek nie musi) się różnić od tego co uzyskasz w domu. Nadal jednak zamierzam polecać wszystkim odsłuchy. Lepiej mieć jako taki pogląd.

2. Błąd logiczny. Nie każdy tuning da tyle samo i nie każdy "przedmiot" tuningu jest nań tak samo podatny. Są przykłady w motoryzacji, gdzie biorąc 2 fabryczne samochody oceniasz je pod jakimś kątem i rzeczywiście X jest lepszy od Y o zmierzone 20%. Potem poddajesz je tuningowi tak samo zaawansowanemu i efekt jest taki, że X urósł o 10%, a Y o 35%. Czyli na koniec Y jest lepszy o 5%. Po prostu niektóre fabryczne "przedmioty" są już na swoich maxach sprzedawane, a inne mają rezerwę. I tak samo jest w świecie audio. Mając do ampli KD w Pure Audio i bez kalibracji, możesz dojść do wniosku, że X gra lepiej (w stereo czy w KD wszystko jedno). Po przyniesieniu do domu i skalibrowaniu obu, może się okazać, że bardziej podoba Ci się gra Y. Możliwe? Możliwe.

Może jeszcze lepszym i bardziej przemawiającym do Was przykładem od tego z tuningiem samochodów byłyby kobiety. Dwie dziewczyny, rano, bez makijażu, bez porannej toalety, bez miliona innych ulepszaczy. Wybieracie Kasię ;P Ale może Ania jest bardziej podatna na ulepszacze i na co dzień w 99% sytuacji, bardziej Wam się będzie podobać. Oczywiście można powiedzieć, że Kasia ma więcej naturalnego piękna, ale... ono wygrywa tylko w nocy, kiedy śpicie. W dzień bardziej Wam się podoba Ania mimo, że obie Panie są zawsze zadbane i umalowane. Tak więc reasumując, nie zawsze decydująca powinna być baza. Decyduje efekt FINALNY. A ten w przypadku zestawów audio (stereo i KD) zależy od wielu rzeczy.

Zakładam, że ktoś kto się bardzo przyłoży do wyboru komponentów hardware, do zakupu najlepszych źródeł dźwięku (nośnika) i do stworzenia możliwie najlepszych warunków akustycznych w mieszkaniu uzyska na ampli KD lepsze stereo, niż ktoś kto kupi super-hiper wzmak stereo, ale nie zadba o resztę.

Natomiast nikt chyba nie kwestionuje, że - przy tych samych warunkach (hardware, nośnik, akustyka) - wzmak zagra lepiej, niż ampli.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Zgoda:
1. dlatego tak ważne jest by na odsłuchu mieć tylko jedną zmienną, a resztę systemu jak najbardziej zbliżoną do tego co w domu, ale oczywiście akustyka jest bardzo ważnym jego elementem.
2. dlatego odkąd zabieram sprzęty do domu wiem, ze to to najlepsze rozwiązanie, często mocno odbiegające od tego co słyszymy w salonie.

Myślę, ze nie ma co rozpoczynać dyskusji na nowo. Jeśli są osoby, ktore chcą słuchac stereo na ampli kalibrowanym podczas odsłuchu to w porządku. Wazna jest tego świadomość, a jeszcze ważniejsze końcowe zadowolenie.

Z tymi kobietami to pojechałeś ;)

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Dokladnie ale znam kobiete ktora zadko robi makijaz, a i tak przebija wiele z makijazem :) jak ktos ma urode i to cos to jemu nie przeszkadza brak jemu aczkolwiek w wiekszosci wypadkow nie mozna sie nie zgodzic.. ale dobrze ze tu kobiet duzo nie ma bo to dopiero wojna by sie zaczela :)

Whiplash

New member
Bez reklam
Hehehe co za przyklady.. ;)

Jest jeszcze jedna kwestia. Krzysiek pisze ze kalibracja i wlaczenie elektronicznych optymalizacji brzmienia (Audyssey, DynamicEQ itd) sprawdza sie w kinie a w muzyce stereo nie koniecznie. Hmm ale Amplituner KD w Pure Direct brzmi srednio i w Stereo jak i w KD wiec wg. mnie amplituner musi grac z zalaczonymi systemami kalibracji bo wtedy pokazuje pelnie swoich mozliwosci a wzmacniacz stereo gra ekstra w trybie Direct bo taka jest jego konstrukcja. Takze wydaje mi sie ze specyfikacja amplitunera wymaga kalibracji do stereo jak i KD i wtedy dopiero mozna porownywac brzmienie Wzmacniacz vs Amplituner bo w wypadku amplitunera w trybie P.Direct jest delikatnie mowiac srednio w kwesti brzmienia i kazdy wzmacniacz bedzie lepszy.

[Raccoon]

New member
Bez reklam
Zgadzam się z powyższym. Ewentualnie dodam, że w Pure Direct też może być nieźle (oczywiście nie idealnie) o ile podkręcimy głośność bardzo wysoko. Wzmaki stereo grają niżej (na skali głośności), stąd wiele osób pisze o przepaści w dynamice. Różnice oczywiście jest, ale nie taka jak "na pierwszy rzut ucha".

Reasumując: wzmak stereo zagra lepiej, niż ampli KD, ale to "lepiej" oznacza dla każdego co innego. Dla jednego to będzie 5% dla drugiego 500%.

I idąc dalej tym tropem: 5% pewnie nikgo nie zmotywuje do wydania kolejnych $$$ na dodatkowy klocek. 500% na pewno tak. Stąd takie ożywione dyskuje czy "warto inwestować w lepsze brzmienie".

Ot co :)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Ja tam nie gram na fortepianie:), a róznicę potrafiłem wyłapać na wzmacniaczu po minucie grania. I to praktycznie na każdym testowanym. Oczywiście różnice między wzmacniaczami tez były namacalne, ale porównując ampli KD za 2k i wzmacniacz za tą samą sumę, to praktycznie nie ma co porównywać:)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Krzysiek pisze ze kalibracja i wlaczenie elektronicznych optymalizacji brzmienia (Audyssey, DynamicEQ itd) sprawdza sie w kinie a w muzyce stereo nie koniecznie

Nie zrozumielismy się (jeśli o mnie chodzi ;) ), cały czas pisałem o kwesti odsłuchów amplitunerów w muzyce, ale w salonie. W domu można poustawiać to i owo ;)

Ostatnia edycja:

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
To chyba chodziło o mnie:) Nawiązując do tego co odpisał Whiplash to zależy od nagrania/płyty. Mam płyty gdzie lepiej grały po załaczeniu Audyssey i Dynamic EQ, a były i takie że fajniej brzmiały w manualu czy Pure Direct. W każdym razie co płyta to musiałem trochę pogrzebać w ustawieniach, żeby to dopasować aby sprawiało radochę:)

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
To chyba chodziło o mnie:) Nawiązując do tego co odpisał Whiplash to zależy od nagrania/płyty. Mam płyty gdzie lepiej grały po załaczeniu Audyssey i Dynamic EQ, a były i takie że fajniej brzmiały w manualu czy Pure Direct. W każdym razie co płyta to musiałem trochę pogrzebać w ustawieniach, żeby to dopasować aby sprawiało radochę:)

Bywa, za dużo Krzyśków ;) Ale coś w tym jest. Np. Nie mogę uwierzyć jak można było tak zepsuć remaster Michaela Jacksona 25th Bad.

Witam kolegów jutro odbieram Onkyo 809 powiedzcie mi czy muszę przeprowadzać jakieś update czy nie.W moim starym 608 nic sie nie robiło a tu czytałem o jakiś aktualizacjach.

Myslę, ze jak podlaczysz go do sieci, to w razie dostępnej aktualizacji to wykryje.

Ostatnia edycja:
Do góry